FOLLOW US: facebook twitter

Οι πολιτικές συνοχής απέναντι στη λιτότητα

Ημερομηνία: 20-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

xaritsis-olympia4

Θετικές προοπτικές ανάπτυξης δίνει η συνεργασία στη Μακροπεριφέρεια Αδριατική – Ιονίου

-Τι ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χαρίτσης στην διημερίδα που διοργάνωσαν στην Ολυμπία τα Επιμελητήρια Ηλείας- Αχαϊας

Τα βασικά οφέλη της συνεργασίας των χωρών που συμμετέχουν στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου, συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση των Fora των Επιμελητηρίων των Πόλεων και των Πανεπιστημίων της Μακροπεριφέρειας, σε μια διημερίδα που ξεκίνησε χθες με διοργανωτές τα Επιμελητήρια Ηλείας και Αχαΐας. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση που αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης, στις προοπτικές που απορρέουν από τη συνεργασία αυτή, αλλά και στα προβλήματα με μέγιστο το προσφυγικό συνολικά για τον ευρωπαϊκό χώρο.

xaritsis-olympia3

Οι επίσημες εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν χθες το πρωί στο συνεδριακό κέντρο του ΣΠΑΠ παρουσία προέδρων και μελών Επιμελητηρίων, επιστημόνων, Περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών για τα ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας (Interreg Adrion, IPA ADRIATIC Cross – Border Συνεργασία, την Ιταλία, την Κροατία CBC και IPA CBC Ιταλία – Αλβανία – Μαυροβούνιο) και στελεχών επιχειρήσεων. Στο Συνέδριο περιλαμβάνεται πέραν της Ολομέλειας των FORA και Θεματικό Εργαστήριο, με διαδραστική συζήτηση για τη θέση ως συμπαγές εργαλείο το οποίο επιτρέπει την ολοκληρωμένη προσέγγιση από τα τρία FORA για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης EUSAIR.

Η Μακροπεριφερειακή διάσταση των προτάσεων έργων έγινε από τα τρία Fora  EUSAIR θεματικούς πυλώνες και οριζόντιες δράσεις Μπλε ανάπτυξης, Σύνδεση της Περιφέρειας, Ποιότητας Περιβάλλοντος και Γεωργίας, ο Βιώσιμος τουρισμός, Ανάπτυξη ικανοτήτων, Πολιτική ΜμΕ και καινοτομία.

xaritsis-olympia2

Οι πυλώνες ανάπτυξης της Μακροπεριφέρειας

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως είναι σημαντικό οι περιφέρειες που ανήκουν στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, να έχουν πολύ ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των έργων που σχετίζονται με τη στρατηγική και κυρίως σε ότι αφορά στην υλοποίησή τους. Ανέφερε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει την προεδρεία για την στρατηγική σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αλλά και σε σχέση με την διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Στη νέα προγραμματική περίοδο θα πρέπει να εξεταστεί πως θα καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Αναφερόμενος στους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Μακροπεριφέρειας στάθηκε στην θαλάσσια ανάπτυξη, στο περιβάλλον, στις εναλλακτικές μορφές βιώσιμου τουρισμού, τις συνέργειες δικτύων μεταφοράς και επικοινωνιών που αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Μίλησε επίσης για το ευρύ φάσμα δράσεων που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τους Πανεπιστημιακούς και Ερευνητικούς φορείς. Σχολιάζοντας αναφορά που έγινε για τις πολιτικές συνοχής τόνισε πως αποτελούν «ταυτότητα» της συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είπε πως οι πολιτικές αυτές τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζονται και μέσα στα χρόνια της κρίσης επικρατούν περιοριστικές πολιτικές και πολιτικές λιτότητας, που κατά την άποψή του, αποτελούν απειλή για τα κράτη – μέλη, καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και αποτελούν απειλή και για την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης. «Στόχος μας ακόμα και μέσα από πρωτοβουλίες όπως είναι αυτές της Μακροπεριφέρειας, να αναδείξουμε την σημασία της επαναφοράς των πολιτικών συνοχής και των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για το σύνολο της Ευρώπης στο προσκήνιο. Χωρίς ένα σοβαρό σχέδιο σε επίπεδο κρατών – μελών, αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης, για την ενίσχυση της παραγωγικής φάσης, για τη δημιουργία και διεύρυνση παραγωγικού ιστού, για την ενίσχυση των κοινωνικών και παραγωγικών στρωμάτων που θα πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή προοπτική των κρατών μελών, τότε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση περί ευρωπαϊκών προοπτικών νομίζουμε ότι δεν πατά σε στέρεα θεμέλια» είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε επίσης ότι θα συμβάλει η Ελλάδα στους σκοπούς και τους ρόλους της Μακροπεριφερειάς, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς της πραγματικής οικονομίας που θα παίξουν κομβικό ρόλο. «Μαζί θα πρέπει να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε έργα που ακόμα και αν υλοποιούνται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο έχουν μια μακροπεριφερειακή διάσταση και μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας για το σύνολο της Μακροπεριφέρειας» είπε χαρακτηριστικά.

xaritsis-olympia5

Ο Υφ. Οικονομικών για το προσφυγικό

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης στάθηκε σε ένα ακόμα πρόβλημα που αποκτά μεγάλες διαστάσεις για όλη την Ευρώπη, δηλαδή το προσφυγικό, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς τους εταίρους. «Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θέτει σε επερώτηση, τη συνοχή της Ευρώπης και αξίες που για την Ευρώπη είναι πάρα πολύ σημαντικές, όπως οι αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Όλες οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και που απορρέουν από τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει τα κράτη μέλη. Δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Ιταλία, αλλά το σύνολο της Ευρώπης, ένα ζήτημα που όλοι δοκιμαζόμαστε. Και εδώ θα κριθεί το κατά πόσο οι καταστατικές αξίες της Ευρώπης είναι ακόμα ενεργές ή αν μπαίνουμε σε μια περίοδο οπισθοδρόμησης…» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης.

xaritsis-olympia6

Γιώργος Αγγελόπουλος

Ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών – Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Αγγελόπουλος, σχολίασε πως η υλοποίηση της πολιτικής της μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, ξεκινά παράλληλα με ένα κοινοτικό πλαίσιο και αποτελεί μια θετική συγκυρία και η ΕΕ έχει θέσει το θέμα της πολιτικής συνοχής σε υψηλό επίπεδο. «Είναι ζητήματα που πρέπει να τα δούμε με ευρύτερη σκέψη» σχολίασε και συμπλήρωσε πως όταν γίνονται συζητήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, θα πρέπει να σκεφτόμαστε και τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. «Πολλές φορές ξεχνάμε τι έχει συζητηθεί και πάμε να σχεδιάσουμε από την αρχή και αυτό πρέπει να το προσέξουμε» είπε. Ο κ. Αγγελλόπουλος μίλησε και για την περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, το σχεδιασμό που έχει γίνει, τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε πως το καλύτερο είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες συνέργειες, μιλώντας για την έκθεση Patras IQ σε μια διαπανεπιστημιακή συνεργασία. Μιλώντας για την EUSAIR και το χρόνο που αυτή εξελίσσεται ανέφερε πως είναι ιδανική, γιατί η ΕΕ αποφάσισε να τονώσει τις επενδύσεις μέσα από το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη και επίσης για τη η EUSAIR θα επιτρέψει σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων που συμμετέχουν σε αυτή, να κάνουν το δικό τους βήμα.

nikoloutsos-xaritsis-olympia

Πλάτωνας Μαρλαφέκας

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας στην ομιλία του στάθηκε στη διαπανεπιστημιακή συνεργασία μέσα από την μακροπεριφέρεια και τους πυλώνες ανάπτυξης που έχουν οριστεί. Τόνισε πως είναι σημαντικό να συνδυαστούν η καινοτομία και η έρευνα με την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την κοινωνική ειρήνη και την ευημερία. Η εξασφάλιση συνεργειών είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό για την επίτευξη των στόχων. Τόνισε δε πως τα επιμελητήρια έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την επιχειρηματική παρουσία σε αυτή την κινητικότητα που δημιουργείται και την ανάπτυξη του επιχειρείν. «Οι βασικοί πυλώνες της EUSAIR αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες και της ελληνικής πλευράς για την στήριξη του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον με την ανάπτυξη πράσινων μεταφορικών συνδυασμένων υποδομών μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα» είπε και κατέθεσε προτάσεις του ΕΒΕ Αχαΐας. Μια καλή πρακτική που αφορά στην έκθεση Patras IQ  μεταφοράς τεχνογνωσίας και συνεργασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο. Η πρόταση αφορά στην κινητικότητα ανθρώπων και εμπορευμάτων δηλαδή τη δημιουργία ενός δικτύου μέσα στην Μακροπεριφέρεια για την διασύνδεση της Ευρώπης με την Ανατολή. Ένας μεταφορικός άξονας μέσα από την Αδριατική, το Ιόνιο και το Αιγαίο. Μίλησε για την οριζόντια μεταφορική διασύνδεση Ιταλίας, Ελλάδας, Τουρκίας, στη γραμμή Ανκόνα, Πρίντεζι, Πάτρα, Λαύριο, Σμύρνη με στόχο την ανάπτυξη του μεταφορικού έργου με πολλαπλά οφέλη και αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών.

xaritsis-olympia7

Χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζιάς, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας κα Κόλλια, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αχαΐας κ. Μαρλαφέκας. Σύντομη ομιλία πραγματοποίησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Σήμερα αναμένεται να παρευρεθεί στη διημερίδα και να χαιρετήσει ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Μίχαλος. Τις εργασίες του συνεδρίου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο ΣΠΑΠ παρακολούθησαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος