FOLLOW US: facebook twitter

Πέθανε από ιλαρά 17χρονος ρομά από τα Λαστείκα Πύργου

Ημερομηνία: 08-12-2017 | Συντάκτης:
Στο δήμο Πύργου τον Σεπτέμβριο είχαν εμβολιαστεί περίπου 100 παιδιά ρομά και άλλα 123 στο δήμο Πηνειού. Όμως είναι πολλά περισσότερα τα ανεμβολίαστα

Ο νεαρός Ρομά νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο Ρίο τις τελευταίες 11 μέρες

Τα περιστατικά με ιλαρά που έχουν καταγραφεί στην Ηλεία είναι περισσότερα από 15 στην πλειοψηφία τους τσιγγανόπαιδια ανεμβολίαστα

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο Πατρών, όπου νοσηλεύονταν με βαριάς μορφής ιλαρά, κατέληξε χθες το πρωί από εγκεφαλίτιδα, ο 17χρονος Χρήστος Ντανόπουλος του Δημητρίου, από τα Λαστείκα Πύργου.

Ο νεαρός Ρομά, είχε οδηγηθεί από οικείους του, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πύργου, πριν 11 ημέρες (στις 26 Νοεμβρίου) αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, οι Παθολόγοι έκριναν πως πρέπει άμεσα να διακομισθεί στην Πάτρα. Από τότε μέχρι και χθες, η υγεία του δε σημείωσε βελτίωση παρά τις προσπάθειες των γιατρών, αλλά επιδεινώθηκε, παρουσιάζοντας σοβαρές επιπλοκές με αποτέλεσμα ο οργανισμός του νεαρού, να μην αντέξει και να αφήσει την τελευταία του πνοή από εγκεφαλίτιδα.

Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα από ιλαρά που καταγράφεται στην χώρα μας μετά το θάνατο του μόλις 11 μηνών βρέφους από την κοινότητα των Ρομά και αυτό, που δεν είχε εμβολιαστεί με το MMR διότι ήταν κάτω από το ηλικιακό όριο των 15 μηνών, στο οποίο συνιστάται ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Τα περιστατικά με ιλαρά που έχουν καταγραφεί στην Ηλεία, είναι περισσότερα από 15, τα 11 νοσηλεύονταν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου  και στην πλειοψηφία τους, πλην μιας γιατρού που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Πύργου χωρίς να διατρέχει πλέον κίνδυνο, είναι από την κοινότητα των Ρομά καθώς εκεί εντοπίζεται ανεμβολίαστος πληθυσμός. Πάντως στο δήμο Πύργου στα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν εμβολιαστεί πάνω από 100 παιδιά ρομά, ενώ στο δήμο Πηνειού άλλα 123 τσιγγανάκια, παιδιά που ήταν όμως μέσα στο ηλικακό όριο, γιατί υπάρχουν και πάρα πολλά μεγαλύτερα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου είχαν δηλωθεί συνολικά 604 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη συχνότητα να καταγράφεται στη Νότια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι «αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος