FOLLOW US: facebook twitter

«Ξεκλειδώνουν» 40 εκ. ευρώ με τις ευλογίες της Κομισιόν για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών

Ημερομηνία: 24-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

apostolou-autopsia2

Βαθιά ανάσα για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας εφόσον επιτευχθεί ο στόχος

Έκτακτο «πακέτο» βοήθειας στους Έλληνες αγρότες βγάζει από το συρτάρι η κυβέρνηση με τις ευλογίες της Κομισιόν, προκειμένου να ξεκλειδώσει κοινοτικούς πόρους 40 εκ. ευρώ, για αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες σε όλη σχεδόν τη χώρα από τα πρωτοφανή σε ένταση φέτος καιρικά φαινόμενα από τα οποία διαλύθηκε στην κυριολεξία και ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία. Εφ΄οσον αυτό ισχύσει οι Ηλείοι αγρότες θα έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να ανασυστήσουν τις καλλιέργειές τους. Βέβαια, εξαρτάται πόσο έγκαιρα μπορεί αυτό να συμβεί.

Με το ύψος των φετινών ζημιών στις καλλιέργειες και τις αγροτικές μονάδες να ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 110-120 εκατομμύρια ευρώ, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) εύλογα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ταμειακών ροών και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το «Έθνος», ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ με την αξιοποίηση «δεξαμενής» κοινοτικών πόρων για αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές. Αίτημα μάλιστα που έχουν καταθέσει προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νομό οι ίδιοι οι αγρότες και όλοι οι τοπικοί φορείς του νομού, αλλά και η ΠΡΩΙΝΗ που είχε ζητήσει άμεσα αποζημιώσεις και Ειδικό πρόγραμμα για την Ηλεία, δεδομένης της ολικής καταστροφής της αγροτικής παραγωγής.

Ποιες δαπάνες θα δικαιολογεί για τους αγρότες

Το 2016 θα αποτελέσει μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, στη διάρκεια του έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και οι καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων έκριναν αναγκαία την παρέμβαση του υπουργείου.

«Το ΥπΑΑΤ – σύμφωνα πάντα με το ΕΘΝΟΣ- προχωρά σε αναθεώρηση με αύξηση του Προϋπολογισμού μέτρου που εντάσσεται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, με την άμεση ενεργοποίησή του προκειμένου να «ξεκλειδώσει» κοινοτικούς πόρους ύψους 40 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Το πρόγραμμα αφορά στη στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών με σκοπό οι ενισχύσεις – αποζημιώσεις να διασφαλίσουν τη δυνατότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές της χώρας συνεχίζοντας την οικονομική τους δραστηριότητα. Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας στον δικαιούχο γεωργό ή σε ομάδα ή οργάνωση παραγωγών της οποία είναι μέλος. Το ποσό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών για πράξεις αποκατάστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, αντίξοες κλιματικές συνθήκες και καταστροφικά συμβάντα. Συγκεκριμένα μπορούν να δικαιολογηθούν οι δαπάνες για: – Την ανασύσταση φυτικού και ζωικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, με εξαίρεση την αγορά ετήσιων φυτών.

– Την αποκατάσταση υποδομών για τη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού.

– Την αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές ή την αγορά νέων μηχανημάτων.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος