FOLLOW US: facebook twitter

Ο κόσμος του παιδιού: Είναι σωστό να δωροδοκείτε τα παιδιά σας;

Ημερομηνία: 09-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Υγεία

Αν κάτσεις φρόνημα θα σου πάρω παιχνίδι, αν μαζέψεις τα παιχνίδια σου θα σου πάρω παγωτό κ.α. είναι κάποιες από τις φράσεις που συχνά χρησιμοποιούν οι γονείς, ώστε να πείσουν τα παιδιά τους να κάνουν κάτι ή να σταματήσουν μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, όμως μέσα από την δωροδοκία, τους μεταδίδουν λάθος μηνύματα.

Τα παιδιά επικεντρώνονται στην αμοιβή και θεωρούν ότι πρέπει να συμπεριφέρονται σωστά μόνο όταν θα κερδίσουν κάτι.

Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο δεν μαθαίνουν να ξεχωρίζουν την θετική από την αρνητική συμπεριφορά και το καλό από το κακό, για παράδειγμα, αν η μητέρα πει στο παιδί, σταμάτα να χτυπάς την αδερφή σου και θα σου δώσω σοκολάτα, το παιδί μπορεί όντως να σταματήσει αυτή την συμπεριφορά, αλλά δεν θα καταλάβει για ποιο λόγο δεν πρέπει να χτυπάει τους άλλους και ποιο είναι το σωστό, αφού το μόνο που θα το ενδιαφέρει θα είναι να πάρει την αμοιβή του.

Για να λάβουν τα παιδιά σας τα κατάλληλα μηνύματα, ο ιδανικός τρόπος είναι η επιβράβευση της σωστής συμπεριφοράς, όχι με υλικά, αλλά με αγκαλιές, φιλιά, όμορφα λόγια, να τους εξηγείτε γιατί πρέπει να κάνουν αυτό που ζητάτε, να τους διδάξετε τις αξίες και τις αρχές σας και ποτέ μην επιβραβεύετε τα παιδιά αν έχουν κάνει κάτι άσχημο, γιατί το παιδί θα συσχετίσει την αρνητική συμπεριφορά με την επιβράβευση.

Ενθαρρύνετε την σωστή συμπεριφορά των παιδιών σας, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα, ώστε να μάθουν να είναι υπεύθυνα, να σέβονται, να έχουν αυτοπειθαρχία.

Έρευνες δείχνουν, ότι τα παιδιά που μαθαίνουν να ελέγχουν τον εαυτό τους από μικρή ηλικία, ζουν πιο ευτυχισμένα, πιο επιτυχημένα και με καλύτερη υγεία.

(juniorsclub)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος