FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη – Το σχέδιο απεγκλωβισμού των παιδιών [ΒΙΝΤΕΟ]

Ημερομηνία: 08-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης της ομάδας των δώδεκα παιδιών που μαζί με τον προπονητή τους έχουν αποκλειστεί εδώ και 15 ημέρες σε ένα λαβύρινθο σπηλαίων που έχει πλημμυρίσει.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα … Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις», δήλωσε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση και διοικητής της επαρχίας.

«Ο πρώτος αναμένεται να βγει γύρω στις 21:00» (17:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ανακοινώνοντας ότι στις 10 π.μ. (06:00 ώρα Ελλάδας) αναχώρησαν για να φθάσουν στα παιδιά «δεκατρείς ειδικοί παγκοσμίου επιπέδου που ήλθαν από χώρες που διαθέτουν εμπειρογνωμοσύνη» στη σπηλαιολογία και πέντε μέλη της επίλεκτης μονάδας SEAL του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Το σχέδιο απεγκλωβισμού των παιδιών 

Τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους θα απομακρυνθούν «ένας – ένας» και η λεπτή αυτή επιχείρηση θα διαρκέσει «δύο με τρεις ημέρες», σύμφωνα με την ομάδα διαχείρισης της κρίσης. Ο επικεφαλής υποστήριξε ότι μετά την απάντληση υδάτων το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής μπορεί να περπατηθεί.

Επικίνδυνη διαδρομή

Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα μεγάλη και επικίνδυνη καθώς σε ορισμένα σημεία το λαγούμι της σπηλιάς που έχει πλημμυρίσει είναι ιδιαίτερα στενό. Υπενθυμίζεται ότι ένας δύτης έχασε τη ζωή του ενώ τοποθετούσε μπουκάλες οξυγόνου στην διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα παιδιά.

«Δεν υπάρχει χρονικό όριο»

Ο Ναρονγκσάκ διευκρίνισε πάντως ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο» και ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή.

Ένας αυστραλιανός γιατρός, ο οποίος συμμετέχει στη σημερινή αποστολή διάσωσης, εξέτασε χθες το βράδυ τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση.

Μέχρι τώρα, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει, χάρη στα ρεύματα. Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες για την απομάκρυνση των παιδιών κρίνονται «τέλειες» από τον πυρήνα διαχείρισης της κρίσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο.

Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν έναν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στη σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ’ αυτό. Όμως οι βροχές που αναμένονται προσεχώς θα μπορούσαν να περιορίσουν το μη πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου στο οποίο έχουν καταφύγει τα παιδιά. Χθες το βράδυ έβρεξε καταρακτωδώς για μισή ώρα, υπενθυμίζοντας πόσο πολύ επείγει να απομακρυνθούν τα παιδιά.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος