FOLLOW US: facebook twitter

Ξανά στο ίδιο τραπέζι όλοι οι παλιοί σύντροφοι…

Ημερομηνία: 23-01-2017 | Συντάκτης:

pasok-neos-politikos-foreas-1

Πρώτη διευρυμένη σύσκεψη της ΝΕ Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς

Πρόσω ολοταχώς για ανοιχτές διαδικασίες από την βάση ενόψει Συνεδρίου

Για τους στρατηγικούς στόχους της Κεντροαριστεράς και με το βλέμμα στραμμένο στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα που θα προκύψει από όλες τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με ανοιχτές διαδικασίες από την βάση, έκαναν λόγο όλοι οι συμμετέχοντες στην χθεσινή διευρυμένη ΝΕ Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, την πρώτη συνεδρίαση της ΝΕ πλέον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπου οι παλιοί σύντροφοι έκατσαν ξανά στο ίδιο τραπέζι. Όπως τόνισε και γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Σάκης Γιατράς « το μεγαλύτερο κομμάτι των δημοκρατικών δυνάμεων είναι εδώ και θέλω να καλωσορίσω τους συντρόφους του ΚΙΔΗΣΟ που από την προηγούμενη εβδομάδα συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Έχουμε την πρώτη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε θα συμπληρωθεί και με εκπροσώπους του ΚΙΔΗΣΟ». Αυτή τη στιγμή την νέα ΝΕ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελούν οι : Σ. Γιατράς  και ν. Φάμελος από ΠΑΣΟΚ, Τ. Οικονομίδης και Σ. Λαμπρινός από ΔΗΜΑΡ, Αλ.  Τσουραπάς (ΚΙΝΗΣΕΙΣ), Σταματόπουλος Δανιελιάν (PES activists) και θα συμπληρωθεί με εκπροσώπους από ΚΙΔΗΣΟ.

pasok-neos-politikos-foreas2

Στην εισήγησή του ο κ. Γιατράς επισήμανε ότι η ΔΗΜΣΥΜ απάντησε με 10 προτάσεις στα ζητήματα που απασχολούν τον λαό και είναι οι εξής:

– Η χώρα θέλει δυνατή Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την πολιτική συμμαχία Σοσιαλιστών, Σοσιαλδημοκρατών, Ανανεωτικής Αριστεράς, Οικολογίας και Ριζοσπαστικού Κέντρου για να χτιστεί μια ευρωπαϊκή, πατριωτική, δημοκρατική μεταρρυθμιστική δύναμη,

– Στήριξη μεσαίας τάξης, προστασία ασθενέστερων πολιτών, προοπτική στη νεολαία.

pasok-neos-politikos-foreas3

– Πρωτοβουλίες και προτεραιότητες που πρέπει να υπάρξουν στην Ελλάδα. Αναπτυξιακό σοκ. Στήριξη του πολίτη και της οικογένειας, κοινωνική αλληλεγγύη, παρέμβαση στα θεσμικά θέματα, θεσμικές αλλαγές (Σύνταγμα, ευθύνη υπουργών, ασυλία βουλευτών,) αλλαγή της Ευρώπης και σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων

– Τρίπτυχο Ανάπτυξη Απασχόληση Αλληλεγγύη

–  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ανίκανη και επικίνδυνη για τη χώρα. Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο καλύτερα για να απελευθερωθούν οι δυνάμεις για να μπουν οι βάσεις για ένα καλύτερο αύριο

–  Λύση δεν είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς, με ή χωρίς συμπλήρωμα, ειναι ο κύριος ιδεολογικός μας αντίπαλος και δεν θα γίνουμε δεκανίκι της.

–  Απέναντι στο τεχνητό δίπολο σύγκρουσης και διχασμού από  ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ πρέπει να κάνουμε τη ΔΗΣΥ μεγάλο φορέα με αυτόνομο λόγο και ταυτότητα.

– Εθνική γραμμή και συνεννόηση με προγραμματικές συμφωνίες, Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένες προτάσεις για το αγροτικό, τα κόκκινα δάνεια, θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα κλπ

  Η ενίσχυση της διεύρυνσης της ΔΗΜΣΥΜ με στόχο έναν ενιαίο πολιτικό φορέα.  Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Ηλείας να συμμετάσχουν και να καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για επιτυχημένο ανοιχτό συνέδριο. Ως τον Φλεβάρη θα έχει αποφασιστεί ο δρόμος με ημερομηνίες που θα φτάσουμε στο Συνέδριο και στην εκλογή προέδρου της ΔΗΜΣΥΜ. Σε αυτά τα επίπεδα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, κρατώντας ο κάθε χώρος την αυτονομία του.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν πολλοί από τους παριστάμενους.

Ο  Τζίμης Οικονομίδης από την ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι πρέπει  να πάνε τάχιστα σε ιδρυτικό Συνέδριο γιατί επιτέλους πρέπει να συγκροτηθεί αυτός ο χώρος της Κεντροαριστεράς με σαφείς πολιτικές θέσεις. Εξέφρασε τη διαφωνία του με την προϋπόθεση που βάζουν κάποιοι συνεργαζόμενοι με την πολιτική τους αυτονομία. «Τι σημαίνει διατηρώ την πολιτική μου αυτονομία; Διαφωνώ με αυτό. Είναι καιρός να βγούμε μπροστά και να προχωρήσουμε». Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει ο χώρος τους να εγκλωβιστεί σε διλήμματα μετέπειτα συνεργασιών από μια εκλογική αναμέτρηση σαν αυτά τα διλήμματα που βάζει η ΝΔ γιατί δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν τώρα και να μπλοκαριστούν.

Ο Δημήτρης Κράλλης εκπροσωπώντας το ΚΙΔΗΣΟ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να πάνε με καθαρές διαδικασίες, με εκλογή οργάνων από τη βάση, σε Συνέδριο, με νέο κόμμα,  έτσι ώστε να έχουν ξεκάθαρες θέσεις και να απαντήσουν αν η Κεντροαριστερά είναι χρήσιμη  και να μιλήσουν στον λαό. «Την ιστορία μας δεν την πετάμε, ούτε την ιστορική μας διαδρομή» επισήμανε ενώ τόνισε ότι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το ΠΑΣΟΚ μπορεί είναι σε θέση να πάρει ξεκάθαρη εντολή γιατί το ποσοστό του μπορεί να είναι μπάρα- μπάρα με το ΣΥΡΙΖΑ. «Οι κατακτήσεις μας είναι το οπλοστάσιό μας, δεν πρέπει να το φοβόμαστε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε»

Ανοιχτές διαδικασίες από τη βάση

Ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε ότι η Κεντροαριστερά βαδίζει με ένα συγκεκριμένο γενικό πλάνο και στρατηγική, όπως αυτό ορίστηκε από την Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που έγινε  την άνοιξη με τις 50 θέσεις ομόφωνα, συν τα 10 βήματα που ανέφερε ο κ. Γιατράς ως συμπύκνωση,  αποτελεί μια πολιτική πρόταση που διεξόδου της χώρας από τα αδιέξοδα και δεν είναι μια πολιτική ίσων αποστάσεων όπως ορισμένοι τους κατηγορούν..

«Πρέπει όμως να υπάρχει μια συνεννόηση σε 5 βασικά σημεία που θα απεμπλέξουν τη χώρα από τα μνημόνια αλλά για να γίνει αυτό πρέπει και να ισχυροποιηθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από την αντιπαράθεση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς επιδιώκουμε να τους φέρουμε όλους στην δική μας πολιτική ατζέντα. Άρα έχουμε καθαρό πολιτικό πλαίσιο. Αυτή η πορεία που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2015 πρέπει να μας οδηγήσει βημα- βήμα στην συγκρότηση της βάσης, δεν μπορεί ένα κίνημα αλλαγών και λαϊκών ανατροπών να μην εδράζεται στη λαϊκή συμμετοχή. Άρα το επόμενο βήμα θα είναι η ανοιχτή διαδικασία σε κάθε δήμο που θα οδηγήσει στο Συνέδριο από τη βάση για την Ιδρυτική πράξη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις.»

Ο κ. Μιχάλης  Κατρίνης μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ ευχάριστο που μπορούν όλοι να βρεθούν πάλι στο ίδιο τραπέζι, αν και ποτέ δεν διέρρηξαν τις σχέσεις τους έστω και μέσα από αντιπαραθέσεις από μια ευρύτερα χαμένη συντροφικότητα που είχε χαθεί από καιρό, από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ.  Τώρα που δομούνε πλέον ειλικρινείς σχέσεις στο πλαίσιο της Συμπαράταξης πρέπει να αφήσουν το παρελθόν πισω και να κοιτάξουν μπροστά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος