FOLLOW US: facebook twitter

Ο Λ. Αυγενάκης με αγρότες στην Ηλεία: «Ο πρωτογενής τομέας είναι μια μικρογραφία της συνολικής κυβερνητικής αποτυχίας»

Ημερομηνία: 11-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Ανοικτή συζήτηση για θέματα αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και με την παρουσία στελεχών του Κόμματος είχε ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης την Παρασκευή στην Βαρβάσαινα, στο πλαίσιο περιοδείας κομματικών στελεχών του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος στην Ηλεία.

Στη συνάντηση που έγινε με αγρότες στη Βαρβάσαινα και πιο συγκεκριμένα με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών,  στην οποία παρευρέθηκαν και πολλά τοπικά στελέχη της ΝΔ, ο κ. Αυγενάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι:

«Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα με αγρότες που επενδύουν και καινοτομούν. Που να κερδίζουν χρήματα, αλλά και να καταβάλλουν με συνέπεια λογικούς φόρους και εισφορές. Που εξάγουν και δημιουργούν υπεραξία. Που παρακολουθούν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, που συμμετέχουν στην ψηφιακή επανάσταση και γίνονται πιο παραγωγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε επαναφορά του Φ.Π.Α. στα γεωργικά εφόδια στα προμνημονιακά επίπεδα, καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, μειωμένο τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. για όλη την καλλιεργητική περίοδο, ρύθμιση αγροτικών χρεών, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους, δημόσια αγροτική τράπεζα, ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, φοροαπαλλαγή για πενταετία σε νέους αγρότες.

Ο πρωτογενής τομέας είναι μια μικρογραφία της συνολικής κυβερνητικής αποτυχίας. Δύο χρόνια τώρα, δεν έχει εφαρμοστεί καμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας, ούτε καν αυτές για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο 3ο Μνημόνιο.»

Αναφερόμενος ο κ. Αυγενάκης στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα τόνισε ότι  έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχους:
• Κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας είναι η στήριξη των Ενώσεων και των ομάδων παραγωγών με κάθε εργαλείο που υπάρχει στη διάθεση μας.
• Ενισχύουμε τους παραγωγούς που τολμούν να επενδύσουν σε καινοτόμα προϊόντα με υψηλότερη κερδοφορία και λιγότερη εξάρτηση από το κράτος.
• Συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.
• Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
• Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας,

• Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, τη φέτα και το κρέας.
• Προωθούμε ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας.
• Καθιερώνουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν.
• Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Το σχέδιο αυτό οδηγεί τον πρωτογενή τομέα πέρα από την κουλτούρα επιδοτήσεων, σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας, σε μια κουλτούρα εξωστρέφειας. Το σκεπτικό μας δεν ξεκινά από το χωράφι, αλλά από το ράφι.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος