FOLLOW US: facebook twitter

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο κρεβάτι του Προκρούστη

Ημερομηνία: 12-10-2016 | Συντάκτης:

bakogiannis-giorgos

Οι επιχειρήσεις και οι  ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι αιμοδότες της ελληνικής οικονομίας. Πριν κάποια χρόνια αν οι δημόσιοι και μισθωτοί υπάλληλοι ήταν τα υποζύγια της φορολογίας, τώρα αυτό έχει  αντιστραφεί και πλέον οι δυο αυτές κατηγορίες καλούνται να επωμιστούν όλο το βάρος της φορολογίας.

H Ελλάδα από την μια  δεν παράγει, άλλα άπλα εισάγει. Δεν είναι εξωστρεφής και αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία που  δημοσιοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγών.

Η αλήθεια είναι ότι το Εμπορικό Ισοζύγιο της Ελλάδας είναι παραδοσιακά αρνητικό. Όμως, τα τελευταία χρόνια είχε φτάσει σε επίπεδα αρνητικού ρεκόρ. Από το 2011 η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως, αλλά χρειάζονται ακόμα πολλά…
Η  οικονομία πρέπει  να μετασχηματιστεί σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή. Κοινώς να παράγει, να είναι σε θέση να προωθεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και στο εξωτερικό με στόχο να εισρέουν κεφάλαια απ’ το εξωτερικό, να τονώνεται η ρευστότητα που δεν υπάρχει  πλέον στη χώρα, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και τελικά να δημιουργηθούν οι βάσεις ώστε να ανακάμψουμε γρήγορα.

Μετά από   τρία μνημόνια η ελληνική οικονομία συνεχίζει, ακόμα και σήμερα, να χάνει την αναγκαία για να κινηθεί ρευστότητα διώχνοντας τα Κεφάλαια στο εξωτερικό.

Βέβαια κατά πρώτο για να υπάρχει αντιστροφή αυτού του κλίματος χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις και όχι  το σημερινό καθεστώς  που άπλα τις στραγγαλίζει, και κατά δεύτερο ο  Έλληνας πλέον θα πρέπει να αποκτήσει συνείδηση και  να προτιμά προϊόντα ελληνικής παραγωγής και όχι εισαγωγής.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα χρηματοδοτήσει στην ελληνική οικονομία, όταν γνωρίζει ότι πάνω από τα μισά εισοδήματα της επιχείρησης  θα είναι κρατήσεις υπέρ του δημόσιου, μέσω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών?

Από την άλλη ιδιαίτερα αυξημένη είναι η προσέλευση στα τμήμα Μητρώου των εφοριών καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι προχωρούν σε υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών.
Κλείνουν με άλλα λόγια το λεγόμενο μπλοκάκι προκειμένου να γλιτώσουν την επερχόμενη φορολογική και ασφαλιστική καταιγίδα που θα χτυπήσει το εισόδημα που παράγεται μέσω της έκδοσης τιμολογίων παροχής υπηρεσιών. Αυτή η πρακτική ουσιαστικά θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων καθώς πολλοί φορολογούμενοι πλέον δεν θα μπορούν να διατηρούν το μπλοκάκι για ανεύρεση πρόσθετου εισοδήματος.
Αν ο ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει να κλείσει το μπλοκάκι τότε Γλιτώνει:
1.Το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ
2.Την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς με συντελεστή περίπου 27% επί του καθαρού εισοδήματος που έχει ο εργαζόμενος με το μπλοκάκι.

  1. Την φορολόγηση του εισοδήματος με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος ενώ ειδικά για τους μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι, εκτός από την ασφαλιστική εισφορά, ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται ακόμη και με συντελεστή έως και 45%.

Στον παρακάτω αναλυτικό πινάκα φαίνονται οι  συνολικές κρατήσεις που θα χρειαστεί να καταβάλλει ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Παρανοϊκό είναι οι μηχανικοί, που είτε ως υπάλληλοι στο δημόσιο είτε σε εταιρείες, καλούνται επιπλέον να πληρώσουν εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ -πέρα από  αυτές που καταβάλλουν μέσω της μισθωτής τους εργασίας – όταν  θα πρέπει να κόψουν  αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Παρανοϊκό είναι οι κρατήσεις ενός ελευθέρου επαγγελματία, μηχανικού στο επάγγελμα να φτάνουν στο αστρονομικό ποσοστό του 80% συμπεριλαμβανομένης και της προκαταβολής φόρου 22%.

Αλήθεια εκεί στο ΤΕΕ ποια είναι η άποψη  και η θέση τους μιας και έχουμε εκλογές τον Νοέμβριο για την ανάδειξη των οργάνων?

Πότε το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των μηχανικών θα αντιδράσει σύσσωμο?

Αν πιστεύουν ότι η ανάπτυξη και η ανάταση της οικονομίας θα έρθει μέσω του κεφαλικού φόρου  πλανώνται πλάνη οικτρά.

Γεώργιος Μπακογιάννης

Χημικός Μηχανικός


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος