FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μ. Μπαλαούρας εισηγητής στο μεγάλο νομοσχέδιο που κλείνει την τελευταία αξιολόγηση: «Ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη»

Ημερομηνία: 12-06-2018 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

Ο Μάκης Μπαλαούρας παρουσιάζει στη Βουλή το τελευταίο μεγάλο νομοσχέδιο επί μνημονίων που κλείνει την τελευταία αξιολόγηση:

Μπορεί πριν τρία χρόνια να του έλαχε ο δύσκολος ρόλος του εισηγητή του τρίτου μνημονίου, χτες όμως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Μ. Μπαλαούρας κλήθηκε να παρουσιάσει στη Βουλή το τελευταίο μεγάλο νομοσχέδιο επί μνημονίων, το νομοσχέδιο που κλείνει την τελευταία αξιολόγηση και οδηγεί στην έξοδο της χώρας από την ξένη εποπτεία.

Το νομοσχέδιο αυτό, αν και το τελευταίο των μνημονίων, κυριαρχείται από θετικές διατάξεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,  εστιάζοντας αρχικά στις προβλέψεις για τα εργασιακά και πιο συγκεκριμένα την επαναφορά του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και στο μέτρο γιασταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Από το σύνολο των φορολογικών μέτρων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στάθηκε στις νέες φορολογικές διατάξεις υπέρ των  περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενων, δηλαδή των ανέργων, των φοιτητών, των νοικοκυρών, για τους οποίους προβλέπεται μείωση φόρου όταν το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ ή τα 9.500 ευρώ το τεκμαρτό. «Πολλές διατάξεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος αλλάζουν σημαντικά προς το θετικότερο: κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές, αποσβέσεις, προσδιορισμός κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, χαμηλότερος συντελεστής παρακράτησης φόρου 5% σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, μείωση στο μισό της προκαταβολής φόρου σε πρόσωπα που αποκτούν έσοδα λόγω έναρξης εργασιών, με σκοπό τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών. Παρέχουμε όμως και φοροελαφρύνσεις για μια ολόκληρη 5ετία στους εργοδότες που δημιουργούν νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, για να επιταχυνθεί η μείωση της ανεργίας», τόνισε ο Μάκης Μπαλαούρας.

Από το κεφάλαιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας στάθηκε στην ενίσχυση 500.000 νοικοκυριών που πληρώνουν στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο με 70 έως 210 ευρώ το μήνα, αρχής γενομένης από το 2019.

Πολιτικό σύστημα – ΜΜΕ – Τράπεζες κι επιχειρηματίες: το τρίγωνο της διαπλοκής

Το μεγαλύτερο όμως κομμάτι της ομιλίας του το αφιέρωσε στα θέματα της  επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης. «Κατηγορείτε εμάς, συνάδελφοί της ΝΔ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι είμαστε εχθροί της επιχειρηματικότητας. Πράγματι, είμαστε εχθροί της δικής σας επιχειρηματικότητας, της ασύδοτης, κρατικοδίαιτης και εν πολλοίς διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας που εσείς επί τόσα χρόνια υποστηρίζατε», τόνισε.

«Θυμίζω το τρίγωνο, πολιτικό σύστημα – μέσα μαζικής ενημέρωσης – τράπεζες/επιχειρηματίες», συνέχισε ο Μάκης Μπαλαούρας. «Η δική σας ‘επιχειρηματικότητα΄ στραγγάλιζεπόρους και αγορές προϊόντων και δεν είχε καμία πρόνοια για αναδιοργάνωση, έρευνα και εξωστρέφεια. Επί των ημερών σας οι επενδυτές, Έλληνες ή ξένοι που έρχονταν στην Ελλάδα, υπολογίζοντας το κόστος της επένδυσης, πρόσθεταν ένα ποσοστό που κυμαινόταν από 10% έως 20%, για μπαξίσι στους μεσάζοντες μιας αδυσώπητης γραφειοκρατίας. Και παρόλα αυτά για να πάρουν μια άδεια έκαναν πάνω από τρία χρόνια».

Αντίθετα, με το νόμο 4442/2016, περί αδειοδότησης των επιχειρήσεων που έφερε πριν δύο χρόνια ο «αντιαναπτυξιακός»– τάχατες –ΣΥΡΙΖΑ, τα τρόφιμα και τα ποτά πέρασαν σε καθεστώς γνωστοποίησης, δηλαδή, με 10 λεπτά, ηλεκτρονικά, παίρνεις την άδεια και μετά ακολουθεί ο έλεγχος. «Και με το πολυνομοσχέδιο που φέρνουμε σήμερα όλες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία Β΄ της περιβαλλοντικής κατάταξης, με γνωστοποίηση ή σιωπηρή έγκριση, παίρνουν άδεια μέσα σε 60 ημέρες. Εμείς εντάξαμε στην εύκολη αδειοδότησηπάνω από το 90% των επιχειρήσεων, και πλέον δεν έχουμε ούτε μπαξίσια, ούτε καθυστερήσεις, μόνο μια απλή ηλεκτρονική γνωστοποίηση για όλες τις δραστηριότητες, πλην των υψηλού κινδύνου», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας και συνέχισε:

«Τα πράγματα με μας άλλαξαν: το ΕΣΠΑ έχει αναπτυξιακές στοχευμένες κατευθύνσεις, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είμαστε πρώτοι στην απορροφητικότητα και του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Γιούνγκερ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων. Εσείς που είστε υπέρ της επιχειρηματικότητας δεν φτιάξετε ούτε ένα αδειοδοτούμενο επιχειρηματικό πάρκο. Ενώ εμείς χαρτογραφήσαμε τη βιομηχανική δραστηριότητα και αρχίζουμε τη δημιουργία τους, που θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 10ετίας».

Επιχειρηματικότητα με απλούστευση, έλεγχο και αναπτυξιακό πρόταγμα

«Ιδού, η δική σας με αλισβερίσι και διαφθορά κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, ιδού η δική μας, με απλούστευση και έλεγχο και με αναπτυξιακό πρόταγμα», κατέληξε ο Μάκης Μπαλαούρας. «Γιατί εμείς–καιτο δείξαμε με τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια μας–έχουμε μια ολιστική αντίληψη για την ανάπτυξη. Στόχος μας είναι η επαναβιομηχάνιση της χώρας με αυξημένη παραγωγικότητα. Συγκριτικό πλεονέκτημα το άριστο ανθρώπινο δυναμικό μας που βρίσκεται είτε στη χώρα μας είτε έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Επιδιώκουμε τη διασύνδεση και τις  συνέργειες μεταξύ των διαφόρων παραγωγικών τομέων είτε σαν κλάδοι είτε περιφερειακά. Και πάνω από όλα δεν ξεχνάμε και βάζουμε ως σημαντικό παράγοντα της αναπτυξιακής μας αντίληψης, τα συνεργατικά σχήματα, δηλαδή τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις του κοινωνικού τομέα που έχουμε δημιουργήσει με νόμους που εμείς φέραμε. Δηλαδή, τις συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού και κοινωνικού πυλώνα, ώστε τα δικαιώματα και οι μισθοί των εργαζομένων να έχουν μια άλλη, διαφορετική και σοβαρή αντιμετώπιση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ