FOLLOW US: facebook twitter

Σε τροχιά ανάδειξης Νεμούτα, Φολόη, Δίβρη: Προχωρά η δημιουργία μονοπατιών για την ανάδειξη των ορεινών περιοχών

Ημερομηνία: 04-06-2018 | Συντάκτης:

Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της ορεινής Ηλείας, αποτελεί στόχο του προγράμματος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, που σχεδιάζει και η υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Περιοχές όπως η Νεμούτα, η Φολόη, η Δίβρη επαναπροσδιορίζονται στο χάρτη με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου μονοπατιών που θα φέρουν πιο κοντά στη φύση τον επισκέπτη, αναδεικνύοντας την ομορφιά του τόπου μας.

Οι μελετητές του έργου μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, επισκέφθηκαν την ευρύτερη περιοχή, προκειμένουν να εξετάσουν ζητήματα που αφορούν στο έργο αυτό. Η ολοκλήρωση της μελέτη είναι ο επόμενος στόχος για το έργο με έμφαση στην ασφαλή προσέγγιση από τη μια και την ανάδειξη – ανάπτυξη των περιοχών απο την άλλη. Πρόκειται για μονοπάτια που θα χαραχθούν σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απο όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σημείωσε πως «… μαζί με τον δασάρχη, θα συμπράξουμε με προγραμματική σύμβαση για την ανάπτυξη και την ανάδειξη μονοπατιών στην περιοχή της Νεμούτας και της Φολόης. Ήρθαμε μαζί με τον μελετητή προκειμένου να έχει μία προσωπική άποψη του δικτύου των μονοπατιών και των καταρρακτών της Νεμούτας, ενώ στην συνέχεια θα μεταφερθούμε στο δρυοδάσος της Φολόης και στο Κούμανι. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα καθώς δημιουργούμε ένα δίκτυο μονοπατιών πάνω από 100 χιλιόμετρα, ενώ θα διαμορφωθούν θέσεις θέασης και αναψυχής. Πρόκειται για ένα έργο της ΟΧΕ το οποίο χρηματοδοτείται και μελετάται από την Περιφέρεια και θα εκτελεστεί σε συνεργασία με το δασαρχείο. Ελπίζουμε στις αρχές του φθινόπωρου θα είμαστε έτοιμοι για να το δημοπρατήσουμε. Έτσι μπορούμε να προβάλλουμε ένα απο τα πιο ωραία σημεία του νομού μας. Ήδη έχει μια αυξημένη επισκεψιμότητα και νομίζω ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις. Οι μελετητές μας είπαν πως δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο τοπίο τέτοια περιοχή αλλού».

Ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας ανέφερρε πως «… έχουμε ένα στολίδι της φύσης και μας δίνεται η δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα έργο το οποίο είχαμε συζητήσει εδώ και δύο χρόνια και αφορά την ανάδειξη των μονοπατιών της Νεμούτας της Φολόης, αλλά και της Δίβρης. Η φύση μας έχει προικίσει με ένα θησαυρό αλλά εμείς δεν είχαμε δείξει το κατάλληλο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα ολοκληρώσουμε την μελέτη. Θεωρούμε ότι θα είναι ένα έργο πνοής για την ορεινή Ηλεία, καθώς στόχος δεν είναι μόνο η ανάδειξη της περιοχής αλλά να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πολλές παράλληλες δραστηριότητες (ποδήλατα, άλογα κλπ). Πολλοί άνθρωποι θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν πάνω σε αυτό το χώρο και να δείξουμε στον κόσμο τι στολίδι έχουμε. Αν δεν έχουμε όμως του κόσμου στην προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί αυτό το στολίδι να δείξει την αξία του».

Η δημοτική σύμβουλος Αρχ. Ολυμπίας Ρόη Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής μέσω της ΟΧΕ και εξήρε την στήριξη των φορέων αλλά και των κατοίκων που έχουν προσπαθήσει πολύ για την ανάδειξη της περιοχής. «Αν δεν συνέπρατταν όλοι μαζί δεν θα είχε συμβεί τίποτα. Ελπίζω η σημερινή συνέργεια να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάδειξη της περιοχής». Σημείωσε δε πως στην σκιά του πασίγνωστου δρυοδάσους υπάρχουν οι 31 καταρράκτες της Νεμούτας στον Ερύμανθο και θα πρέπει να αναδειχθούν.

Τέλος ο Νίκος Σιάκουλης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έκανε τον φίλο του Νότη, που ανέδειξαν την κρυμμένη ομορφιά της περιοχής μέσα απο τις περιηγήσεις τους και έφεραν χιλιάδες κόσμου να θαυμάσουν το ιδιαίτερο κάλλος. Ευχαρίστησε τους φορείς που τους άκουσαν και ανέλαβαν δράση για την ανάδειξη του τόπου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος