FOLLOW US: facebook twitter

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Πύργου: Τίμησαν τη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιου

Ημερομηνία: 22-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και βαθιά συγκίνηση τελέστηκε χθες το πρωί, Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον Πύργο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ. Γερμανού και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μεσαορίας κ.κ. Γρηγορίου και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου.

Από την Κύπρο παρέστησαν περί τα 80 παιδιά του 1974, που φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες και ιδρύματα της Ηλείας, όπως και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστας Καδής. Μεταξύ άλλων παρέστησαν οι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας, ο πρόεδρος του ΔΣ Ήλιδας κ.α. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Ηλείας Αθανασίου, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τη φιλοξενία των 415 παιδιών της Κύπρου το 1974-75 και όλων των τεθνεώτων Ηλείων, που φιλοξένησαν τα παιδιά αυτά.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, αναφέρθηκε στους αδελφικούς δεσμούς των Ελλήνων Κύπρου και Ελλάδος και στην προσφορά της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας εκείνες τις δύσκολες ημέρες μετά την Τουρκική εισβολή, με την φιλοξενία των παιδιών της Κύπρου. Εξέφρασε με τον πλέον επίσημο τρόπο στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Ηλείας, τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους Ηλείους και ευρύτερα σε όλους τους Ελλαδίτες που δέχθηκαν παιδιά της Κύπρου το 1974.

Ακολούθως, μίλησε εκ μέρους των 415 παιδιών ο Κύπριος βουλευτής Γιώργος Γεωργίου, ευχαριστώντας την Ι.Μ. Ηλείας και τους κατοίκους του νομού για την φιλοξενία, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Μητροπολίτη Ηλείας για τις εκδήλωσης ευγνωμοσύνης. Είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων «μεγαλώσαμε, φεύγουμε, αλλά να είστε βέβαιοι ότι ένα κομμάτι του αγνού παιδικού εαυτού μας θα μείνει για πάντα εδώ». Μεταξύ άλλων μίλησαν και Κύπριοι που φιλοξενήθηκαν το 1974 στην Ηλεία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην ομιλία του συνεχάρη τους διοργανωτές των εκδηλώσεων ευγνωμοσύνης στην Κύπρο και στην Ηλεία και τόνισε πως «ο Ελληνισμός έχει αποθέματα αξιών και αρετών. Ενωμένοι όλοι και σήμερα και πάντα μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί και πιο ισχυροί για να αντιμετωπίζουμε και κίνδυνο και κάθε επιβουλή».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος