FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μάκης Μπαλαούρας για το πόθεν έσχες των δικαστικών

Ημερομηνία: 19-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, που συνυπογράφουν άλλοι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας έθεσε το ζήτημα του πόθεν έσχες των δικαστικών.

Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές, όλοι οι κορυφαίοι κρατικοί αξιωματούχοι, πρωθυπουργός, βουλευτές, υπουργοί, αιρετοί των ΟΤΑ, πάρα πολλές κατηγορίες δημόσιων και κρατικών λειτουργών με δικαίωμα λήψης αποφάσεων και άλλες κατηγορίες προσώπων (μέλη ΔΣ εταιρειών, εκδότες, δημοσιογράφοι κλπ) υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε χρόνο δηλώσεις «πόθεν έσχες». Με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», ελέγχεται αν υπήρξε αδικαιολόγητος πλουτισμός από την αθέμιτη  χρήση δημόσιου αξιώματος.

Με την ΚΥΑ 1846 οικ., θεσπίστηκε η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες» και των συμπληρωματικών δηλώσεων «οικονομικών συμφερόντων» από τη χρήση 2015 (έτος 2016), με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ελέγχου.

Μετά τη θέσπιση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες», οι Ενώσεις Δικαστικών Λειτουργών κατέθεσαν αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενες λόγους αντισυνταγματικότητας και κίνδυνο διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής, νομιμοποιώντας μ` αυτό τον τρόπο την αποφυγή κάθε είδους ηλεκτρονικής δήλωσης, όπως της φορολογικής!Η κύρια προσφυγή  συζητήθηκε στις 13 Ιανουαρίου, αλλά οχτώ μήνες μετά, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση.

Παρά τις δύο τρίμηνες παρατάσεις στην υποβολή των δηλώσεων που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, η δεύτερη από τις οποίες έληξε στις 30 Ιουνίου, με τους δικαστικούς να έχουν ανταποκριθεί σε ποσοστό μικρότερο του 10%!

Τα ερωτήματα που θέτουν στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές είναι:

1.Η ασυνήθιστη αυτή καθυστέρηση του ΣτΕ ως προς την έκδοση της απόφασης, καθυστέρηση που επέδειξε και σε άλλες μεγάλες και ευρύτερου ενδιαφέροντος υποθέσεις, συμβαδίζει με την εκφρασμένη απαίτηση του ελληνικού λαού για διαφάνεια και έλεγχο όλων των υπόχρεων;

2.Μήπως κάποιοι επιχειρούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στην εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική διαφάνειας και εξυγίανσης όλων των θεσμών της χώρας;

3.Οι καθυστερήσεις αυτές δεν εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να έχει διακριτό ρόλο;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος