FOLLOW US: facebook twitter

Σε εξέλιξη σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Ημερομηνία: 23-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

antiplummirika-verga

Αυτοψία χθες Γεωργιόπουλου σε Ιάρδανο, Σοχιά και Βέργα

Να δοθεί βάρος στην πρόληψη για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές, ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος στην αυτοψία που πραγματοποίησε σε Ιάρδανο, Σοχιά και Βέργα. Στη χθεσινή του περιοδεία σε τρία σημεία όπου πραγματοποιούνται παρεμβάσεις από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του νομού με μέριμνα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε τους κινδύνους και μίλησε για τις περιορισμένες ομολογουμένως οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, την ώρα που η ΕΕ ζητά από την Ελλάδα την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ακριβώς για να περιοριστεί το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, στη συνέχεια.

Στη περιοδεία που συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μητρόπουλος, ο βοηθός Περιφερειάρχη κ. Κωσταριάς, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αρβανιτάκης, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Ηλείας κ. Καλογερόπουλος και ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας Ηλείας κ. Αναγνωστόπουλος. Επισκέφθηκαν τμήμα του ποταμού Ιάρδανου στο δήμο Πύργου, τμήμα του ρέματος της Σοχιάς στην Αμαλιάδα και σημείο του ποταμού Βέργα στη Μανωλάδα. Οι καθαρισμοί και στα τρία ποτάμια και ρέματα γίνονται σε μεγάλη απόσταση και ανάλογα τις εργολαβίες θα υπάρξει και επέκταση των παρεμβάσεων.

antiplummirika-verga1

Ο κ. Γεωργιόπουλος στάθηκε στην αλλαγή του καιρού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που με μεγάλη συχνότητα πλήττουν το νομό, λέγοντας πως η Ηλεία είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους φυσικά φαινόμενα, είτε στην ύπαιθρο είτε πάλι σε αστικές περιοχές. Και οι καταστροφές είναι μεγάλες στις περιουσίες των πολιτών, καλλιέργειες, κτίρια, εξοπλισμό αλλά και στα έργα υποδομής.

Γ. Γεωργιόπουλος: «Αποφασίσαμε με ιδίους πόρους να βοηθήσουμε τους δήμους»

antiplummirika-iardanos2

«Έχουμε καλέσει και έχουν έρθει εδώ και υπουργοί της κυβέρνησης. Τους έχουμε θέσει τα ζητήματα, έχουμε ζητήσει τη βοήθεια και την ενίσχυσή τους. Οφείλω να σας πω ότι από την Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ. Παρόλα αυτά, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα τα μεγάλα που έχουν δημιουργηθεί στους πολίτες μας και που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με την πενιχρή χρηματοδότηση από την Πολιτική Προστασία που έχουν, αποφασίσαμε από ίδιους πόρους, τους ελάχιστους που διαθέτουμε, να βοηθήσουμε τους δήμους με έργα κυρίως στους χειμάρρους και στα ποτάμια, που είναι η μεγαλύτερη πληγή πολλές φορές από το ίδιο το χέρι του κατοίκου» είπε και επισήμανε πως οι δήμοι ζήτησαν βοήθεια και καθήκον της Π.Ε. Ηλείας είναι να προστατέψει τις περιουσίες και τις ζωές των πολιτών. Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στις πιέσεις που άσκησε η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για την δημιουργία κωδικού «ΣΑΕ 801» για την αποκατάσταση επαρχιακού δικτύου στους δήμους που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ποσό 3,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχει ζητηθεί και έτερος κωδικός για τον καθαρισμό δέκα ποταμών και ρεμάτων ύψους ενός εκατ. ευρώ

antiplummirika-verga2

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας σχολίασε πως «η αποκατάσταση είναι πολύ ακριβή, η πρόληψη προλαβαίνει τέτοιου είδους δαπάνες και είναι φθηνότερη. Στο επόμενο διάστημα στην οπτική τη δική μας και των δήμων θα πρέπει να μπουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Αλλιώς θα είναι οι πολίτες μας έκθετοι στις πρωτόγνωρες θεομηνίες που πλήττουν τελευταία την περιοχή μας.

antiplummirika-iardanos

Σημαντικό το έργο καθαρισμού που εκτελείται

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ που βρέθηκε στην αυτοψία των εργασιών του ποταμού Βέργα σχολίασε πως το πρόβλημα είναι γνωστό, είναι από τα σοβαρότερα αυτό των πλημμυρών του Βέργα με επιπτώσεις στα γύρω χωριά και κυρίως στη Μανωλάδα. Ευχαρίστησε την ΠΔΕ που υλοποιεί αυτό το έργο σε μήκος ενός χιλιομέτρου και το χαρακτήρισε ως ένα πρώτο βήμα αντιμετώπισης του άμεσου κινδύνου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος από την πλευρά του τόνισε πως στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΣΟΠ ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες. «Η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Ηλείας το κάνει πράξη στον καλύτερο βαθμό. Δημιουργείται ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους παρόχθιους ιδιοκτήτες και τις καλλιέργειες της περιοχής. Εμείς από την πλευρά μας ως Περιφέρεια έχουμε σχέδιο, προγραμματισμό, όραμα και πάνω από όλα υπάρχει η διάθεση ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μας στα αντιπλημμυρικά έργα και τέτοιου είδους παρεμβάσεις» κατέληξε.

antiplummirika-soxia

Η πρόεδρος της Μανωλάδας Πόλυ Μπιτούνη τόνισε πως υλοποιείται ένα έργο που ζητούσε η περιοχή εδώ και χρόνια, καθώς ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγάλος για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους. «Αποφύγαμε έναν κίνδυνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κι άλλους. Να μην είμαστε όμως αχάριστοι, διότι είναι πολύ σημαντικό το έργο» σχολίασε.

Επίσκεψη έγινε και σε κανάλι αποστράγγισης κοντά στην Στροφυλιά όπου είχε να καθαριστεί από το 1968 οπότε και κατασκευάστηκε. Καλύπτει τις ανάγκες έκτασης 10.000 στρεμμάτων καλλιεργούμενων εκτάσεων και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Αρβανιτάκης επαίνεσε την παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας Ηλείας και τόνισε πως τις επόμενες ημέρες θα καθαριστεί και το υπόλοιπο τμήμα έως τη θάλασσα.

antiplummirika-manolada


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος