FOLLOW US: facebook twitter

Ο εφιάλτης, επιστρέφει…: «Φρένο» στην αποκομιδή των σκουπιδιών και στο Δήμο Πύργου

Ημερομηνία: 27-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα
  • Κατάληψη από σήμερα στο αμαξοστάσιο από τους συμβασιούχουν
  • Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για 6η μέρα στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
  • «Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΠΟΕ ΟΤΑ – Υπ. Εσωτερικών

Με την επιστροφή του «εφιάλτη» των σκουπιδιών, απειλείται από σήμερα εν μέσω καύσωνα και ο Δήμος Πύργου καθώς οι συμβασιούχοι στην υπηρεσία Καθαριότητας, προχώρησαν το πρωί στην κατάληψη του αμαξοστασίου του Δήμου και κατά συνέπεια στη διακοπή της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Με τους συμβασιούχους της Αρχαίας Ολυμπίας να συμπληρώνουν ήδη πέντε μέρες (6η σήμερα) κινητοποιήσεων και οι πρώτοι όγκοι σκουπιδιών να έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους, την απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα τους, αποφάσισαν χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως Χρήστο Γαρύφαλλο, και οι 29 συμβασιούχοι του Δήμου Πύργου.

Η υπηρεσία Καθαριότητας, εδώ και μέρες, έμοιαζε με καζάνι που βράζει, ωστόσο οι συμβασιούχοι, όπως τόνισαν, επέλεξαν να επιδείξουν υπομονή και να περιμένουν τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΟΕ ΟΤΑ και Υπ. Εσωτερικών, ευελπιστώντας ότι θα δοθεί λύση και δεν θα απολυθούν.

Μετά το χθεσινό αδιέξοδο όμως, και την απόρριψη της πρότασης που κατατέθηκε από τον υπουργό κ. Σκουρλέτη, η διακοπή της αποκομιδής των σκουπιδιών, ήταν για αυτούς μονόδρομος.

«Κανείς δε θέλει και δεν επιθυμεί να επιστρέψει στους Δήμους ο εφιάλτης των σκουπιδιών, ελπίζουμε να δοθεί λύση και να αποφύγουμε περαιτέρω τα προβλήματα» επισήμανε ο κ. Γαρύφαλλος και εξήγησε πως στην περίπτωση που απολυθούν οι 9 συμβασιούχοι στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας θα μείνουν μόλις 4 εργαζόμενοι στην Καθαριότητα ενώ και στο Δήμο Πύργου αν φύγουν οι 29 συμβασιούχοι θα απομείνουν μόλις δέκα εργαζόμενοι, οπότε η αποκομιδή των σκουπιδιών θα είναι αδύνατη. «Το μόνιμο προσωπικό στις υπηρεσίες αυτές είναι ελάχιστο και όπως γίνεται αντιληπτό τα προβλήματα στην αποκομιδή δεν θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε εάν δε δοθεί λύση με τους συμβασιούχους. Συμφωνήσαμε λοιπόν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και πως αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται μόνο από τα ευαίσθητα σημεία όπως είναι το Νοσοκομείο… Επίσης, την Πέμπτη, θα συμμετέχουμε ξανά στην 24ωρη κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΠΟΕ ΟΤΑ στην Αθήνα».

«Η πρόταση Σκουρλέτη οδηγεί στην ανεργία»

Ο κ. Γαρύφαλλος επιρρίπτει ευθύνες στο Υπουργείο Εσωτερικών για την σημερινή κατάσταση, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε, με τόσους Νομικούς Συμβούλους που έχει, ότι η παράταση των συμβάσεων ήταν αντισυνταγματική.

«Το γνώριζαν οι Δήμαρχοι που αντιστέκονταν και δεν υπέγραφαν και δε το ήξερε το Υπουργείο που επέμενε να υπογράψουν διαφορετικά θα τους πήγαινε για παράβαση καθήκοντος; Θα μπορούσαμε λοιπόν, όλα αυτά να τα είχαμε αποφύγει και όμως φτάσαμε στο σημείο που κανένας δεν ήθελε…» είπε και σχολιάζοντας την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών την οποία απέρριψε η ΠΟΕ ΟΤΑ, τόνισε ότι γίνεται για να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των εργαζομένων καθώς στην περίπτωση που υλοποιηθεί, θα στείλει στην ανεργία 10.000 περίπου εργαζομένους και θα μεταθέσει το πρόβλημα στους δήμους.

«Η πρόταση που κατατέθηκε δε μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί δεν παρέχει καμία διασφάλιση στους ήδη εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, αναφορικά με την παραμονή τους στην εργασία και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την διενέργεια μόνιμων προσλήψεων. Δεν προβλέπει καμία μοριοδότηση για τους ήδη εργαζόμενους, ζητά όριο ηλικίας μέχρι 45 ετών, που ελάχιστοι στους δήμους Πύργου και Ολυμπίας είναι μέχρι αυτή την ηλικία η πλειοψηφία είναι άνω των 45.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται, ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ήδη εργαζομένων, που έχουν υπερβεί το ηλικιακό όριο, θα βρεθεί εκτός των διαδικασιών του διαγωνισμού. Καμία διασφάλιση δεν παρέχεται, ότι οι Δήμοι θα προβούν στην εν λόγω διαδικασία. Τούτο είναι αυτονόητο, αφού από κανένα σημείο της διάταξης δεν προκύπτει, ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στην διαδικασία και να προβούν σε προκήρυξη θέσεων μονίμου προσωπικού.

Αντιθέτως, μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Επίσης, από κανένα στοιχείο της διάταξης δεν προκύπτει, ότι είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε προκήρυξη επαρκών θέσεων για την κάλυψη των ήδη εργαζομένων σε αυτούς.

Εάν, μάλιστα, οι Δήμοι δεν αποφασίσουν να προβούν σε αυτή την διαδικασία, τότε στην πραγματικότητα οι ήδη απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα βρεθούν να χάσουν την θέση τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφού χωρίς την ένταξη στην εν λόγω διαδικασία δεν νοείται παράταση των συμβάσεων.

Ταυτόχρονα, παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, αφού μέσω της προτεινόμενης διάταξης δεν καταργούνται οι ισχύουσες διατάξεις, που επιτρέπουν τέτοιου είδους αναθέσεις. Οι χρόνοι, που προβλέπονται για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών είναι αδύνατον να τηρηθούν, εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του τον χρόνο, που απαιτείται να ολοκληρωθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π. μια τέτοιου είδους διαδικασία προσλήψεων και τέλος είναι εξαιρετικά αμφίβολο για μία ακόμα φορά εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τις νέες αυτές συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, που θα συναφθούν» κατέληξε ο κ. Γαρύφαλλος.

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε την αντί- πρόταση που κατέθεσε η ΠΟΕ ΟΤΑ και η οποία προέβλεπε προσλήψεις προσωπικού με αντικειμενικά κριτήρια- προσόντα και εμπειρία σε συναφείς υπηρεσίες των ΟΤΑ, εξαιρώντας τα όρια ηλικίας, για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Αδιέξοδο

Έξαλλου σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη χθες το μεσημέρι.

Ως αποτέλεσμα, τα σκουπίδια θα παραμείνουν στους δρόμους, καθώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος