FOLLOW US: facebook twitter

Στάθης Λιακόπουλος: «Ο εξωδικαστικός πραγματικά δίνει λύση»

Ημερομηνία: 13-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

-Ενημέρωση των επαγγελματιών της Ηλείας από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BSS Στάθη Λιακόπουλο

-Τι είπε στη συνέντευξη του στο ΕΒΕ για το νέο Νόμο και για τα δάνεια

Τη σπουδαιότητα και τις δυνατότητες του εξωδικαστικού συμβιβασμού παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης BSS, Στάθης Λιακόπουλος στο ΕΒΕ Ηλείας, επισημαίνοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να αφήσει στην άκρη τη δυσπιστία και την απογοήτευση από την οκταετή κρίση και να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και επιμέλεια αυτήν την καινοτόμα διαδικασία.

Παράλληλα, ο κ. Λιακόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, γνωστά και ως πυροδάνεια, λέγοντας ότι η διαδικασία περιλαμβάνει διατάξεις που αποτρέπουν ως έναν βαθμό την τραπεζική αυθαιρεσία και μπορούν πραγματικά να δώσουν λύση και σε αυτήν την ιδιαίτερη κατηγορία δανείων, που έχει πλήξει την ηλειακή επιχειρηματικότητα.

Αρχικά ανέφερε ότι τα 106 δις. κόκκινα δάνεια, από τα 206 συνολικά, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι η μοναδική ευκαιρία για να διασωθούν επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα αλλά μπορούν υπό προϋποθέσεις να είναι και πάλι βιώσιμες. Όπως είπε, ο βασικότερος λόγος που ακόμα η διαδικασία έχει μικρό αριθμό αιτήσεων είναι η «αδράνεια».

«Ο επιχειρηματικός κόσμος, έχοντας περάσει 8 χρόνια πάρα πολύ δύσκολα, έχει απογοητευθεί και δεν πιστεύει σε κάποια λύση. Ο εξωδικαστικός πραγματικά δίνει λύση, άρα θα πρέπει να κινητοποιήσουμε τον κόσμο. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία θέλει προσοχή και επιμέλεια, διότι αν κάτι δεν πάει καλά και απορριφθεί η αίτηση, δεν μπορείς να την ξαναχρησιμοποιήσεις.  Για αυτό και έχουμε ανεβάσει στην πλατφόρμα μόλις δέκα από τις συνολικά 230 υποθέσεις που διαχειριζόμαστε. Η προχειρότητα που υπήρξε στην αρχή της διαδικασίας είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη αιτήσεων που δεν ήταν σωστά δομημένες».

Ο κ. Λιακόπουλος, επισήμανε ακόμα ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και αυτό γιατί οι τράπεζες έχουν συγκεκριμένους στόχους όπου θα πρέπει να έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά 39% ως το 2019. «Το πλαίσιο υποχρεώνει τους πιστωτές, αν έχει γίνει σωστή μελέτη, να δεχτούν μια ρύθμιση που δεν θα τους φέρνει σε χειρότερη θέση από ότι αν πηγαίναμε σε αναγκαστική εκτέλεση. Άρα με τη στοιχειώδη σοβαρότητα μεγιστοποιούμε την πιθανότητα να έχουμε μια πραγματική βιωσιμότητα. Ο επιχειρηματίας αγοράζει προοπτική, για αυτό πρέπει να δώσει την αξία που του αξίζει, να μη  βιαστεί αλλά και να μην αδρανήσει».

Ευνοϊκές διατάξεις για τα δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου

«Ο Νόμος περιλαμβάνει συνδυασμό ευνοϊκών διατάξεων για τη βιωσιμότητα των δανείων που έχουν ληφθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου» υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Λιακόπουλος και εξήγησε: «Η μία διάταξη είναι ότι για να μπορέσει η τράπεζα να διεκδικήσει από το δημόσιο και να την πάρει, θα πρέπει να έχει αποδείξει ότι έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ρύθμισης οφειλής.

Και η δεύτερη, ότι αν μπεις στον εξωδικαστικό, το ελληνικό δημόσιο λέει ότι η εγγύησή του συνοδεύει κάθε ρύθμιση που θα γίνει. Άρα αν κάνεις τη σχετική διαδικασία του εξωδικαστικού και η τράπεζα δεν την αποδεχθεί, κινδυνεύει να χάσει την εγγύηση.

Αν ένα τέτοιο δάνειο καταπέσει μέσα στο 2017 και πριν από την αίτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οφειλή θα περάσει στο δημόσιο εντός του 2017 και δεν θα μπορεί μετά να υπαχθεί στη διαδικασία του εξωδικαστικού. Άρα χάνεις και τη δυνατότητα των 120 δόσεων και πας στη ρύθμιση των 12, που είναι καταστροφική», κατέληξε ο κ. Λιακόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος