FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Μπαλαούρας και Έ. Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Να προστατευτεί ο Κυπαρισσιακός Κόλπος

Ημερομηνία: 30-05-2018 | Συντάκτης:

Να απαγορευτούν οι αγώνες ταχύτητας στην προστατευόμενη παραλία και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου ζητούν εφτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που κατατέθηκε την Παρασκευή στις 25 Μαΐου, την οποία υπογράφουν οι Κατερίνα Ιγγλέζη, Μάκης Μπαλαούρας, Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, Γιώργος Δημαράς, Μαρία Θελερίτη, Παναγιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας, σημειώνονται τα εξής:

Για τη διεξαγωγή του αγώνα μοτοσικλετιστών της περασμένης βδομάδας, οι διοργανωτές είχαν λάβει άδεια από την Τροχαία Πύργου. Ωστόσο στο πλαίσιο του αγώνα και χωρίς να έχουν δοθεί οι απαραίτητες άδειες, οι μηχανές κατέβηκαν στις παραλίες του Γιαννιτσοχωρίου Ηλείας και της Ελαίας Μεσσηνίας, διέσχισαν την παραλία, καταπάτησαν τη βλάστηση, επέφεραν βλάβη σε φωλιές της θαλάσσιας χελώνας και ισοπέδωσαν αμμόλοφους. Η διεξαγωγή των αγώνων στους αμμόλοφους παρουσιάστηκε μάλιστα από τη διοργανώτρια εταιρεία ως πρωτοτυπία για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ώστε να προσελκύσει  περισσότερους μοτοσικλετιστές.

Τα παραπάνω καταγγέλθηκαν άμεσα από το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» στην αρμόδια Εισαγγελία, αφού το παράκτιο οικοσύστημα με τους αμμόλοφους ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο.

Για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου εφαρμόζεται τόσο η εθνική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η χώρα μας είναι υπόλογη στην Κομισιόν από το 2012 για την ελλιπή προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των σπάνιων αμμοθινών. Μάλιστα στις 15.01.2016 βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υποβάθμιση της παραλίας του Κυπαρισσιακού και την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι επτά βουλευτές ζητάνε από τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν σε ενέργειες ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση της προστατευόμενης περιοχής από τους εν λόγω αγώνες μοτοσικλετών και να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για την παράνομη αυτή ενέργεια στη διοργανώτρια εταιρεία. Ρωτούν επίσης πότε αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος ώστε να θεσπισθεί ένα συνεκτικό και αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας της συγκεκριμένης περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος