FOLLOW US: facebook twitter

Ο ειδικός φόρος στο κρασί περνάει από… νέα ζύμωση

Ημερομηνία: 23-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

krasi-eidikos-foros-zimwsi

Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και «ενθάρρυνε» την παραοικονομία

Νερό στο κρασί της είναι έτοιμη να βάλει η κυβέρνηση επανεξετάζοντας το καθεστώς της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί που έχει οδηγήσει στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης εκατοντάδες μικρά οινοποιεία, ενώ «σπρώχνει» ολοένα και περισσότερους αμπελουργούς στην παραοικονομία και τη «μαύρη» διακίνηση.

Επειτα από έναν χρόνο εφαρμογής του μέτρου εκτιμάται ότι μόνο στο 35% των διακινούμενων με κάθε μορφή οίνων επιβάλλεται ΕΦΚ, ενώ το 65% (βάσει αναλογίας δηλούμενων στρεμμάτων επί του συνόλου νόμιμων και παράνομων) διακινείται παράνομα, προκαλώντας ασφυξία στα νόμιμα οινοποιεία.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που παρουσίασε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τους αγρότες στην πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση για το Αγροτικό στη Βουλή, ανακοίνωσε πως θα επανεξετασθεί ο ΕΦΚ στο κρασί, χωρίς ωστόσο να καθίσταται σαφές εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει τον ΕΦΚ ή να τροποποιήσει τη βάση επιβολής του.

Αυτό που βέβαια σηματοδοτεί είναι ότι στην κυβέρνηση άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι ο ΕΦΚ στο κρασί αφενός προκάλεσε ένταση της παραοικονομίας και απορρύθμιση της αγοράς οίνου, αφετέρου επέφερε χαμηλή έως αρνητική είσπραξη εσόδων του Δημοσίου (εάν συνυπολογισθεί και η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος).

Εκρηξη λαθραίας διακίνησης κρασιού, πλαστά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές, καθίζηση του τζίρου, οινοποιεία στο χείλος της πτώχευσης και μεγάλη απώλεια εσόδων από ΦΠΑ για τα ταμεία του κράτους. Αυτά είναι τα βασικά κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το τοπίο στην εγχώρια αγορά μετά την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Εκτιμάται ότι μόνο στο 35% των διακινούμενων με κάθε μορφή οίνων επιβάλλεται ΕΦΚ, ενώ το 65% (βάσει αναλογίας δηλούμενων στρεμμάτων επί του συνόλου νόμιμων και παράνομων) διακινείται παράνομα από οινοποιεία και αμπελουργούς. Ο ΕΦΚ επέφερε καίριο πλήγμα στη νομιμότητα της οινικής αγοράς, οδηγώντας σε απελπιστική κατάσταση το σύνολο σχεδόν των οινοποιητικών συνεταιρισμών, αλλά και ιδιωτικών οινοποιείων. Είναι τέτοιο το μέγεθος των επιπτώσεων, σύμφωνα με τον Παρασκευά Κορδοπάτη, γενικό διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων), που πλέον σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές, από το Αμύνταιο μέχρι την Κρήτη και από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Λήμνο, ο εφιάλτης είναι κοινός: η κατάρρευση των νόμιμων οινοποιείων. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία οινοποιού που περιγράφει την κατάσταση σήμερα στον κλάδο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα οινοποιεία που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν είναι καταδικασμένα σε αφανισμό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος