FOLLOW US: facebook twitter

Παναγιώτης Χρονόπουλος: Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, ως εργαλείο ανάπτυξης για το Δήμο Πύργου

Ημερομηνία: 23-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ), συνιστούν ένα απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο, αφού καθορίζουν το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, προσδιορίζοντας επαρκώς τις οικιστικές περιοχές, την αγροτική γη, τις βιομηχανικές-τουριστικές περιοχές, τους όρους και περιορισμούς δόμησης που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής και καλύπτουν την έκταση ενός Δήμου.

Όρια και ρυθμίσεις εγκεκριμένων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), μπορούν να τροποποιούνται, εφόσον τούτο κρίνεται πολεοδομικώς απαραίτητο. Μετά την έγκριση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου που έχουν ενσωματωθεί σε αυτά παύουν να ισχύουν ως αυτοτελείς ρυθμίσεις και ισχύουν οι ρυθμίσεις του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου.

Η μελέτη των ΤΧΣ ανατίθεται στους δήμους, στους οποίους τίθεται χρονοδιάγραμμα 34 μηνών, προκειμένου να τα ολοκληρώσουν. Για το σκοπό αυτό έχουν αποδεσμευθεί 200 εκατ. ευρώ και έχουν τεθεί στη διάθεση όλων των δήμων της χώρας. Οι δήμοι που θα υλοποιούν τα ΤΧΣ, θα χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο. Εάν δεν το πράξουν, θα χάνουν τη χρηματοδότηση και θα πρέπει πλέον να αυτοχρηματοδοτήσουν το έργο.

Στην περίπτωση αυτή δεν επιτρέπονται ερασιτεχνισμοί. Πρόκειται όπως καταλαβαίνουμε όλοι για ένα έργο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με οργάνωση, προγραμματισμό και συνέπεια.

Πρόκειται για μια επένδυση με μεγάλο πολλαπλασιαστικό συντελεστή, αφού για την εκπόνηση των μελετών των ΤΧΣ και την υλοποίησή τους, θα απασχοληθούν πληθώρα επιστημόνων όπως μηχανικοί, γεωτεχνικοί, περιβαλλοντολόγοι κ.α.

Στα επόμενα 4 χρόνια, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, του Δασολογίου και των ΤΧΣ, δημιουργούνται σημαντικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη καιτην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής μας.

Χρονόπουλος Παναγιώτης

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του υποψήφιου δημάρχου Γιάννη Αργυρόπουλου «Όραμα Δημιουργίας»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος