FOLLOW US: facebook twitter

Ο «Κλεισθένης» αλλάζει τον χάρτη

Ημερομηνία: 10-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Το νέο εκλογικό σύστημα φέρνει μεγάλες ανατροπές στην τοπική αυτοδιοίκηση

Μπορείς να κατηγορήσεις την Αριστερά για χίλια πράγματα αλλά όχι και για την απλή αναλογική! Ανέκαθεν στην Ελλάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Αριστεράς ζητούσαν απλή αναλογική. Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για το Σκοπιανό, υπό την έννοια ότι ο τότε Συνασπισμός είχε υιοθετήσει μία διακριτά πιο διεθνιστική θέση, την οποία έρχεται σήμερα ως κυβέρνηση να εφαρμόσει.

Είναι επομένως απόλυτα συνεπής ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το νέο σύστημα των εθνικών-βουλευτικών εκλογών που δεν προβλέπει μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και έτσι καθίσταται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου αναλογικό, εφόσον το μόνο πλειοψηφικό στοιχείο είναι πλέον το κατώφλι του 3% το οποίο απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Με αφορμή λοιπόν τον «Κλεισθένη», ο οποίος τροποποιεί τον «Καλλικράτη» και αναμένεται να ψηφιστεί ακριβώς πριν την διακοπή των εργασιών της ολομέλειας της Βουλής για το καλοκαίρι, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αυτή η συνέπεια ενισχύεται.

Ο «Κλεισθένης» («Κλεισθένης Ι» για την ακρίβεια) κάνει μεταξύ άλλων ό,τι και ο νέος εκλογικός νόμος για τις βουλευτικές εκλογές: απλή αναλογική και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Καθόλα ορθολογική απόφαση και απόλυτα συμβατή με τις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι ο Κλεισθένης έρχεται σε μία περίοδο όπου στις τοπικές κοινωνίες έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται συνθήκες στοιχειωδών συναινέσεων, για την προαγωγή του κοινού καλού. Αρκεί μόνο να επισημάνω ως ελάχιστο παράδειγμα την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου και το κοινό μέτωπο για το ζήτημα της διέλευσης των τουριστών από την πόλη.

Αλλά ο Κλεισθένης κάνει κι άλλα εκτός από την ενίσχυση της ουσίας της αντιπροσώπευσης, την κατεξοχήν δημιουργία συναινετικών μετώπων από τις πολιτικές παρατάξεις και την πρακτική εξοικείωση του πολίτη με το αναλογικό σύστημα. Ένα από τα πιο κεντρικά σημεία είναι ότι επί της ουσίας αλλάζει τον διοικητικό χάρτη της χώρας, αφού κατηγοριοποιεί εκ νέου τους δήμους με βάση πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει νέα οργανογράμματα και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περιοχής. Ακόμη, στο πλαίσιο της γενικότερης θετικής αποτίμησης των δημοψηφισμάτων, καθίσταται απλούστερη και πρακτικά ευκολότερη η διαδικασία διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων (με συμβουλευτικό χαρακτήρα), ενώ παράλληλα επανέρχεται ο ελεγκτής νομιμότητας των πράξεων των Ο.Τ.Α. που υπήρχε και επί «Καλλικράτη» αλλά για κάποιο περίεργο λόγο δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Με αλλά λόγια, ο κύβος από την κυβέρνηση ερρίφθη. Μένει μόνο να δούμε πότε ακριβώς θα ακουμπήσει στο έδαφος της κοινοβουλευτικής επικύρωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος