FOLLOW US: facebook twitter

ΝΟΔΕ Ηλείας: Καταστροφές από την θεομηνία – Η ολιγωρία της Κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική

Ημερομηνία: 17-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

katastrofes-thermokipia1

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την θεομηνία σε περιοχές της Ηλείας και η καταγραφή των ζημιών προχωρά με αργούς ρυθμούς.  Οι μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, κτίρια, κολώνες της ΔΕΗ και υποδομές, είναι πολλών χιλιάδων ευρώ και η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική.

Επιτέλους να προχωρήσει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ στις περιοχές των Δήμων που επλήγησαν από την θεομηνία. Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε οικίες, επιχειρήσεις και υποδομές αλλά και να δοθεί χρηματοδότηση, σε βάρος των πιστώσεων του προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές στις υποδομές των δήμων, να αποζημιωθούν οι πληγέντες αλλά κυρίως να ενισχυθούν τα αντιπλημμυρικά δίκτυα στις περιοχές τους, προκειμένου τουλάχιστον η Ηλεία να μην ζήσει για τρίτη φορά τέτοιες καταστροφές.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την αποζημίωση των σταφιδοπαραγωγών, όπου η βροχή κατέστρεψε την παραγωγή τους είτε σε αλώνια είτε σε υπαίθρια ξηραντήρια (λ.χ. οι περιπτώσεις των χωριών Χειμαδιό, Σόπι, Ώλενα, Ελαιώνας Δ. Πύργου και Γεράκι, Περιστέρι Δ. Ήλιδος και άλλου) χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Δυστυχώς, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει για τις περιπτώσεις αυτές αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Επομένως η Κυβέρνηση οφείλει να βρει τρόπους ανακούφισης των πληγέντων με την αναπλήρωση του εισοδήματος που απωλέστηκε εξαιτίας της καταστροφής της σοδειάς τους.

Οφείλει να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, που εκκρεμεί εδώ και 2 χρόνια και το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει ένα σαφές και σύγχρονο σχέδιο για την διαχείριση τέτοιων καταστροφών, να προβλέπει τα εργαλεία και τους πόρους εκείνους που θα επιτρέπουν την ταχεία αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών, αλλά και την χρηματοδότηση σχετικών προστατευτικών δράσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος