FOLLOW US: facebook twitter

Περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην Ηλεία τώρα!

Ημερομηνία: 16-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Δεν γνωρίζω ακριβώς τι πρέπει να γίνει, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορούμε να περνούμε τις μέρες μας στωικά, περιμένοντας να «πεθάνουμε». Κάτι πρέπει να κάνουμε. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

Καταλαβαίνω ότι για άλλη μία φορά αυτό μπορεί να ταράξει τους ησυχαστές της περιοχής μας αλλά θα ήθελα ειλικρινώς να ρωτήσω: πότε ήταν η τελευταία φορά που είχαν μία καλή ιδέα και πότε θέλησαν να συζητήσουν όλοι μαζί την πιθανότητα υλοποίησής της; Μάλλον πάει καιρός. Σου λέει, τι ψάχνεις τώρα… Καλά δεν ήμασταν; Ε λοιπόν κύριοι δεν ήμασταν καλά στο παρελθόν και σίγουρα δεν είμαστε καλά τώρα.

Επομένως το ζήτημα είναι τι κάνουμε για να είμαστε έστω κάπως καλύτερα στο μέλλον. Αφήνοντας το ερώτημα να πλανηθεί ρητορικά μπας σηκωθεί κανά φρύδι, θα ήθελα να καταθέσω μία ιδέα, με αφορμή το 4ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλίας, που έλαβε χώρα στην Λάρισα. Οι συνέπειες του θεσμού δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένα απτές.

Ωστόσο, όπου διεξάγεται το εν λόγω συνέδριο, ξεκινά μία γενικότερη συζήτηση, η οποία μεταξύ άλλων αφορά συγκεκριμένα στις δυνατότητες της εκάστοτε περιοχής –τελευταίο παράδειγμα συνιστά η άρδευση του θεσσαλικού κάμπου με φράγματα κόστους 625 εκ. ευρώ– πέραν του εθνικού μεγέθους.

Ενεργοποιούνται παραγωγικές δυνάμεις, κατατίθενται προτάσεις και αναπόφευκτα γεννιέται ένας διάλογος ανάμεσα στους εντόπιους φορείς και τον πρωθυπουργό, τον πλέον ισχυρό θεσμό της χώρας.

Κατά συνέπεια, όπου ταξιδεύει ο Τσίπρας για τις ανάγκες των συνεδρίων, όλο και κάτι γίνεται. Υπ’ αυτό το πρίσμα, γιατί να μην επιδιωχθεί συγκροτημένα και μεθοδικά η υλοποίηση ενός τέτοιου συνεδρίου στην Ηλεία; Εξάλλου, οποία πρόκληση και για το κυβερνητικό διακύβευμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, να ασχοληθεί με έναν από τους φτωχότερους νομούς της επικράτειας.

Με μία διαφορά. Αν υποθέσουμε ότι θα μας κάνει την τιμή (και αυτό είναι ένα μεγάλο αν), θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η επίσκεψή του δεν θα είναι στα πλαίσια του πολιτικού τουρισμού και του επικοινωνιακού γεγονότος. Αυτό βέβαια θα απαιτούσε οργάνωση και προετοιμασία, πεδία στα οποία διαχρονικά υστερούμε.

Χώρια που κατά τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού Γεωργίας, Β. Αποστόλου, είναι πλέον απαίτηση όλης της επαρχίας να γίνουν παντού τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Το ζήτημα είναι ποιοι θα δράσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σήμερα. Αύριο, θα είναι αργά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος