FOLLOW US: facebook twitter

Πολυχώροι παντού!

Ημερομηνία: 21-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Λίγα χρόνια πριν, η μοίρα το έφερε να περπατώ δίπλα-δίπλα με συντοπίτη πολιτικό, ο οποίος έχει τιμηθεί ουκ ολίγες φορές  με την ψήφο των συμπολιτών μας. Λίγο προτού η βραχεία αυτή συνοδοιπορία έρθει στο τέλος της, πέσαμε πάνω στις εγκαταλειμμένες αποθήκες του ΑΣΟ.

Θυμάμαι τότε ότι εν είδει ευχής –μπας και φιλοτιμηθεί ο αφιλότιμος– είχα εκφράσει την ελπίδα μια μέρα να αξιοποιηθούν και πάλι με κάποιον τρόπο αυτά τα κτίρια, τα οποία πέρα από πολλή ιστορία, διαθέτουν τεράστιες χρηστικές δυνατότητες.

Τότε το άξιο τέκνο της τοπικής πολιτικής σκηνής είχε αποκριθεί κάπως έτσι: «Σώπα μωρέ! Και τι να τα κάνεις τα κουφάρια; Άστα εκεί χάμω να κάθονται». Αποχαιρετισθήκαμε μάλλον κάπως ψυχρά και δεν ειδωθήκαμε έκτοτε, ωστόσο δεν ξέχασα ποτέ πόσο με είχε σοκάρει ο ασύλληπτος ωχαδερφισμός του πεπειραμένου κατά τα άλλα πολιτικού ανδρός.

Ευτυχώς τα πράγματα προχώρησαν πολύ από τότε και τούτο είναι πραγματικά ελπιδοφόρο.

Υπ’ αυτήν την έννοια, η ανάπλαση και η μετατροπή των αποθηκών του ΑΣΟ στα Λεχαινά σε πολυχώρο πολιτισμού, αποδεικνύει ότι η λογική των δεινοσαύρων-πολιτευτών του παρελθόντος τείνει να εκλείψει, όπως άλλωστε και το πανίσχυρο κάποτε είδος τους.

Ένας πολυχώρος πολιτισμού δεν συνεπάγεται μόνο το ταυτολογικό προφανές, δηλαδή την πολιτιστική αναβάθμιση της εκάστοτε περιοχής, αν και στην προκειμένη περίπτωση αυτό είναι πράγματι ένα από τα βασικά ζητούμενα, εφόσον στο νομό επικρατούν σχεδόν ολοκληρωτικά τα βαριά χαρτιά της Ολυμπίας και της Ήλιδας.

Παράλληλα όμως η διεθνής όσο και η εγχώρια εμπειρία –βλέπε Τεχνόπολη-Γκάζι του Δήμου Αθηναίων– έχουν αποδείξει ότι ένας πολυχώρος πολιτισμού μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει και ως οικονομική και εμπορική νησίδα για μία περιοχή, ξεκινώντας από το οικονομικό όφελος των δραστηριοτήτων του και φτάνοντας μέχρι το πλέγμα των υπηρεσιών οι οποίες κατά κανόνα σχηματίζονται γύρω του ως δορυφόροι. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα αυστηρά οργανωτικής ικανότητας και κυρίως θέλησης.

Αλλά όλη η καλή θέληση του κόσμου δεν αρκεί από μόνη της. Πρέπει να έχεις και τις υποδομές. Πρέπει να έχεις πολυχώρους!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος