FOLLOW US: facebook twitter

Ο Πύργος θυμάται τους μεγάλους ευεργέτες της πόλης…

Ημερομηνία: 12-06-2017 | Συντάκτης:

Eκδήλωση από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου για το ιστορικό κτίριο Μανωλοπούλειο

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την ανάδειξη τη Ιστορίας, Λογοτεχνίας, Τέχνης και Πολιτισμού της Ηλείας, διοργάνωσε το Σάββατο το απόγευμα στη Βιβλιοθήκη,  ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Μανωλοπούλειο Νοσοκομείο και Ευεργετισμός» με ομιλητές τους Παναγιώτη Δημάκη- Ιστορικό – ερευνητή, Διονύση Τραμπαδώρο -Οικονομολόγο- ιστορικό, ενώ κείμενα διάβασε ο φιλόλογος Αυγερινός Αναστασόπουλος.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ιστορία του παλιού Νοσοκομείου που ήταν δωρεά των οικογενειών Μανωλόπουλου και Κανδυλιέρη που κατασκευάστηκε πιθανότατα σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ το 1886, είναι από τα ελάχιστα κτίρια της πόλης, ηλικίας 131 ετών που γλίτωσαν το σεισμό του 1993 και αν και είχε εκκενωθεί τότε και μεταφέρθηκε το Νοσοκομείο στη νέα πτέρυγα, το κτίριο δεν καταστράφηκε ολοσχερώς.  Το 1888 ο Αθανάσιος Μανωλόπουλος αποφάσισε την ανέγερση του Νοσοκομείου με δικές του δαπάνες, χρήματα έδωσε μέσω του κληροδοτήματος του και ο πεθερός του Μανωλόπουλου, ο Ιωάννης Κανδηλιέρης.

Επίσης το κληροδότημα Λυρή, το 1890 πρόσφερε 20 χιλιάδες δραχμές ενώ ο πλούσιος σταφιδέμπορος Αγγελής Παπαδόπουλος ανέλαβε την δαπάνη για τα πρώτα 20 κρεβάτια. Το κτίριο το 1902 ονομάστηκε “Μανωλοπούλειο Δημοτικό Νοσοκομείο Πύργου” προς τιμήν του Αθανάσιου Μανωλόπουλου και όπως τονίστηκε στην εκδήλωση αν δεν υπήρχαν αυτοί οι μεγάλοι ευεργέτες της πόλης, ο Πύργος δεν θα είχε αποκτήσει τότε Νοσοκομείο, πιθανόν για πολλά χρόνια ακόμα. Το Νοσοκομείο το 1936 ανακαινίσθηκε, ενώ επεμβάσεις, ανακαινίσεις και επισκευές έγιναν στο κτίριο τη δεκαετία του 1960.

Βεβαίως, το κτίριο μπορεί να έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο από το ΥΠΠΟ και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης, να έγινε το πρώτο μέρος του έργου για την αποκατάστασή του επί δημαρχίας Μάκη Παρασκευόπουλου, αλλά από τότε έμεινε σε στάσιμη κατάσταση. Να τονίσουμε ότι για ένα και πλέον αιώνα,  τα πιο σημαντικά κτίρια- μνημεία του Πύργου έγιναν χάρις στον κίνημα ευεργετισμού που αναπτύχθηκε από ανθρώπους που αγαπούσαν τον τόπο και συνέβαλλαν καθοριστικά με τις δωρεές τους στην ανέγερσή τους και η πόλη του χρωστά πραγματικά.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου κ. Κώστας Διαμαντόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτης Ηλείας ο π. Ι. Χαμάλης και αρκετοί Πυργιώτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος