FOLLOW US: facebook twitter

Πλούσιο το πρόγραμμα του 27ου Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας

Ημερομηνία: 13-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

22 εκδηλώσεις στο θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικάΠαρουσιάστηκε χθες το πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας

Ο δήμος Ήλιδας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Βούκανος, έχουν καταρτίσει ένα πλούσιο πρόγραμμα  για το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Ήλιδας το οποίο παρουσίασαν χθες και περιλαμβάνει παραστάσεις, συναυλίες και άλλες θεματικές του πολιτισμού, που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

Ενισχυμένες είναι φέτος και οι συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και δήμους της χώρας, όπου θα υπάρξουν ανταλλαγές πολιτιστικού προϊόντος. Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τις εκδηλώσεις και στάθηκαν στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλους μιλώντας για το φετινό θεσμό, τόνισε πως συνεχίζει την πορεία του έχοντας στην φαρέτρα του νέες ιδέες και καινοτόμες δράσεις.

Στάθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των θεσμών του πολιτισμού μια φιλοσοφία που ακολουθεί ο δήμος Ήλιδας και το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας θα είναι αφιερωμένο στην Θεματική Ενότητα «Ο Πολιτισμός Ενώνει», με έμπρακτες συνέργειες και ανταλλαγές πολιτιστικού προϊόντος που ήδη στο φετινό πρόγραμμα έχουν κυρίαρχο ρόλο. Τόνισε δε, πως οι συνεργασίες αυτές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο με την ελπίδα της δημιουργίας ενός νέου δρόμου πολιτιστικής ανάπτυξης.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του που ασχολήθηκαν με τον προγραμματισμό του  φετινού φεστιβάλ, τον Συντονιστή Πολιτισμού  Χρήστο Φωτόπουλο, τον πρόεδρο του Ηλείου Αλέξη Μανωλόπουλο, καθώς και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιώργο Βούκανο.

«Θα ήταν παράληψή μου να μην ευχαριστήσω και τους δεκάδες εθελοντές του πολιτισμού, που προέρχονται κυρίως από τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της πόλης μας, οι οποίες για ακόμα μία χρονιά θα στηρίξουν το έργο μας.

Επίσης, να ευχαριστήσω τους νέους μας που θα συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για την άψογη συνεργασία που είχαμε, σε ένα διήμερο εκδηλώσεων που προέκυψε από την αναβίωση του Μαθητικού Διαγωνισμού Θεάτρου και συμβάλλει στην ανάδειξη νέων ταλέντων της πόλης μας. Ο Δήμος Ήλιδας σας προσκαλεί και σας περιμένει όλους σε αυτή την μεγάλη γιορτή του Πολιτισμού, τόσο για τον τόπο μας όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Γιατί το Διεθνές Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας είναι πρώτιστα δικό σας Φεστιβάλ και για αυτό θα είναι πάντα «το  Φεστιβάλ της καρδιάς μας» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ήλιδας.

Το Φεστιβάλ ξανασυναντά άλλους χώρους Πολιτισμού

Ο Συντονιστής Πολιτισμού του δήμου Χρήστος Φωτόπουλος, τόνισε πως το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας είναι ο μακροβιότερος θεσμός πολιτισμού στην Ηλεία, γεγονός που δημιουργεί την υποχρέωση να συνεχιστεί με ποιοτικά χαρακτηριστικά και πρωτογενή στοιχεία πολιτισμού. «Το φεστιβάλ ξανασυναντά τόπους αναφοράς για αυτό, όπως το Κάστρο Χλεμούτσι, αλλά δημιουργεί και νέους χώρους.

Ο δήμος Ήλιδας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η ναυαρχίδα του πολιτισμού στο νομό και με το νέο πολυχώρο που θα λειτουργήσει από τη νέα χρονιά, θα δοθεί νέα δυναμική στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού» σχολίασε.

Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» Αλέξανδρος Μανωλόπουλος, από την πλευρά του δήλωσε πως με την διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ «… προσδοκούμε να τονώσουμε όχι μόνο τη δημιουργική διάθεση και την ψυχαγωγία στον τόπο μας, αλλά και μια ποικίλη δραστηριότητα γύρω από τον πολιτισμό και του τουρισμό. Τέτοιες δράσεις αποτελούν αφετηρία, για την απόδειξη των δυνατοτήτων και των υποδομών μας» είπε και συμπλήρωσε πως ο «Ηλείος» στηρίζει και τον φετινό θεσμό.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας Γιώργος Βούκανος με τη σειρά του παρουσίασε το πρόγραμμα της 27ης διοργάνωσης. «Είναι ένας θεσμός που προσφέρει πολιτισμό στην Ηλεία και όλη την Ελλάδα» σχολίασε και στάθηκε στην ενότητα «Ο Πολιτισμός ενώνει» και τη συνεργασία δήμων και φεστιβάλ από όλη την Ελλάδα, μια κίνηση που δέχθηκε θετικά και το υπουργείο Πολιτισμού. Συνεργάζονται το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, τα Φεστιβάλ Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ιλίου, Βριλησσίων και έπονται και άλλες συνεργασίες και ανταλλαγές πολιτιστικού προϊόντος.

Το πρόγραμμα:

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

  1. 24 Ιουνίου, Σάββατο – Οικία Τατάνη

Λεωνίδα Τσίπη: Το Διαμάντι & το Κήτος ή ολόκληρος ο Μπόστ σε 1 ώρα

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΘΕΑΤΟ» – ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

  1. 1 Ιουλίου, Σάββατο και 2 Ιουλίου Κυριακή – ΘΕΑΤΡΟ ΗΛΙΔΑΣ

« ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ » Βραβευμένες παραστάσεις του ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ – Συνδιοργάνωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και του Δήμου Ήλιδας – 1ο Γυμνάσιο Πύργου (Βραβείο Καλύτερης Παράστασης) Κάρλ Βέχτερ: ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΚΛΟΟΥΝ –  1ο ΓΕΛ Αμαλιάδος (Βραβείο Σκηνοθεσίας) Αισχύλου: ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ

Φεστιβάλ Ήλιδας

  1. 5 Ιουλίου, Τετάρτη – Οικία Τατάνη – Junior Band LIJO Hessen – Είσοδος Ελεύθερη
  2. 10 Ιουλίου, Δευτέρα – Οικία Τατάνη Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ (Παιδικό) Θέατρο Πόρτα – Ξ. Καλογεροπούλου
  3. 12 Ιουλίου, Τετάρτη – Οικία Τατάνη – Ρεμπέτικο Café Aman του Κώστα Φέρρη
  4. 20 Ιουλίου, Πέμπτη – Θέατρο Ήλιδας – Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι.

Με συνοδοιπόρους την – ειδικά γραμμένη για την παράσταση – πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, την καινούρια μετάφραση του διακεκριμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα και υιοθετώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Αγαμέμνονας και Αχιλλέας, η Αθηνά Μαξίμου γίνεται Κλυταιμνήστρα και Μενέλαος και η Λένα Παπαληγούρα Ιφιγένεια και Πρεσβύτης.

  1. 22 Ιουλίου, Σάββατο – Θέατρο Ήλιδας – Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ» με τους Κώστα Καζάκο και Δημήτρη Λιγνάδη
  2. 24 Ιουλίου, Δευτέρα – Οικία Τατάνη ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου – Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Μποστ – Συνδιοργάνωση 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ ‘Ηλιδας με το δήμο Αγρινίου – Είσοδος Ελεύθερη
  3. 26 Ιουλίου, Τετάρτη – Κάστρο Χλεμούτσι – Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συναντά τον Σταύρο Ξαρχάκο. Συνδιοργάνωση 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ ‘Ηλιδας με Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.
  4. 1 Αυγούστου, Τρίτη – Θέατρο Ήλιδας – ΚΘΒΕ Αισχύλου «Επτά επί Θήβας»

Η εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού Τσέζαρις Γ κραουζίνις και σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα. Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον ρόλο του Ετεοκλή, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης τον Κήρυκα, ο Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.

  1. 3 Αυγούστου, Πέμπτη – Θέατρο Ήλιδας – Συναυλία Γιάννης Κότσιρας
  2. 4 Αυγούστου, Παρασκευή – Θέατρο Ήλιδας – Μαγικός Αυλός (Παιδικό) της Κάρμεν Ρουγγέρη.
  3. 5 Αυγούστου, Σάββατο – Οικία Τατάνη – Συναυλία Βαγγέλης Γερμανός

Ο Βαγγέλης Γερμανός γιορτάζει εφέτος τα 35 χρόνια της “Κρουαζιέρας” του και μας προσκαλεί σε μια μουσική παράσταση, βασισμένη στις μελωδίες και στα στιχάκια του, που αγαπάμε και τραγουδάμε. Μαζί του η δροσερή φωνή της Ανίας Αθανασοπούλου.

  1. 7 Αυγούστου, Δευτέρα – Οικία Τατάνη – «Ένα εξοχικό παρακαλώ» του Γιώργου Φειδά σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου. Με τους Μαριάννα Τουμασάτου, Μάριο Αθανασίου, Κώστα Αποστολάκη, Σοφία Μανωλάκου, Άρη Τσάπη, Κωνσταντίνα Κομματά, Σπύρο Πουλή. Σκηνοθεσία – καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Θωμόπουλος.
  2. 9 Αυγούστου Τετάρτη – Θέατρο Ήλιδας – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης «Γουρούνι στο σακί» – Με τους Δημήτρη Πιατά – Θανάση Τσαλταμπάση.
  3. 10 Αυγούστου Πέμπτη – Θέατρο Ήλιδας – Συναυλία Μάριος Φραγκούλης και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Ι.Π. Μεσολογίου Θα τραγουδήσουν μαζί του ο Θοδωρής Βουτσικάκης και η Δήμητρα Σελεμίδου. Συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Οινιάδων του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
  4. 12 Αυγούστου, Σάββατο – Θέατρο Ήλιδας – Αριστοφάνη: Λυσιστράτη με τον Πέτρο Φιλιππίδη και το Γιάννη Μπέζο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου και με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Ναταλία Τσαλίκη.
  5. 13 Αυγούστου, Κυριακή – Οικία Τατάνη – Γλυκιά συμφωνία της Μαίρης Βούκανου – Θέατρο Μαριονέτας «Γκότση».
  6. 23 Αυγούστου, Τετάρτη – Θέατρο Ήλιδας – «Μάνα θα πάω στο Χόλυγουντ» της Δήμητρας Παπαδοπούλο, με τους Θ. Αλευρά, Κ. Μιχαήλ, Αντ. Κρόμπα, Ελ. Ροδά
  7. 26 Αυγούστου, Σάββατο – Οικία Τατάνη – «Παντρολογήματα στην Ήλιδα» – Παράσταση Καραγκιόζη του Κώστα Μακρή.
  8. 30 Αυγούστου, Τετάρτη – Ιερά Μονή Φραγκαβίλας – Συμφωνική Ορχήστρα της Εκκλησίας της Ελλάδος – Η Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, που τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αποτελεί ένα μουσικό σύνολο με 25ετή δραστηριότητα και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου

Παράλληλες εκδηλώσεις

«Σκιές στο φως των κεριών» – Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών από τον 19ο στον 20ο αιώνα. Εικαστική έκθεση με μοναδικά και σπάνια τεκμήρια από τη συλλογή – αρχείο του Κώστα και Μπάμπη Μακρή Έναρξη Έκθεσης: Τετάρτη 5 Ιουλίου

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό το πρωί και τα βράδυ κατά τις εκδηλώσεις στην Οικία Τατάνη. Είσοδος Ελεύθερη.

Να σημειώσουμε πως φέτος το αντάμωμα των ομογενών δεν εντάσσεται στο Φεστιβάλ και θα παρουσιαστεί ως ξεχωριστός θεσμός στις 29 Ιουλίου, στην Οικία Τατάνη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος