FOLLOW US: facebook twitter

Πληγή της κοινωνίας ο εκφοβισμός

Ημερομηνία: 14-03-2017 | Συντάκτης:

node-omilia-surigou-ekfovismos-1

Ομιλία του αν. Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Α. Συρίγου σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηλείας στον Πύργο

Με μια επιτυχημένη εκδήλωση για τον εκφοβισμό ως μάστιγα της εποχής, πλαισιώθηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ Ηλείας στον Πύργο. Παρόντος του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη και της γραμματέως Σχέσεων Κοινωνίας -Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Ζωής Ράπτη και φυσικά των μελών και των φίλων της ΝΟΔΕ Ηλείας, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος μίλησε για τον εκφοβισμό στο κατάμεστο συνεδριακό της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

node-omilia-surigou-ekfovismos2

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρήστος Γαβράς προλόγισε την εκδήλωση που εντάσσεται στις κοινωνικές δράσεις της Νομαρχιακής, ενώ στο χαιρετισμό της και η κα Ράπτη αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του θέματος για την ελληνική κοινωνία και που η ανάλυσή του εντάσσεται στις σοβαρές παρεμβάσεις που κάνει η ΝΔ στα κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας. Επισήμανε δε πως «… ανάπτυξη χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη δεν υπάρχει. Πρέπει να είμαστε κοντά στον άνθρωπο και να πλησιάσουμε ξανά τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Η ΝΔ έχει εγκαινιάσει σειρά δράσεων κοντά στον πολίτη και την κοινωνία και για αυτό το λόγο θέλουμε να δώσουμε το στίγμα μας μαζί με όλα τα στελέχη, μέσα από πολλή και σκληρή δουλειά και συνεργασία», επισήμανε μεταξύ άλλων η κα Ράπτη. Αλλά και η γραμματέας του τομέα Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος της ΝΟΔΕ Ηλείας, Αριστέα Παπαδοπούλου, στάθηκε στις δράσεις που γίνονται από την παράταξη και στην Ηλεία για την κοινωνία.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης κάθε μορφής βίας, λέγοντας πως «… η αλληλεγγύη είναι το στήριγμα της κοινωνίας. Εμείς, ως πολιτικός χώρος, έχουμε ως φιλοσοφία την αντίθεση προς τη βία και προτεραιότητα για τη ΝΔ είναι η εξάλειψή της και ενίσχυση των αδυνάτων απέναντι σε φαινόμενα όπως ο εκφοβισμός».

node-omilia-surigou-ekfovismos3

Ανομολόγητη πληγή στην ελληνική κοινωνία ο εκφοβισμός

Ο κεντρικός ομιλητής αναπληρωτής καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος έδωσε και το στίγμα της εκδήλωσης και σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε: «… ο εκφοβισμός είναι ανομολόγητη πληγή στην ελληνική κοινωνία. Είναι κάτι που δεν αναφέρεται ούτε στις μικρότερες ούτε στις μεγαλύτερες ηλικίες, όλα αυτά όμως είναι συμπτώματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς που είναι διάχυτη, ιδίως τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία μας. Δεν είναι μόνον ο εκφοβισμός που συμβαίνει στα σχολεία, είναι εκφοβισμός σε εκείνον ο οποίος δεν λέει τη γνώμη του, σε εκείνον που βλέπει κάποια αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως π.χ. βλέπει κάποιον να πετάει σκουπίδια και φοβάται να διαμαρτυρηθεί, είναι μια διάχυτη κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, την οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα».

 Απαντώντας στην ερώτηση αν αυτό είναι έλλειμμα δημοκρατίας σχολίασε πως «…είναι έλλειμμα παιδείας. Ξεκινά από το σχολείο, όταν δεν βάζεις τον μαθητή να βάψει το σχολείο του για να καταλάβει ότι το σχολείο είναι δικό του, έχει την αίσθηση ότι μπορεί να το καταστρέψει. Κατ’ επέκταση αυτό προχωράει και σε άλλες μορφές. Μπορείς να καταστρέψεις το σχολείο, τον τοίχο που είναι απέναντί σου, να εκφοβίσεις τον άλλον, διότι τα πάντα επικεντρώνονται γύρω από την προσωπικότητά σου, που είναι πάνω από κανόνες, αρχές, κλπ»

Όσον αφορά την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος, τόνισε: «είναι σύμπτωμα της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που προανέφερα. Πάντοτε αν δεν σου τύχει το ακούς με ενδιαφέρον ή με συμπάθεια, αλλά ως εκεί. Όταν σου τυχαίνει, τότε συνειδητοποιείς τις προεκτάσεις, αλλά φοβούμαι ότι έχουμε φτάσει σε μια περίοδο που αυτό είναι τόσο εκτεταμένο, που δεν μπορείς να πεις «δεν με ενδιαφέρει».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος