FOLLOW US: facebook twitter

Οι ελληνικές «σκιές» των Paradise Papers

Ημερομηνία: 07-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Τα 13,4 εκατομμύρια έγγραφα των Paradise Papers αποκαλύπτουν ότι περίπου 8 τρις ευρώ είναι «παρκαρισμένα» στους ανά τον πλανήτη φορολογικούς παραδείσους. Πρόκειται για ποσό που αγγίζει σχεδόν το ήμισυ του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι διπλάσιο του ΑΕΠ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γαλλικής Le Monde, που μετέχει στο γκρουπ των διεθνών μέσων που δημοσιοποίησαν τα Paradise Papers, το κόστος της φοροαποφυγής από αυτά τα «παρκαρισμένα» κεφάλαια φθάνει παγκοσμίως στα 350 δις ευρώ ετησίως, ενώ μόνον για την Ευρωπαϊκή Ενωση το κόστος σε χαμένους φόρους είναι 120 δις ευρώ τον χρόνο.

Μέσα σ’ αυτόν τον παράδεισο της – επί το πλείστον νόμιμης – φοροαποφυγής «ανθίζουν» και 130 ονόματα και εταιρίες από την Ελλάδα. Και επ’ αυτών των ελληνικών… ανθών των Paradise Papers αναμένονται σοβαρές αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες και εξίσου σοβαρές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, πολιτικές προκλήσεις.

Όπως ήδη έγραψε η εφημερίδα «’Εθνος», στα ελληνικού ενδιαφέροντος ονόματα των Paradise Papers έχουν εντοπιστεί πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, μεγλάος αριθμός εφοπλιστών, κορυφαίο στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore, υπεράκτιες εταιρίες που έπαιρναν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και πρόσωπα που έχουν απασχολήσει τις αρχές για φορολογικές, και όχι μόνον, υποθέσεις.

Αυτά και μόνον τα στοιχεία είναι ενδεικτικά του πολιτικού ενδιαφέροντος που αποκτά η υπόθεση και στην Ελλάδα – μια υπόθεση, η οποία επαναφέρει με ηχηρό τρόπο στο προσκήνιο τη διάκριση ανάμεσα στο «νόμιμο» και στο «ηθικό», αλλά και την κατ΄εξοχήν ταξική συζήτηση για την συσσώρευση του παγκόσμιου πλούτου στις ελίτ σε βάρος των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Αυτή η συζήτηση θα ανοίξει ξανά και στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και το μείζον στοίχημα για το πολιτικό σύστημα είναι οι όροι με τους οποίους θα διεξαχθεί – η ειλικρίνεια και το βάθος των δεσμεύσεων όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και την ισοκατανομή των φορολογικών βαρών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος