FOLLOW US: facebook twitter

«Σαφάρι» φορολογικών ελέγχων στη χριστουγεννιάτικη αγορά

Ημερομηνία: 21-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

ΑΑΔΕ: Ιδιαίτερα αυξημένη η παρουσία του ελεγκτικού μηχανισμού κατά την περίοδο των εορτών για την προστασία των καταναλωτών

Σαφάρι ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας εξαπολύει στην αγορά, εν όψει των Χριστουγέννων, ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο αριθμός των συνεργείων ελέγχου θα είναι αυξημένος και θα προβεί στη διενέργεια ελέγχων για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, σε επιχειρήσεις κάθε μορφής και οικονομικού μεγέθους, εστιάζοντας κυρίως σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι πέσουν στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ θα αντιμετωπίζουν αυστηρά πρόστιμα -που ειδικά για τη μη έκδοση αποδείξεων, με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει, φθάνουν μέχρι και τα 5.000 ευρώ-, «λουκέτα», ακόμη και ποινικές διώξεις.

Ειδικότερα οι παραβάτες που θα εντοπίζονται να μην έχουν κόψει αποδείξεις θα τιμωρούνται με άμεσο κλείσιμο των καταστημάτων τους για 48 ώρες, ενώ σε περίπτωση πρώτης υποτροπής θα υποχρεώνονται να βάλουν «λουκέτο» για 4 μέρες και σε κάθε νέα υποτροπή ή σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του «λουκέτου» θα κλείνουν για 10 μέρες. Εναλλακτικά, σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων στις οποίες δεν είναι δυνατό να μπει «λουκέτο», όπως π.χ. ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρια, ιατρεία κ.λπ., θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.

Επισημαίνεται πάντως ότι το ύψος των προστίμων βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, αφού οι δανειστές θεωρούν ότι τα υψηλά πρόστιμα δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ούτε από εισπρακτικής πλευράς ούτε συμβάλλουν στη συμμόρφωση, ενώ αυξάνουν περισσότερο τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία.

Όσον αφορά πάντως τους ελέγχους, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα συνεργεία της ΑΑΔΕ θα εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την περίοδο των εορτών θα έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά (καταστήματα, λαϊκές αγορές – υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λπ.) με την εντατικοποίηση των ελέγχων, είτε αυτοτελώς είτε με συναρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, υπουργείο Υγείας κ.λπ), για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και σε επίκαιρα σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, λιμάνια κ.λπ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος