FOLLOW US: facebook twitter

Προσέγγισαν το Μουσείο Πύργου με βιωματικό τρόπο: Μεγάλο ενδιαφέρον εκπαιδευτικών στο χθεσινό σεμινάριο της Α/θμιας Εκπαίδευσης

Ημερομηνία: 22-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

Στόχος η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές από τη νέα σχολική χρονιά

Μια ξεχωριστή δράση, στην οποία δάσκαλοι και νηπιαγωγοί προσέγγισαν με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου διοργανώθηκε χθες από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν να δώσει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, να μάθουν πώς να προσεγγίζουν με τους μαθητές τους ένα μουσείο με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης, αλλά και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ)  Ηλείας.

Το σεμινάριο αυτό, όπως τόνισε ο Αρχαιολόγος, υπεύθυνος του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου κ. Χρήστος Λιάγκουρας, αποτελεί τη συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος που είχε γίνει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων και στο οποίο είχαν παραστεί ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Παναγιώτης Ζεύλας και η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Π.Ε. Ηλείας κ. Ευγενία Ηλιοπούλου. «Τότε μας πρότειναν τη συνδιοργάνωση του σεμιναρίου σχετικά με τη βιωματική προσέγγιση από τους μαθητές του Μουσείου ώστε να δούμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις προοπτικές που μπορούν να αναπτυχθούν.

Το σεμινάριο λοιπόν, σκοπεύει στη γνωριμία με το Μουσείο, την παρουσίαση εμπειριών από εκπαιδευτικά προγράμματα, τους θεματικούς άξονες οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν πεδίο εργασίας για νέα εκπαιδευτικά προγράμματα το Σεπτέμβριο ώστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου να παίξει το ρόλο που θέλουν όλοι, να ανοιχτεί στην κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα».

Η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Π.Ε. Ηλείας κ. Ευγενία Ηλιοπούλου, επισήμανε ότι η μέθοδος της βιωματικής μάθησης είναι απαραίτητη καθώς περνούν στα παιδιά τη μάθηση μέσα από τη χαρά και το βίωμα που είναι και ο καλύτερος τρόπος να μαθαίνει ένα παιδί. «Το θέμα του σεμιναρίου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ο χώρος σε υποβάλει για κάτι τέτοιο και είναι μια καλή ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν αυτά τα θέματα για να επιμορφωθούν και να πάρουν πράγματα που θα προσφέρουν στους μαθητές τους και θα τα πολλαπλασιάσουν».

Η κ. Ηλιοπούλου, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, την προϊσταμένη Ε. Κόλλια και τους αρχαιολόγους Χρ. Λιάγκουρα και Ν. Ράλλη, οι οποίοι δέχτηκαν με χαρά την πρόταση τους για την υλοποίηση του σεμιναρίου αλλά και το δήμο Πύργου και το 5ο Δημοτικό που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της δράσης.

Εκπαιδευτικές δράσεις στο Μουσείο του Πύργου

Η αρχαιολόγος του τμήματος Βυζαντινών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Νάνσυ Ράλλη, στο πλαίσιο του σεμιναρίου, προχώρησε σε μια μικρή παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται τα τελευταία τρία χρόνια στο Κάστρο Χλεμούτσι με μεγάλη συμμετοχή, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αντίστοιχες εκπαιδευτικές δράσεις και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μουσείο όπου διαχρονικά φαίνεται όλη η ιστορία της περιοχής μας και έτσι μπορεί να αξιοποιηθεί και για τους μαθητές ώστε να κατανοήσουν την πολιτισμική τους κληρονομιά αλλά και σαν μέσο μάθησης στο σχολείο. Γιατί αυτός είναι ο κοινωνικός ρόλος του μουσείου, να προσελκύει κόσμο και μαθητές, να μαθαίνουν και να διασκεδάζουν σε αυτό, και τα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα από τη βιωματική προσέγγιση πιστεύω είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος για τους μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα εκθέματα και το μουσείο, και  να αποκτήσουν μια διαχρονική σχέση μαζί του και να έρχονται ξανά και ξανά με την οικογένεια και τους φίλους τους. Ελπίζω να είναι εποικοδομητική αυτή η συνάντηση και να συνεργαστούμε με τους εκπαιδευτικούς ώστε τη νέα σχολική χρονιά να μπορέσουμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες δράσεις στο μουσείο του Πύργου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος