FOLLOW US: facebook twitter

«Σπάσε τη σιωπή! Δεν είσαι (η)… μόνη!»: Εκδήλωση την Κυριακή από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Ημερομηνία: 24-11-2017 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Σοκαριστικά τα νούμερα που αφορούν την κακοποίηση γυναικών με καταγεγραμμένες 85 περιπτώσεις στο δήμο Πύργου στα 4 χρόνια

Μπορεί να είναι η μητέρα, η κόρη, η αδελφή σας, μία φίλη σας, η γείτονας ή και μία άγνωστη. Το μόνο σίγουρο είναι πως, παρότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα σε μία δυτική κοινωνία, η βία κάθε μορφής με αποδέκτες γυναίκες, έχει σοβαρά σημάδια εμφάνισης και μάλιστα μερικές φορές με πολύ υψηλούς δείκτες! Τα νούμερα και στην περιοχή μας που παρουσίασαν σε χθεσινή τους συνέντευξη τύπου τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Πύργου, είναι σοκαριστικά και μάλιστα κατά την άποψή τους θεωρούνται πολύ μικρότερα από το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, γιατί οι κακοποιημένες γυναίκες διστάζουν να κάνουν το βήμα, να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν ή να καταγγείλουν την κατάστασή τους.

Τα καταγεγραμμένα λοιπόν  περιστατικά που αφορούν κακοποίηση γυναικών και ενδοοικογενειακή βία στο δήμο Πύργου αλλά και ευρύτερα στο νομό – γιατί κάποιες περιπτώσεις θυμάτων προέρχονται από όλη την Ηλεία- και που έχουν καταφύγει για υποστήριξη και βοήθεια στο Συμβουλευτικό Κέντρο του δήμου Πύργου είναι 85 μέσα στην 4ετία και τα 4 εξ αυτών επειδή κινδύνευε η ζωή τους από τις εκρήξεις βίας του συζύγου, έχουν οδηγηθεί σε ξενώνες φιλοξενίας εκτός νομού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών που είναι η 25η Νοεμβρίου, ο δήμος Πύργου και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου, διοργανώνουν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα, ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση για το θέμα της έμφυλης βίας από τα στελέχη του Κέντρου στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας, της Ι.Μητροπόλεως Ηλείας, δίπλα από τον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου.

Για την εκδήλωση της Κυριακής αλλά και για την λειτουργία του Κέντρου, για το έργο που επιτελεί μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρει καθώς για τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει και μέσω στατιστικών στοιχείων, έδωσαν χθες συνέντευξη  η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας κ. Αντριάνα Αγγελακοπούλου και το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, ο ψυχολόγος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο κοινωνιολόγος Θοδωρής Γιαννόπουλος και ο κοινωνικός λειτουργός Χρήστος Τουμπέκης.

Η κ. Αντριάνα Αγγελακοπούλου τόνισε ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου Πύργου, ξεκίνησε τις εργασίες του το Σεπτέμβριου του 2013 και συνεχίζει την λειτουργία του μέχρι το 2020.

«Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο 100% από το ΕΣΠΑ. Απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφής βία ή εκμετάλλευση, όπως σωματική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική και οικονομική βία, σεξουαλική παρενόχληση, θύματα πορνείας ή εμπορίας και διακίνησης γυναικών – trafficking- βιασμό ή απόπειρα βιασμού. Επίσης απευθύνεται σε γυναίκες που χρήζουν ψυχολογική και κοινωνικής στήριξης, λόγω των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων και της κρίσης. Για όλα αυτά τα στελέχη του Κέντρου μας θα μιλήσουν στην εκδήλωση που διοργανώνουμε την Κυριακή και καλούμε όλον τον κόσμο να έρθει να παρακολουθήσει την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση»

«129 γυναίκες πέρασαν σε 4 χρόνια το κατώφλι του Κέντρου»

Ο κοινωνιολόγος Θοδωρής Γιαννόπουλος ανέφερε ότι τοΣυμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου Πύργου λειτουργεί πλέον 4 χρόνια, στεγάζεται σε αυτόνομο χώρο στο Πολύκεντρο, στο ισόγειο και το τηλέφωνό επικοινωνίας είναι το 26213 62634.

«Στα τέσσερα αυτά χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε δεχθεί 129 περιστατικά και με την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, το Κέντρο πλέον δέχεται εκτός από την κακοποίηση και περιστατικά γενικότερης κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε γυναίκες θύματα πολλαπλών διακρίσεων, δηλαδή μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κλπ και σε θέματα εργασιακής συμβουλευτικής. Από τα 129 περιστατικά τα 44 ανήκουν στην τελευταία κατηγορία, ενώ τα 85 είναι θύματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Μάλιστα προέρχονται όχι μόνο από τον Πύργο γιατί δεχόμαστε περιστατικά και από όλη την Ηλεία γιατί είναι το μοναδικό Κέντρο στο Νομό.

Ταυτόχρονα μέσα από το δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο φύλων που αποτελείται από 61 δομές συνολικά μαζί με τους ξενώνες όπου παρέχουν φιλοξενία όπου απαιτείται σε γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους ή άμεση φυγάδευση ενός θύματος, προσπαθούμε καθημερινά να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο δήμο Πύργου μέσα σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι, που είναι σκοτεινό και δεν φτάνει στη δημοσιότητα γιατί δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να κάνει το βήμα.

Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να υποστηρίξουμε αυτό το άσχημο φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών που δεν πρέπει να μένει πίσω από κλειστές πόρτες, είναι καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την γυναίκα. Θέλουμε λοιπόν να  περάσουμε και μέσα από την εκδήλωσή μας αυτό το μήνυμα και ελπίζουμε η κάθε γυναίκα που είναι θύμα, να σπάσει τη σιωπή της και να μιλήσει γιατί υπάρχουν δομές να την υποστηρίξουν. Να σημειώσω ότι η κρίση έχει δυστυχώς αυξήσει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, γιατί μέσα στην οικογένεια έχει ενταθεί η γκρίνια, η πίεση, τα οικονομικά προβλήματα και σαφώς έχει επηρεάσει τις σχέσεις και δημιουργεί εντάσεις.»

Άτομα υπεράνω υποψίας οι περισσότεροι θύτες

Όσον αφορά το προφίλ των θυτών- κυρίως των συντρόφων που ασκούν βία στις γυναίκες τους- ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι συνήθως είναι άτομα υπεράνω υποψίας, οι μύθοι ότια είναι αλκοολικοί ή έχουν κακοποιηθεί από το στενό τους περιβάλλον και γι αυό με τη σειρά τους ασκούν βία, είναι μύθοι που έχουν καταρριφθεί. Οι θύτες είναι άτομα όλων των κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων, μοιράζονται εξίσου όπως και τα θύματα. Το προφίλ του θύτη είναι μόνο ψυχολογικό.

Γιατί η κακοποιημένη γυναίκα δεν κάνει το βήμα

Κάνει η γυναίκα που είναι θύμα βίας το μεγάλο βήμα να σπάσει τη σιωπή της, να καταγγείλει τα βία και να ζητήσει βοήθεια; Όπως επισήμανε ο ψυχολόγος του Κέντρου Παναγιώτης Γεωργακόπουλος ότι μια γυναίκα για να περάσει το κατώφλι του Συμβουλευτικού Κέντρου του δήμου Πύργου χρειάζεται πάνω απ’ όλα να βρει τη δύναμη γιατί όντως είναι πολύ δύσκολο να κάνει αυτό το βήμα.

« Δεν είναι ένα βήμα που φέρνει τελεσίδικα αποτελέσματα, γιατί μια γυναίκα έρχεται σε εμάς να ζητήσει μια συμβουλή. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και είναι και το μήνυμα που στέλνουμε, είναι να δώσουμε στη γυναίκα- θύμα να κατανοήσει ότι έχει τη ΔΥΝΑΜΗ, την δυνατότητα και την ικανότητα πάνω απ’ όλα να καταφέρει αυτά που θέλει στη ζωή της. Όταν καταλάβει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, μπορούμε τότε να την βοηθήσουμε ψυχολογικά και να τις δώσουμε τις κατευθύνσεις που χρειάζεται έτσι ώστε να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση που αντιμετωπίζει. Είναι όμως γενικότερα διστακτικές οι γυναίκες, γιατί το κομμάτι της βίας είναι ακόμα ταμπού ειδικά στην δική μας κλειστή κοινωνία και η γυναίκα φοβάται ότι μπορεί να εκτεθεί και να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημά της. Το να πάρει την απόφαση να έρθει είναι το δύσκολο γιατί έχει μάθει μέσα στα τόσα χρόνια κακοποίησης και γιατί δεν μπορεί να σπάσει τα ταμπού.»

Ενδεικτικό του δισταγμού των γυναικών- θυμάτων να κάνουν το πρώτο βήμα και να σπάσουν τα ταμπού, είναι όπως εξήγησε ο ψυχολόγος του Κέντρου είναι ότι πολλές γυναίκες τους τηλεφωνούν, ζήτησαν τη βοήθειά τους τηλεφωνικά αλλά τελικά ποτέ δεν πέρασαν το κατώφλι του Κέντρου. Η έρχονται από άλλους νομούς για να μην τις γνωρίζουν τα εδώ στελέχη του Κέντρου ή και γυναίκες από την Ηλεία απευθύνονται σε Κέντρα άλλων νομών, επειδή είναι κλειστή η κοινωνία και δεν θέλουν να εκτεθούν.

Συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και δομές

Τέλος, για  το αν έχουν κατευθύνει κάποιες σοβαρές περιπτώσεις γυναικών που κινδυνεύει ακόμα και η ίδια τους η ζωή  προς τις αρμόδιες αρχές, ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι τα τέσσερα αυτά χρόνια λειτουργίας του Κέντρου έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας με την Αστυνομία, το Νοσοκομείο, το Χαμόγελο του Παιδιού, με την Μητρόπολη Ηλείας που έχει βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις. Έτσι, παραπέμπουν τα θύματα όποτε χρειάζεται και αντιστρόφως οι φορείς αυτοί τα παραπέμπουν στο Συμβουλευτικό Κέντρο και υπάρχει μια ουσιαστική συνεργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ