FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά η ανάπλαση των αποθηκών του ΑΣΟ στα Λεχαινά: Θα μετατραπούν σε Πολυχώρο πολιτισμού!

Ημερομηνία: 17-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το έργο της ανάπλασης των αποθηκών του ΑΣΟ στα Λεχαινά που  θα μετατραπούν σε έναν σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, καθώς οι εργασίες βρίσκονται πλέον  στο στάδιο της τοποθέτησης της στέγης. Ενα  πολύ σημαντικό έργο που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή, στεγάζοντας κάθε πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Το έργο είχε ενταχθεί  στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα τον Μάρτιο του 2013 με προϋπολογισμό 2.111.893 ευρώ με χρηματοδότηση από το αντίστοιχο επιχειρησιακό πρόγραμμα και οι εργασίες ξεκίνησαν επί δημαρχίας Αρβανίτη το 2014. Ωστόσο  στην εξέλιξή του παρουσιάστηκαν προβλήματα χρηματοδότησής του έργου και οι εργασίες διακόπηκαν . Τον Μάιο όπως του 2016, υπήρξε μια νέα πολύ θετική εξέλιξη που σήμανε και την επανακίνησή του, καθώς εντάχθηκε η πράξη  ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΑΣΟ ΛΕΧΑΙΝΩΝ και ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014-2020 κατόπιν αιτήματος του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για να μπορέσει να ολοκληρωθεί, με . 1.041.219,81€  από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ως Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής. Η επανεκκίνηση του έργου έγινε τον Ιούνιο του 2017 και από τότε προχωρά χωρίς πρόβλημα και τώρα τοποθετείται η στέγη. Εκτιμάται δε από την δημοτική αρχή, ότι τα χρήματα αυτά θα επαρκέσουν για την ανάπλαση των κτιρίων αλλά όχι και για τον εξοπλισμό- ηλεκτρολογικό και οπτικοακουστικό-  και την επίπλωσή του.

Ανάμεσα σε όλα αυτά που θα περιλαμβάνουν οι αποθήκες του ΑΣΟ, όταν ολοκληρωθούν, είναι χώροι περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα για το Μουσείο Σταφίδας και το Λαογραφικό Μουσείο Λεχαινών, αίθουσα εκθέσεων Τέχνης και αγροτικών προϊόντων που θα μετατρέπεται σε αίθουσα συνεδρίων, σεμιναρίων, χώρος εργαστηρίου κατασκευής των καρναβαλικών αρμάτων, χώρος για το μουσείο του Καρνάβαλου,  αίθουσα για τις πρόβες της Φιλαρμονικής και του Ωδείου κλπ με την δυνατότητα φιλοξενίας κάθε πολιτιστικής δράσης στην περιοχή.

Ειδικότερα, η  ένταξη της  πράξη  ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΑΣΟ ΛΕΧΑΙΝΩΝ και ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ» αφορά «στην επανάχρηση των αποθηκών του ΑΣΟ Λεχαινών, ως Πολιτιστικό Πολυχώρο, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα πέτρινα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους (ήπια προσαρμογή με οικολογική δόμηση), με τις κατάλληλες αρχιτεκτονικές και λοιπές παρεμβάσεις (αποκατάσταση βλαβών φέροντος οργανισμού και στέγης από τη φθορά του χρόνου, την πλημμελή συντήρηση και τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, Η/Μ εγκαταστάσεις, πρόσβαση για ΑΜΕΑ, κλπ) που δεν θα αλλοιώσουν όμως τον ιστορικό χαρακτήρα του κτιριακού συγκροτήματος. Ξεκινώντας από βορά προς νότο, η πρώτη αποθήκη-διώροφο κτίριο θα λειτουργήσει ως χώρος συγκέντρωσης-πληροφόρησης κοινού όπου θα υπάρχει επίσης χώρος επιμόρφωσης (αναγνωστήριο), γραφεία, αναψυκτήριο και χώροι υγιεινής κοινού και ΑΜΕΑ.

Η δεύτερη θα λειτουργήσει ως χώρος περιοδικών εκθέσεων με φουαγιέ ενώ θα στεγάζει εκθέσεις του λαογραφικού μουσείου και του μουσείου σταφίδας.. Η τρίτη κατά σειρά θα λειτουργήσει ως χώρος πολλαπλών χρήσεων, με κατάλληλο κινητό εξοπλισμό & χωρίσματα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει είτε ως θεατρικός/συναυλιακός χώρος, είτε ως αίθουσα συνεδρίων & τηλεδιασκέψεων αλλά και περιοδικών εκθέσεων & παρουσιάσεων. Οι υπόλοιπες δύο θα χρησιμεύουν ως χώροι κατασκευής και αποθήκευσης. Στο έργο προβλέπται και η προμήθεια με τον απαραίτητο εξοπλισμό, δηλαδή οπτικοακουστικά μέσα και έπιπλα ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα της παρέμβασης.»

Έργο πνοής για το δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ μιλώντας στην Πρωινή για την εξέλιξη των εργασιών, τόνισε ότι βρίσκονται σε τελικό πλέον στάδιο και σύμφωνα με την συμβατική υποχρέωση του εργολάβου, το έργο θα πρέπει να παραδοθεί- μετά από αρκετές παρατάσεις που δόθηκαν- στις 31-12-2-17.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο πνοής για όλο το δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης, που θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού που θα μπορεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες του δήμου σε θέματα πολιτισμού, αλλά θα μπορεί να φιλοξενεί και μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα.

Το έργο πέρασε βέβαια δια πυρός και σιδήρου, από πολλές περιπέτειες, υπήρχαν πολλές ελλείψεις στη μελέτη που φάνηκαν στην πορεία κατασκευαστικά, όπως και προβλήματα χρηματοδότησης και αν δεν είχαμε στο πλάι μας την Διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, θα είχε απενταχθεί.

Τα χρήματα βέβαια δεν επαρκούν για τον εξοπλισμό του, θα τα διαθέσει όμως ο δήμος από δικούς του πόρους όσα συμπληρωματικά χρειαστούν πέραν των αναπλάσεων γιατί δεν μπορεί να μπει σε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης και το έργο σίγουρα θα είναι ολοκληρωμένο.

Αρχικά θα μπορούν με ορισμένες διαρρυθμίσεις να χρησιμοποιηθούν άμεσα κάποιοι χώροι του και στην συνέχεια σε ένα περίπου χρόνο υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμο πλήρως.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος