FOLLOW US: facebook twitter

Παιδί και κατοικίδια: Μια υπέροχη σχέση ζωής!

Ημερομηνία: 16-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

paidia-zwa-katoikidia2

Κάθε παιδί (όπως και κάθε ενήλικος) μαθαίνει από τα ζώα, τι σημαίνει αγάπη αλλά και τον τρόπο να την εκδηλώνει. Αν τα παιδιά μάθουν από μικρά να αγαπούν τα πλάσματα της φύσης, δεν μπορεί παρά να γίνουν φιλόζωοι όταν ενηλικιωθούν. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι η αγάπη για τα ζώα αποτελεί προυπόθεση  για την αληθινή ανθρωπιά, μια αξία που έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη στην εποχή μας.

Η σχέση του παιδιού με τα ζώα είναι παλιά, βαθιά και γεμάτη μυστικά. Παρόλο που μιλούν τελείως διαφορετικές γλώσσες επικοινωνούν θαυμάσια. Η παρουσία ενός ζώου στη ζωή του παιδιού συμβάλει θετικά στη σωστή του ανάπτυξη, γιατί το ζώο γίνεται φίλος, σύντροφος και συνένοχός του στις ζαβολιές. Από πολύ νωρίς, το παιδί ενδιαφέρεται για τα ζώα και ανακαλύπτει σ’ αυτό ένα ζωντανό παιχνίδι, μόνιμα διαθέσιμο να τρέξει και να πηδήξει, κάτι που του δίνει μεγάλη χαρά.

paidia-zwa-katoikidia4

Τι προσφέρει ένα κατοικίδιο στο παιδί μας

Κοντά του το παιδί μαθαίνει τον κύκλο της ζωής

Από τη στιγμή που το παιδί αποκτήσει ένα ζώο, το εντάσσει στο μικρόκοσμό του και γίνεται ο σύντροφός του στο παιχνίδι, που το οδηγεί σε πολλές ανακαλύψεις και συνειδητοποιήσεις. Παρατηρεί ότι, όπως το ίδιο, έτσι και ο καινούργιος του φίλος πεινάει, διψάει, ζεσταίνεται ή κρυώνει. Παρακολουθεί την ανάπτυξή του, τη συμπεριφορά του, τη διαδικασία της  γονιμοποίησης, τη γέννηση, την αρρώστια αλλά και το πώς φεύγει από τη ζωή. Του δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα που οι γονείς καλούνται να απαντήσουν και είναι ανάγκη να το βοηθήσουν, ώστε να κατανοήσει κάποια πράγματα.

Το κατοικίδιο είναι ο καλύτερος «ακροατής» του παιδιού
Το ζώο προσφέρει την αίσθηση της ελευθερίας, είναι πιο γρήγορο, πιο ελαφρύ, ακούραστο και το πεδίο δράσης του φαντάζει ατελείωτο. Το παιδί δε βλέπει το ζώο ως υποκατάστατο φίλου ή αδελφού. Το βλέπει ως μια ύπαρξη που καλύπτει ανάγκες του, χωρίς να το κρίνει. Το ζώο είναι ένας συνομιλητής με άκρως ιδιαίτερα προσόντα. Είναι ο υπομονετικός ακροατής που δε βρίσκει καμιά ιστορία ακατανόητη ή ανιαρή, που δεν διακόπτει για να ρωτήσει κάτι ούτε παρεμβαίνει. Ακούει τα πάντα και μ’ ένα γρύλισμα ή ένα κούνημα των αφτιών του φανερώνει ότι η ιστορία του άρεσε. Δείχνει  κατανόηση για τους κακούς βαθμούς αλλά και για την ακεφιά, χωρίς να του ζητά εξηγήσεις.

Το κατοικίδιο είναι ο καλός του «άγγελος» 
Το ζώο είναι ο προστάτης και δίνει δύναμη στο παιδί με την παρουσία του. Μ’ έναν τέτοιο σύντροφο δεν είναι πια κανείς μόνος του, αντιμέτωπος με τον κόσμο  των μεγάλων. Το κατοικίδιο είναι ο καλύτερος φίλος Το ζώο πάντα διδάσκει μια μεγάλη αρετή: δεν προδίδει τους φίλους του. Η επιθυμία των περισσότερων πιτσιρικάδων να αποκτήσουν ένα δικό τους ζώο εκφράζει την ανάγκη τους να αγαπήσουν, να κατέχουν, να διατάζουν και να υπακούνε. Το αντιμετωπίζουν ως σύντροφο  και όχι ως αντικείμενο, που μπορεί να παραβλέψει κάποιος. Και τα ζώα, όμως , από την δική τους πλευρά, αγαπούν και αφοσιώνονται στα παιδιά, ακριβώς επειδή τους φέρονται τόσο αυθόρμητα.

paidia-zwa-katoikidia3
Προτού φέρετε το ζώο στο σπίτι
Αρχικά συζητήστε με το παιδί για το είδος του ζώου που θέλει να αποκτήσει.

Φροντίστε να αποφασίσετε μαζί με το παιδί Θα ήταν καλό να συζητήσει αυτή την επιθυμία με άλλους, που ήδη έχουν ζώο στο σπίτι τους.

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι η συμβίωση μ’ ένα ζώο συνεπάγεται, πέρα από τη συντροφιά, τη χαρά και το παιχνίδι, και κάποιες υποχρεώσεις.

Εξηγήστε στο παιδί ότι το ζώο δεν είναι παιχνίδι, όπως ο αρκούδος του,  θέλει κατανόηση και σεβασμό, όπως κάθε άλλος σύντροφος στο παιχνίδι.

Δώστε στο ζώο ένα όνομα από την πρώτη στιγμή που θα αρχίσει να ζει μαζί σας.

Θυμηθείτε ότι το παιδί δεν πρέπει να του τραβάει την ουρά ή τα αφτιά ούτε να το γυρίζει ανάποδα για να παίζει. Γενικά δε θα πρέπει να το κακομεταχειρίζεται

paidia-zwa-katoikidia1

(imommy.gr/)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος