FOLLOW US: facebook twitter

Πρεμιέρα εκπτώσεων τη Δευτέρα

Ημερομηνία: 06-01-2017 | Συντάκτης:

ekptoseis-ianouriio-hleia

Έναρξη με «μικρές προσδοκίες» στην Ηλεία

Με μικρές προσδοκίες, ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις και στην Ηλεία, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017. Παράλληλα επισημαίνει την νέα υποχρέωση των εμπορικών καταστημάτων για αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «…Στο αρνητικό κλίμα οικονομικής ανασφάλειας, με την ανοικτή διαπραγμάτευση, η αγορά φαίνεται να πληρώνει σε καθημερινή βάση ακριβά το κόστος όλων αυτών, αφού το διαθέσιμο εισόδημα και το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών μειώνονται συνεχώς. Ακόμα και στις εκπτωτικές και εορταστικές περιόδους, που παραδοσιακά αποτελούν περιόδους σχετικής ανάκαμψης της οικονομίας, δεν φαίνεται να σημειώνεται θετική εξέλιξη στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Ευελπιστώ μάλιστα τα αποτελέσματα της εορταστικής αγοράς να μην είναι «μάντης κακών» για την αγοραστική κίνηση των φετινών χειμερινών εκπτώσεων. Η διαχρονική αρνητική εξέλιξη του τζίρου σε καταστήματα λιανικής κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων σε απόλυτους αριθμούς από το 2008 (όπου κυμαινόταν στα 8,3 δις ευρώ) σημειώνει διαρκή μείωση, με την κορύφωσή της το 2013 (στα 5,89 δις ευρώ), ενώ το 2016 σε μια εκτίμηση μετά βίας έφτασε τα 5,4 δις ευρώ, σημειώνοντας απώλειες περίπου 5% σε σχέση με το 2015. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον το 2017, θα σταματήσει αυτή η πτωτική πορεία και η εκπτωτική αγορά Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα σταθεροποιηθεί τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα.

Όμοια εικόνα όσον αφορά την εξέλιξη του τζίρου των καταστημάτων, αναμένεται και κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων του 2017, όπου όπως δείχνει η μέχρι σήμερα κατάσταση, αναμένεται να σημειωθούν επίσης απώλειες, σε σχέση με πέρυσι.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις πλέον δραστηριοποιούνται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές-πελάτες τους, ώστε να παραμείνουν ζωντανές. Ελπίζουμε και η πολιτεία πλέον να αντιληφθεί ότι είμαστε σύμμαχοι στην προσπάθεια για επιστροφή στη κανονικότητα και να στηρίξει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανάλογα».

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος