FOLLOW US: facebook twitter

Ο καύσωνας «έκαψε» τις καλλιέργειες: Μεγάλη η ζημιά σε αμπέλια, σταφίδα, κηπευτικά στα Μακρίσια

Ημερομηνία: 04-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Περιβάλλον
ampelia-stafida-kapsimo-makrisia1

Σύντομα θα φανούν και οι επιπτώσεις στις ελιές

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες με αποκορύφωμα το περασμένο Σάββατο, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες. Στην περιοχή των Μακρισίων η εικόνα στη σταφίδα και τα αμπέλια είναι αποκαρδιωτική.

Ο καύσωνας «στέγνωσε» τα φυτά αλλά και τον καρπό. Τσαμπιά με σταφίδα και σταφύλι μαραζωμένα και ξερά, όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτών. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ο καιρός έπληξε για άλλη μια φορά τους τελευταίους μήνες την πηγή του εισοδήματός τους. Όμως όπως λένε επιπτώσεις υπάρχουν και στα κηπευτικά προϊόντα, ενώ θα φανούν σύντομα και στην καλλιέργεια της ελιάς. Εκεί όπου ενώ υπάρχει παραγωγή, η ξηρασία, ψαλιδίζει την όποια προοπτική υπάρχει για μια καλή χρονιά…

Άμεσα ο ΕΛΓΑ για εκτιμήσεις

Οι παραγωγοί των Μακρισίων, σε δηλώσεις τους τόνισαν πως αν ο ΕΛΓΑ και αυτή τη φορά δεν βρεθεί άμεσα στα χωράφια, δεν θα αποτυπώσει την πραγματική εικόνα και δεν θα υπάρξει κάλυψη με αποζημιώσεις. «Έχουμε 100% ζημιά στις σταφίδες και έπονται και οι ελιές. Θα κάνουμε αίτηση στον ΕΛΓΑ. Η ζημιά είναι σημαντική χάνουμε σχεδόν όλο το εισόδημά μας, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Δεν το βλέπω για τρύγο φέτος. Αν γίνει αυτό που λένε οι μετεωρολόγοι μέσα στον Ιούλιο για άλλους καύσωνες τελειώσαμε» σχολίασε ο Θανάσης Αθανασόπουλος.

Ο Νώντας Κοτσώρης έκανε λόγο για ολική καταστροφή. «Δεν μένει τίποτα. Αν πάτε να δείτε μιλάμε για θλίψη. Δεν μιλάμε για καταστροφή 10 και 20%. Δεν άφησε τίποτα. Αμπέλια, σταφίδες, τομάτες, κηπευτικά. Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ τι θα αποφασίσει να κάνουμε αιτήσεις. Είμαστε σε απόγνωση. Η καλλιεργούμε ή δεν καλλιεργούμε, τζάμπα καλλιεργούμε. Πολύ δύσκολα φέτος.

Η φετινή χρονιά θα είναι η πιο δύσκολη. Έκανε καταστροφή και στις ελιές. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε τι μέγεθος. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Έχουμε 100% ζημιά. Τα φύλλα κατακόκκινα ξερά όλα, θα πέσουν σε μια δύο ημέρες».

Τελειωτικό χαρακτήρισε τον καύσωνα του περασμένου Σαββάτου ο Γιώργος Παρασκευόπουλος. «Ανά περιοχές η ζημιά είναι 100% και μέσο όρο στις υπόλοιπες ξεπερνά το 60%. Σαν χωριό συνολικά έχουμε μέσο όρο ζημιάς 80%. Δεν είναι μόνο ότι χάσαμε τον καρπό, θα χάσουμε και τα φυτά του χρόνου. Έχει καταστροφή και στις βέργες.

Αν κάνει και άλλους δύο καύσωνες που λένε οι μετεωρολόγοι στον Ιούλιο, χάσαμε τα φυτά. Και τα αμπέλια έχουν μεγαλύτερη ζημιά, αλλά και οι ελιές, που ρίχνουν τον καρπό κάτω για να κρατηθεί το δέντρο.

Δουλεύουμε και δεν έχουμε χρήματα να ζήσουμε την οικογένειά μας. Και δεν ξέρουμε αν θα έρθουν οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και τι ζημιά θα βάλουν και πότε θα έρθουν και πότε θα πάρουμε τα χρήματα και πως θα καλλιεργήσουμε του χρόνου.

Η δουλειά της σταφίδας και του αμπελιού ήταν τελειωμένη. Έναν τρύγο είχαμε» είπε και ζήτησε να έρθουν άμεσα οι εκτιμητές για να αποτυπώσουν τη ζημιά.

Ο Δημήτρης Γκότσης τόνισε πως ενώ είχαν γίνει όλες οι καλλιεργητικές εργασίες στη σταφίδα και τα αμπέλια και απέμενε ο τρύγος, ο καύσωνας κατέστρεψε την παραγωγή με κίνδυνο και για τα φυτά. «Είμαι 60 χρονών δεν το είχα ξαναδεί αυτό στη ζωή μου.

Περιμένουμε να έρθουν νωρίς οι γεωπόνοι να δουν τις ζημιές. Πρέπει να γίνει άμεσα. Η ζημιά είναι μεγάλη και του χρόνου μπορεί να έχουν χαθεί και τα φυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά και παραπονέθηκε πως ο ΕΛΓΑ καθυστερεί να κάνει αυτοψίες, ενώ οι αγρότες φέτος δεν έχουν ούτε πορτοκάλια, ούτε σταφίδες, ενώ θα χαθεί και η παραγωγή της ελιάς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος