FOLLOW US: facebook twitter

Πήγε περίπατο η επί της ουσίας αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Ηλείας

Ημερομηνία: 22-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

panagoulis_ilias

«Κόβονται» μόνο δύο αστυνομικά τμήματα στο νομό – Οι αρχικές σκέψεις ήθελαν να μείνουν έξι απο τα δώδεκα – Πέρασαν οι πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις

Το αρχικό σχέδιο της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση και δημιουργία πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων… μάλλον πήγε περίπατο. Ακόμα και η μετέπειτα σκέψη για διατήρηση ενός αστυνομικού τμήματος ανά δήμο χάθηκε. Η πιο σωστή κίνηση που εφαρμοστηκε είναι αυτή στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας όπως τα δύο Α.Τ. που βρίσκονταν σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων συνενώνονται σε ένα με έδρα την Αρχ. Ολυμπία, ενώ διατηρείται ο Αστυνομικός Σταθμός στη Δίβρη. Απο εκεί και ύστερα , διατηρούνται τα τρια αστυνομικά τμήματα σε Κρέστενα, Ανδρίτσαινα και Ζαχάρω αν και υπήρχαν σκέψεις στο παρελθόν και ένα πολυδύναμο και έναν αστυνομικό σταθμό, διατηρούνται οι δύο δομές στο δήμο Πηνειού, με ένα ΑΤ στη Γαστούνη και ένα ΑΣ στο Βαρθολομιό (ενώ ζητούσε και τμήμα Ασφαλείας ο δήμαρχος Πηνειού), καταργείται το ΑΤ Ανδραβίδας (κάτι που ήταν μέσα στην αρχική πρόταση αλλά θα φέρει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία λόγω της ιδιαίτερης σύνθεσης του κοινωνικού ιστού με ΡΟΜΑ και αλλοδαπούς), υποβαθμίζεται σε ΑΣ το ΑΤ Βάρδας, για τις ανάγκες του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών εργατών στην περιοχή.

Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάταξη – αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις αναφέρει τα εξής για την Ηλεία.

Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας

  1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου,

β. Αστυνομικό Τμήμα Πύργου,

γ. Τμήμα Τροχαίας Πύργου,

δ. Αστυνομικό Τμήμα Αρχαίας Ολυμπίας,

ε. Αστυνομικό Τμήμα Ζαχάρως,

στ. Αστυνομικό Τμήμα Ήλιδος,

ζ. Τμήμα Ασφάλειας Ήλιδος,

η. Τμήμα Τροχαίας Ήλιδος,

θ. Αστυνομικό Τμήμα Πηνειού,

ι. Αστυνομικό Τμήμα Ανδραβίδας – Κυλλήνης,

ια. Αστυνομικό Τμήμα Κρεστένων και

ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Ανδρίτσαινας.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Λαμπείας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Λαμπείας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αρχαίας Ολυμπίας,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Βάρδας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Βουπρασίας του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ανδραβίδας – Κυλλήνης και

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Βαρθολομιού, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Βαρθολομιού του δήμου Πηνειού και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Πηνειού.

  1. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ια΄ και ιβ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Σκιλλούντος και Ανδριτσαίνης του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, αντίστοιχα.

Απογοήτευση στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Ηλίας Παναγούλης σε δηλώσεις του δεν έκρυψε την απογοήτευσή του απο το σχέδιο που παρουσιάστηκε. Εκτίμησε πως κάποιες περιοχές αδικούνται, ενώ δεν εκπληρώνεται ο βασικός στόχος της αναδιάρθρωσης με την μείωση και την λειτουργικότητα των υπηρεσιών.

“Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αδικείται η περιοχή της Βουπρασίας, όπου της «χρυσώνουν» το χάπι με έναν Αστυνομικό Σταθμό. Την ίδια ώρα διατηρείται το Α.Τ. Ανδρίτσαινας και μετατρέπεται σε Α.Σ. το Α.Τ. Βαρθολομιού. Έτσι δεν μειώνονται οι δομές, με το να αλλάζουν μορφή δηλαδή. Δεν γίνεται εξοικονόμηση που ήταν και ο βασικός στόχος της αναδιάρθωσης μαζί με τη βελτίωση της λειτουργικότητας των υπηρεσιών. Ήταν μια ευκαιρία για ουσιαστική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών σε μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες. Μένει πλέον να δούμε πως μπορούμε να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται απο την εφαμοργή αυτού του σχεδίου στην αστυνόμευση του νομού, πιθανότατα με τη δημιουργία και δεύτερης ομάδας ΟΠΚΕ. Θα έχουμε επαφές με το Αρχηγείο για να δημιουργήσουμε ευέλικτα σχήματα αστυνόμευσης» σχολίασε ο κ. Παναγούλης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος