FOLLOW US: facebook twitter

Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Ημερομηνία: 12-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Ενεργοποιείται ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμηση

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το δομημένο περιβάλλον που κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, ενεργοποιείται ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ενώ θα προβλέπεται και η απαγόρευση μίσθωσης αυθαίρετων κτισμάτων. Την ίδια ώρα θα υπάρχει έκπτωση έως 60% στο ειδικό πρόστιμο.

Παράλληλα,  για τη ρύθμιση αυθαίρετης δόμησης η οποία αφορά τον ισχύοντα νόμο 4178/2013, που πρόκειται όμως να αντικατασταθεί μόλις ψηφιστεί ο καινούργιος, δίνεται παράταση 45 ημερών. Tην ίδια ώρα, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων για τα αυθαίρετα ορίστηκε η 8η Ιουνίου του 2019.

Όσον αφορά το τι προβλέπει αναλυτικά ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, το νομοσχέδιο που εξετάζει η ΚΕΝΕ, θα ενεργοποιήση την απαγόρευση μίσθωσης ακίνητων που θα έχουν πολεοδομικές παραβάσεις. Στην ουσία, αν κάποιος θέλει να μισθώσει ένα ακίνητο, θα πρέπει να προσκομίζει τον αριθμό οικοδομικής άδειας ή τη δήλωση ότι το ακίνητο έχει τακτοποιηθεί. Βέβαια, για τις περιπτώσεις παραβάσεων μικρότερης κλίμακας, όπως είναι για παράδειγμα οι ημιυπαίθριοι και οι αλλαγές χρήσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται και είναι άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης. Ωστόσο, εξαίρεση από την απαγόρευση μίσθωσης θα έχουν τα ακίνητα στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις που:

α) υφίστανται προ της 30-11-1955, ημερομηνίας ισχύος του από 9-8-1955 Β.Δ/τος ή

β) έχουν απαλλαγεί από την κατεδάφιση ή

γ) έχει ανασταλεί η κατεδάφιση, χωρίς όμως να έχει απορριφθεί με απόφαση του αρμοδίου κατά περίπτωση οργάνου η αίτηση για την εξαίρεση από την κατεδάφιση ή

στ) έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α’ 122) ή του ν. 3843/2010 (Α’ 62) και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές ή έχει περατωθεί η διαδικασία της διατήρησης υπό τις προϋποθέσεις του νέου νόμου ή

ζ) έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου ή έχει καταβληθεί ποσοστό 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου εφόσον ορίζεται από τις νέες διατάξεις ή των προηγούμενων νόμων για τα αυθαίρετα (του αντισυνταγματικού 4014/2011 και του 4178/2013).

 Μειώσεις στα πρόστιμα

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 09/12/2017 έως τις 08/06/2018 και για όσους έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας έκπτωση 10% του προστίμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος