FOLLOW US: facebook twitter

Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν μόνα τους;

Ημερομηνία: 10-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

karaggeli-dentro-gnwsis

Ο τρόπος που θα οργανώσει ένα παιδί το διάβασμά του παίζει καταλυτικό ρόλο όχι μόνο στην επίδοσή του στο σχολείο αλλά κυρίως στην εικόνα και στη σχέση που θα αναπτύξει με τη μάθηση γενικότερα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς ότι ό ρόλος τους είναι να βοηθήσουν το παιδί να οργανώσει τη μελέτη του με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μια ξεκούραστη και ευχάριστη διαδικασία. Στόχος του γονέα είναι να επιτύχει το παιδί να οργανώνει αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις του και να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και με υπευθυνότητα.

paidia-diavasma

Μερικοί τρόποι που μπορεί αυτό να επιτευχθεί:

Οργανώνουμε μαζί με το παιδί μας τον χώρο μελέτης. Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος η προσοχή του παιδιού δεν πρέπει να αποσπάται από θορύβους (συζητήσεις, τηλεόραση, ηλεκτρικές συσκευές).  Επιπλέον, ο φωτισμός του δωματίου πρέπει να είναι  και να προσαρμοσμένος ώστε η μελέτη να είναι πιο ξεκούραστη για τα μάτια.

Τοποθετούμε το πρόγραμμα της εβδομάδας σε περίοπτη θέση μέσα στο δωμάτιο του παιδιού. Το  σημείο αυτό πρέπει να επιλεχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί το παιδί να το βλέπει εύκολα χωρίς να χρειάζεται να του το υπενθυμίζουμε συνεχώς.

Οργανώνουμε καθημερινά τα απαραίτητα σχολικά εφόδια που χρησιμοποιούμε στο σχολείο. Η τσάντα με βιβλία της ανάλογης ημέρας, η κασετίνα  μας με όλα τα απαραίτητα πρέπει να είναι καθημερινή φροντίδα των παιδιών. Στην αρχή με μια δική μας βοήθεια αλλά στη συνέχεια από το ίδιο το παιδί.

Μαθαίνουμε στο παιδί μας τη σωστή στάση σώματος. Όταν μελετάμε στο γραφείο ή όταν κάνουμε κάποια εργασία στον υπολογιστή προσαρμόζουμε την καρέκλα μας  στην ανάλογη θέση. Θυμίζουμε συχνά στο παιδί μας να τηρεί αυτούς τους βασικούς κανόνες.

Αφήνουμε τα παιδιά να επιλέξουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες που πραγματικά επιθυμούν. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι το παιδί χρειάζεται είναι ξεκούραση και αποφόρτιση από το άγχος των τόσων υποχρεώσεων συνήθως μέσω παιχνιδιού.

Αφήνουμε χρόνο στο παιδί να ξεκουραστεί πριν τη μελέτη. Αποφεύγουμε να ζητήσουμε από το παιδί να ξεκινήσει το διάβασμα αμέσως μόλις επιστρέψει από το σχολείο. Μπορούμε να αδράξουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με το παιδί μας μέσω συζήτησης.  Μπορούμε να μοιραστούμε  σκέψεις και συναισθήματα από την ημέρα

Προτρέπουμε το παιδί να ξεκινήσει τη μελέτη με τα πιο δύσκολα μαθήματα.  Είναι προτιμότερο να καταπιαστεί με τη μελέτη των απαιτητικών μαθημάτων στην αρχή και να μην τα αφήσει στο τέλος που θα έχει συσσωρευτεί αρκετή κούραση.

Κάνουμε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ακόμη  κι αν δεν νιώθει ιδιαίτερα κουρασμένο ένα μικρό διάλειμμα θα βοηθήσει το παιδί να αφομοιώσει καλύτερα ότι έχει μελετήσει.

Βρίσκουμε έξυπνους τρόπους που θα βοηθήσουν το παιδί να μελετήσει με ευκολία διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Στα θεωρητικά μαθήματα για παράδειγμα θα το βοηθήσει αρκετά να του δείξουμε τρόπους εκμάθησης όπως, να δίνει έναν τίτλο ή να υπογραμμίζει σημαντικά κομμάτια σε κάθε παράγραφο και γενικότερα να παρατηρεί εικόνες. Ακόμη μια καλή επανάληψη το βράδυ πριν πάει για ύπνο βοηθά αρκετά.

Προσπαθούμε να πείσουμε το παιδί με όμορφο τρόπο πως το διάβασμα δεν είναι αγγαρεία αλλά μια ευχάριστη διαδικασία. Αποφεύγουμε να απαιτούμε από ένα παιδί να διαβάσει γιατί θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

Κάνουμε αρκετή υπομονή και δεν στερούμε το παιχνίδι από τα παιδιά σαν τιμωρία.  Αντί να απειλήσουμε το παιδί πως θα χάσει το παιχνίδι αν δεν διαβάσει μπορούμε να του πούμε πως όταν τελειώσει τα μαθήματά του θα μπορέσει να πάει για παιχνίδι!

Ενισχύουμε κάθε προσπάθεια του παιδιού μας. Δεν ξεχνάμε ποτέ να επιβραβεύουμε το παιδί μας για όσα καταφέρνει. Ένα «μπράβο» αποτελεί κινητήριο δύναμη για να κάνει το παιδί μας σπουδαία πράγματα.

Φροντίζουμε το παιδί μας να τρέφεται σωστά και να ξεκουράζεται. Ένα υγιεινό και πλήρες πρωινό, η υιοθέτηση της συνήθειας των συχνών γευμάτων, η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών θα βοηθήσει αποφασιστικά στην διάθεση και την επίδοση του παιδιού μας στις σχολικές του υποχρεώσεις. Τέλος, είναι απαραίτητο να υπάρχει πρόγραμμα στις ώρες του ύπνου οι οποίες δεν πρέπει να είναι κάτω από 8 ώρες την ημέρα.

*Η Κυριακή – Μαρία Καραγγελή είναι δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ειδικής Εκπαίδευσης. Είναι η δημιουργός του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου το οποίο αποτελεί το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνάς της πάνω στην Καινοτομία στην Εκπαίδευση και προωθεί την ιδέα της δημιουργίας Δικτύου Κέντρων Νέων σε όλη την Ηλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος