FOLLOW US: facebook twitter

Πρεμιέρα για την «Γκόλφω» το έργο θρύλος σήμερα στο «Απόλλων»

Ημερομηνία: 18-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

theatriki-pyrgou-golfo4

Από την Θεατρική Ομάδα Πύργου

Μεγάλη πρεμιέρα σήμερα, για τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, που φέτος συμπληρώνουν 22 χρόνια στο σανίδι, στο θέατρο «Απόλλων» με την «Γκόλφω» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, το έργο «θρύλος» του νεοελληνικού θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη.

Η παράσταση ξεκινά στις 9.15 το βράδυ με ένα έργο «σφραγίδα» της πατρίδας μας, που όπως σημείωσε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου η σκηνοθέτης Ευανθία Στιβανάκη, παίζονταν ακατέβατα για εκατό χρόνια από θιάσους της Ελλάδας και των ελληνικών παροικιών και το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. «Η Γκόλφω αποτελεί μια συνέχεια των επιλογών που κάνουμε γύρω από το νεοελληνικό θέατρο και τις διάφορες εκφάνσεις του και αποτελούσε παλαιό αίτημα των μελών καθώς πρόκειται για ένα έργο θρύλος, ένα έργο εμβληματικό. Ένα έργο που καθόριζε σα σφραγίδα και σαν ταυτότητα την έννοια του ελληνικού χώρου, της ελληνικής πατρίδας».

theatriki-pyrgou-golfo-sunenteuxi

Η κ. Στιβανάκη, πλαισιωμένη από τα μέλη της ομάδας, Γιάννη Μανώλη, Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου, Σταύρο Ρομποτή, Αναστασία Ρομποτή και την μικρή Ειρήνη Ζέζα, μίλησε για το σπουδαίο αυτό έργο που γράφτηκε το 1893 από τον Περεσιάδη, σημειώνοντας ότι έχει παιχτεί από ποικίλους ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους ενώ έχει γίνει λαϊκό μυθιστόρημα, η πρώτη ελληνική ταινία αλλά και σενάριο θεάτρου σκιών. «Γιατί είναι τόσο σημαντικό έργο… Πρώτα απ’ όλα είναι ένα έργο αρχετυπικό, αναφέρεται σε παλαιότατα ανθρώπινα μοντέλα, στην ερωτευμένη κόρη, στον ερωτευμένο άνδρα που όμως είναι επιρρεπής στην κοινωνική άνοδο και την εγκαταλείπει. Τα υπόλοιπα πρόσωπα είναι πρόσωπα της αληθινής ζωής από τις απαρχές της ανθρώπινης κοινωνίας. Βεβαίως ο δραματικός χώρος του έργου είναι η ελληνική ύπαιθρος και η κοινωνία είναι αγροτική… Η σκηνοθετική μορφή επειδή ακριβώς έχουμε να συνομιλήσουμε με ένα πολύ μεγάλο έργο, είχε πολλές απαιτήσεις. Προσπαθήσαμε να δώσουμε όχι ένα δράμα φουστανέλας, ούτε ένα δραματικό ειδύλλιο όπως χαρακτηρίζεται από τους θεατρολόγους αλλά ένα καθαρό, τραγικό και υψηλής ποιότητας ερωτικό θρύλο και ποίημα. Γιατί είναι γραμμένο στο δεκαπεντασύλλαβο, ένας λόγος αστραφτερός, εξαιρετικός, απολύτως ποιητικός. Προσπαθήσαμε επίσης αυτή τη μορφή των αρχετύπων να την αποδώσουμε με μορφές θεατρικότητας που έρχονται από τα βάθη των αιώνων.

theatriki-pyrgou-golfo1

Μια άλλη καινοτομία είναι στους δυο πρωταγωνιστές τα πολλά πρόσωπα. Έχουμε τη Γκόλφω σε τέσσερις εκδοχές που ακολουθούν την δραματική εξέλιξη της πλοκής, τη μικρή Γκόλφω, τη δεύτερη Γκόλφω που είναι η ανέμελη κοπέλα που είναι στο κατώφλι της ενηλικίωσης, ανέφελα ερωτευμένη μέχρι που εισπράττει την απόρριψη. Η 3η Γκόλφω είναι η κοπέλα που την έχει αρνηθεί ο εραστής της, ο Τάσος που περνά μέσα από την οργή και το θυμό στην κατάρα μέχρι και την απόφαση της αυτοχειρίας και η 4η Γκόλφω, η πιο ώριμη, η οποία αίρει το θυμό και την οργή της, απλώνεται με μεγαλοψυχία προς τον κόσμο που πριν είχε αρνηθεί, συγχωρεί την προδοσία και αποδεικνύει ότι η αγάπη είναι κάτι που συμβαίνει σε όλη την φύση αλλά η δύναμη να συγχωρείς είναι δύναμη μόνο ανθρώπινη και δύναμη θεϊκή…».

theatriki-pyrgou-golfo

«Έργο ποίημα…»

Ο Γιάννης Μανώλης, ιδρυτικό μέλος της ομάδας, επισήμανε ότι φέτος η θεατρική Ομάδα Πύργου γίνεται 23 ετών και παρουσιάζει το 22ο έργο της με τον πυρήνα να παραμένει ο ίδιος- με κάποιες προσθαφαιρέσεις- ενώ με τη σκηνοθέτη κ. Στιβανάκη έχουν παρουσιάσει τα μισά τους έργα, 11 τον αριθμό. «Και πρέπει να την ευχαριστήσουμε και εμείς και η πόλη, που όλα αυτά τα χρόνια έχει αφήσει τα σημάδια της…» είπε και κάλεσε τον κόσμο, να στηρίξει και φέτος την προσπάθεια τους, να δει το έργο γιατί είναι «ένα έργο κλασσικό, αρχέτυπο, μια ωραία παράσταση, με λόγο καταπληκτικό, λόγο ποίημα…».

Οι παραστάσεις θα είναι καθημερινές πλην Δευτέρας και Τρίτης με ώρα έναρξης στις 9.15 το βράδυ μέχρι και τις 12 Μαρτίου. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 7 ευρώ για τους μεγάλους και 5 ευρώ για τα παιδιά και τους ανέργους.

theatriki-pyrgou-golfo2

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ευανθία Στιβανάκη

Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Μανώλης

Κουστούμια- Μάσκες: Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου

Σκηνικά: Νίκος Σακκούλης

Χορός: Αθηνά Τσαρμποπούλου

Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας

Επιμέλεια προγράμματος: Αγγελική Τσούρα, Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου

Κομμώσεις: Γιάννης Γαβριλόπουλος

Χειρισμός ηχου: Σπύρος Αντωνόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθανασία Καραλή

Διανομή:

Περεσιάδης- Τάσος Β’: Γιάννης Μανώλης

Τάσος Α΄: Πέτρος Μερλέμης

Γκόλφω Α΄: Αναστασία Ροδίτη

Γκόλφω Β΄: Νάνσυ Τζανετοπούλου

Γκόλφω Γ’: Νίκη Κατσιαδράμη

Ζήσαινα: Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου

Σταυρούλα: Αναστασία Ρομποτή

Θανάσουλας: Ανδρέας Βούλτσος

Κιτσος: Βασίλης Μποβολέτης

Αγγλος- Δήμος: Λάζαρος Κυπριώτης

Γιάννος: Σταύρος Ρομποτής

Αγωγιάτης- Μήτρος- Γεωργούλας: Δημήτρης Οικονόμου

Αστέρω: Νίκη Οικονόμου- Γωγώ Παπαιωάννου

Αγγλίδα- Δήμαινα: Τζωρτζίνα Σκούρα

Παιδιά

Κλαρίνο: Ηρακλής Νταβέλης

Γκόλφω Παιδί: Ειρήνη Ζέζα

Τάσος Παιδί: Γιώργος Βλαχαντώνης, Χαράλαμπος Ζέζας

Παιδί: Παναγιώτης Σκούρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος