FOLLOW US: facebook twitter

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες

Ημερομηνία: 13-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Θερινός ξεσηκωμός με αφορμή τα αγροτοδικεία στις 19 Ιουνίου στον Πύργο-Ακολουθούν και οι κτηνοτρόφοι για το γάλα

Τα αγροτοδικεία που επιστρέφουν στις 19 Ιούνη για τους αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ στην Ηλεία, αποτελούν την αφορμή για νέες κινητοποιήσεις στο νομό. Συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας έχουν κληθεί στα δικαστήρια για τις κινητοποιήσεις του 2016 και αυτό είναι κάτι που δεν αφήνουν έτσι οι αγρότες. Θα κατέβουν στους δρόμους σε ένα νέο πανηλειακό συλλαλητήριο.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα προβλήματα και στον κτηνοτροφικό τομέα με τους παραγωγούς να ξεσηκώνονται για την τιμή του γάλακτος και άλλων προϊόντων τους που έχουν κατρακυλήσει. Χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Πύργου για να προτάξουν τα θέματά αυτά

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος που βρέθηκε πρόσφατα στη Λάρισα σε συγκέντρωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων μετέφερε την απόφαση για διενέργεια συλλαλητηρίου στον Πύργο την ημέρα της εκδίκασης των υποθέσεων των μπλόκων της Αγ. Γεωργίου το 2016, όπου δικάζονται μέλη της διοίκησης της ΟΑΣΗ. «Η κυβέρνηση ποινικοποιεί τους αγώνες θέλοντας να κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα των αγροτών και γενικά του λαού.

Εμείς απαντάμε εκείνη την μέρα του δικαστηρίου με Πανηλειακό συλλαλητήριο. Στις 9:30 το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πύργου και προσυγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων στις 10:00 στον κόμβο της Αγ. Γεωργίου.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και παλεύουμε για όλα αυτά τα προβλήματα και ξεκινάμε με το θέμα της κατάργησης του αφορολόγητου που είχαμε κερδίσει στις κινητοποιήσεις του 2016 και για τις οποίες και δικαζόμαστε για το θέμα των συντάξεων των αποζημιώσεων για τις ζημιές που παθαίνουμε και δεν καλυπτόμαστε από τον ΕΛΓΑ» είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Παράλληλα στάθηκε στα προβλήματα της σταφίδας όπου οι αγρότες δεν έχουν βρει στήριξη, της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα, τη δακοκτονία, το κόστος της άρδευσης, τους δασικούς χάρτες, αλλά και τα θέματα των κτηνοτρόφων, της τιμής του γάλακτός, την αποκλειστικότητα της φέτας.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «… η ποινικοποίηση των αγώνων δεν μας τρομάζουν. Εμείς θα είμαστε εκεί και μετά από εκείνη τη μέρα και πάλι θα είμαστε στους δρόμους και πάλι θα διεκδικούμε». Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της σταφίδας και την μη κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που έχουν υποστεί οι παραγωγοί, ή την καθυστέρηση στις αυτοψίες των ζημιών, παρά την καταβολή των εισφορών τους κανονικά.

Σύσκεψη και από τους κτηνοτρόφους

Ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Πηνείας, Αντώνης Τσουκαλάς, μίλησε για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Μάλιστα κάλεσε τους κτηνοτρόφους της Ηλείας σε ενημερωτική σύσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη στις 9,30 το βράδυ στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου. Εκεί θα τεθούν όλα τα τρέχοντα θέματα.

Όπως τόνισε ο κ. Τσουκαλάς, κάποιες εταιρίες στην εμπορεία του γάλακτος παρουσιάζουν δυσκολίες στην καταβολή των χρημάτων προς τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα και οι κτηνοτρόφοι να δυσκολεύονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Η τιμή του γάλακτος ακολουθεί πτωτική πορεία και ανάλογη είναι και η πορεία στις τιμές του κρέατος. Όπως σημείωσε «… στο αρνί κατά κύριο λόγο έχουν κατρακυλήσει οι τιμές στα 3 – 3,5 ευρώ το κιλό το κρέας όπου πωλείται στην χονδρική, όταν οι τιμές στα κρεοπωλεία είναι οι διπλάσιες.

Για εμάς τα θέματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο και πιστεύουμε εάν δεν γίνει κάτι θα έχει φθίνουσα πορεία ο κλάδος και τις επόμενες χρονιές πάρα πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ενασχόληση αυτή».

Σχολιάζοντας τις τιμές στο γάλα τόνισε πως «.. οι τιμές του γάλακτος κυμαίνονται από 0,78 έως 0,96 λεπτά το λίτρο αυτή τη στιγμή και αυτό είναι στην θεωρία αφού το 96 γίνεται 92 και μιλάμε για τονάζ πάνω από 100 τόνους.

Η τιμή από 5 τόνους έως 60 τόνους είναι περίπου 0,85. Οι τιμές στην αρχή της γαλακτοκομικής περιόδου ξεκίνησαν πιο ψηλά κατά πέντε με έξι λεπτά υψηλότερες. Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι τιμές θα είναι πιο χαμηλές από την σημερινή τιμή και αυτό έχει να κάνει και με την εισαγωγή γάλακτος που είναι ένα σοβαρό θέμα από χώρες που δεν έχουν την ποιότητα που έχουμε εμείς και δεύτερο ελληνοποιείται το γάλα» είπε και κατήγγειλε πως υπάρχουν πληροφορίες για φορτία γάλακτος που φτάνουν στην Πάτρα από τη Σαρδηνία, αλλά και γάλα που εισάγεται από τη Βουλγαρία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος