FOLLOW US: facebook twitter

Πρεμιέρα σε λίγες μέρες με Σαίξπηρ από τον «Δούρειο Ίππο» για την παράσταση “Δωδέκατη Νύχτα”

Ημερομηνία: 14-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Στην τελική ευθεία έχει μπει η Θεατρική Ομάδα “Δούρειος Ίππος” με τις προετοιμασίες της παράστασης “Δωδέκατη Νύχτα” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, έναν ύμνο στον έρωτα! Η ομάδα, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Παρασκευά Παπαπετρόπουλου, δουλεύει πυρετωδώς ώστε όλα να είναι έτοιμα για την πρεμιέρα της παράστασης που θα δοθεί το επόμενο Σάββατο 22 Απριλίου στο θέατρο “Απόλλων”.

Πρόκειται για μια κωμωδία παρεξηγήσεων με έντονο το στοιχείο της τραγικότητας όπου ο συγγραφέας μας παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο τα  τερτίπια του έρωτα. Μέσα από τη μεταμφίεση της αρχοντοπούλας Βιόλας ως Σεζάριο και την εκπληκτική της ομοιότητα με τον αδερφό της ονόματι Σεμπάστιαν, ο θεατρικός συγγραφέας – ποιητής δημιουργεί μία κατάσταση παρανοήσεων και υπογραμμίζει το υποβόσκον χάσμα ανάμεσα στο ‘φαίνεσθαι’ και το ‘είναι’.

Η πλοκή του έργου

Το έργο αφηγείται την ιστορία της νεαρής Βιόλα που φτάνει στις ακτές της Ιλλυρίας μετά από ένα ναυάγιο, πιστεύοντας ότι ο δίδυμος αδελφός της Σεμπάστιαν έχει πνιγεί, και μπαίνει στην υπηρεσία του δούκα Ορσίνο ντυμένη αγόρι. Ο μελαγχολικός δούκας είναι ερωτευμένος με την όμορφη και βαρυ-πενθούσα κόμισσα Ολίβια, η οποία με τη σειρά της ερωτεύεται τη Βιόλα πιστεύοντας ότι είναι αγόρι. Στην Ιλλυρία όμως εμφανίζεται κάποια στιγμή και ο Σεμπάστιαν ακολουθούμενος από τον γενναίο πλοίαρχο Αντόνιο που του έχει σώσει τη ζωή.

Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται με πολλές ανατροπές και παρεξηγήσεις που τελικά θα βρούνε τις λύσεις τους.  Κύριος πρωταγωνιστής, ο έρωτας. Όπως και το μήνυμα ότι ακόμη κι αν δεν ανταποκρίνεται στη σθεναρή μας πολιορκία αυτός ή αυτή που κυνηγούμε, ο έρωτας θα βρει τη λύση.

Π. Παπαπετρόπουλος: «Ελάχιστος φόρος τιμής στον Σαίξπηρ η φετινή μας παράσταση»

Για τον δημοφιλή, στο Ηλειακό θεατρόφιλο κοινό, σκηνοθέτη Παρασκευά Παπαπετρόπουλο είναι η δεύτερη φορά που “καταπιάνεται” με έργο του Σαίξπηρ, καθώς  έχει ήδη στο ενεργητικό του το “Όνειρο θερινής νυκτός”.

Γιατί λοιπόν και φέτος Σαίξπηρ; “Μα γιατί είναι ένας απο τους μεγαλύτερους ποιητές-θεατρικούς συγγραφείς της ανθρωπότητας” απαντά ο σκηνοθέτης και συνεχίζει. “Αφενός είναι μια μεγάλη πρόκληση για μας, αφετέρου με την συμπλήρωση των 400 χρόνων από το θάνατό του, αποφασίσαμε ως ομάδα να αποτίσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον συγγραφέα”.

Αναφερόμενος στη Δωδέκατη Νύχτα ο κ. Παπαπετρόπουλος σημειώνει ότι ο Σαίξπηρ έχει γράψει με το συγκριμένο έργο ίσως την καλύτερη κωμωδία του και πλέκει αρμονικά με τρόπο μαγικό δύο αταίριαστους κόσμους, τον ιδεατό με τον πραγματικό.

“Η Ιλλυρία είναι μια χώρα που μπορεί να “γεννιέται” μπροστά στα μάτια μας κατά τη διάρκεια της παράστασης. Ένας τόπος ποτισμένος απο το πνεύμα της γιορτής των τρελλών που εναντιώνεται σθεναρά στον πουριτανισμό. Είναι ένα μέρος που έχει την τύχη για οδηγό. Το έργο μιλά για τον έρωτα που απελευθερώνει τον άνθρωπο και μας δίνει δείγματα γραφής για το πόσο πολύ μπροστά από την εποχή του αλλά και τη δική μας ήταν ο Σαίξπηρ”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος