FOLLOW US: facebook twitter

Προσπάθεια για διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος

Ημερομηνία: 07-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Πολλά τα προβλήματα, λίγος ο χρόνος. Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συνοψιστεί η υπερπροσπάθεια που γίνεται από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος ορισμένες κατηγορίες πολιτών που μέχρι στιγμής δεν δύνανται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.

Ανασφάλιστες χήρες και άτομα με αναπηρίες, φιλοξενούμενοι θανόντος, παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στο 2017 ή παιδιά που για οποιονδήποτε λόγο δεν… αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις του 2016 είναι ορισμένες χαρακτηριστικές «προβληματικές» κατηγορίες για τις οποίες προσπαθούν να βρουν λύση οι ομάδες εργασίας των υπουργείων και των δομών, οι οποίες εργάζονται πυρετωδώς για να αντεπεξέλθουν χρονικά.

Σε ό,τι αφορά τους φιλοξενούμενους και τους φιλοξενούντες, ο κ. Καρέλλας διευκρίνισε ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να φιλοξενήσουν κάποιον, πιθανότατα να μην είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, ενώ για τα ενήλικα παιδιά που εργάζονται αλλά παραμένουν στη γονεϊκή στέγη με δωρεάν παραχώρηση χώρου από τους γονείς, είπε ότι δεν θεωρούνται φιλοξενούμενα μέλη και ότι μπορούν να υποβάλουν ατομική αίτηση.

Οι φιλοξενούμενοι είναι μεν γέννημα της κρίσης, αλλά το κοινωνικό μέρισμα είναι ένα μέτρο που στόχο έχει τους ανθρώπους που διαβιούν σε κίνδυνο φτώχειας ή σε ακραία φτώχεια. Για τους υπόλοιπους υπάρχει μια σειρά άλλων προγραμμάτων, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας ή τα προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας για τα οποία μπορούν να κάνουν αίτησηΜέχρι και χθες, την ώρα που γραφόταν το κείμενο, τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έδειχναν περίπου δύο εκατομμύρια κατατεθειμένες αιτήσεις νοικοκυριών από τις οποίες περίπου το ένα εκατομμύριο είναι εγκεκριμένες.

Οπως όλα δείχνουν, ο στόχος της κάλυψης του 32,5% του συνολικού πληθυσμού θα επιτευχθεί, με 1,3 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή 3,4 εκατ. πολίτες να λάβουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος