FOLLOW US: facebook twitter

Ο Αλφειός φούσκωσε και απειλεί…

Ημερομηνία: 13-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας, οι πρόσφατες και έντονες βροχοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά της Ηλείας και στην Αρκαδία, τροφοδοτούν την λεκάνη απορροής του ποταμού Αλφειού με μεγάλες ποσότητες νερού. Τις τελευταίες ώρες και κυρίως την Κυριακή, η στάθμη του ποταμού εντός των ορίων της Ηλείας ανέβηκε επικίνδυνα.

Κοντά στο φράγμα του Φλόκα, τα νερά καλύπτουν εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων εντός της κοίτης του ποταμού. Ωστόσο η κατάσταση βελτιώθηκε πρόσκαιρα τη Δευτέρα, καθώς τα νερά υποχώρησαν κατά μισό μέτρο. Όμως η νέα κακοκαιρία που αναμένουμε από σήμερα, είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες στα αναχώματα των Μακρισίων και των Καλυβακίων, τα νερά του ποταμού, περνούν και σκεπάζουν τις πρώτες σειρές των συρματοκιβωτίων που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. Και εδώ ακριβώς φάνηκε έτσι και σε μια κατάσταση μικρού ή μεσαίου κινδύνου, πόσο βοηθούν στην προστασία της περιοχής τα έργα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα…

Σε δηλώσεις του χθες ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, τόνισε πως αυτή τη φορά περισσότερη πίεση δέχθηκε από τον Αλφειό η πλευρά της Αρχαίας Ολυμπίας. «Ο Αλφειός στην Αρχαία Ολυμπία κινήθηκε στα όρια. Πιστεύουμε ότι εκεί θα δώσει πρώτα τις πρώτες υπερχειλίσεις. Η στάθμη αυτή τη στιγμή κατεβαίνει. Μας έχουν πει ότι από αύριο έως την Παρασκευή θα έχουμε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας. Θα δούμε τις εκτιμήσεις οι οποίες γίνονται. Εάν μας έβρισκε στην υψηλή στάθμη με νέες βροχές θα είχαμε ζήτημα. Η κοίτη έχει ακόμα δυνατότητα χωρητικότητας αλλά θα εξαρτηθεί από το ύψος της βροχής που θα δεχτούμε. Η περιοχή η δική μας δεν φαίνεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα, σε αυτή τη φάση, ωστόσο στην Ολυμπία υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης» εξήγησε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος