FOLLOW US: facebook twitter

Νέο κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά

Ημερομηνία: 04-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Εκτακτο βοήθημα 800 εκατ. ευρώ σε τουλάχιστον 250.000 νοικοκυριά που ανήκουν στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, από τον «κουμπαρά» του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τον οποίο χρηματοδοτούν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, προανήγγειλε χθες η κυβέρνηση καταθέτοντας το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Το βοήθημα θα μοιραστεί τα Χριστούγεννα και φυσικά ύστερα από συνεννόηση με τους δανειστές για να αποφευχθεί το περσινό θρίλερ με το «κοινωνικό πακέτο» που στάθηκε αφορμή για τους θεσμούς να διακόψουν τη διαπραγμάτευση.

Από τον βασικό πίνακα του προσχεδίου προκύπτει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που θα πληρώσουν το κοινωνικό μέρισμα.

Τα αυξημένα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν κατάφεραν να μετατρέψουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του ΕΦΚΑ από έλλειμμα ύψους 938 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για το 2017 σε πλεόνασμα 381 εκατ. ευρώ. Γεγονός το οποίο είχε αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια «άσπρη τρύπα» 1,3 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Με τις εισπράξεις από τον ΕΦΚΑ να κάνουν φέτος τη διαφορά οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος πήραν βαθιές ανάσες, αφού περιορίστηκαν άλλα επικίνδυνα μέτωπα, όπως οι μειωμένες εισροές εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ. με το μέγεθος της αστοχίας να φτάνει τα 945 εκατ. ευρώ), στοχεύοντας έτσι σε πλεόνασμα 2,21% ή 3,977 δισ. ευρώ για το 2017, πολύ πιο πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 1,75%.

Για το 2018 ο πήχης του πλεονάσματος ανεβαίνει στο 3,57% του ΑΕΠ ή στα 6,67 δισ. με το προσχέδιο να ενσωματώνει το «πακέτο» των 12 φόρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, από το οποίο ξεχωρίζουν: οι παρεμβάσεις στα επιδόματα, η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), η καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, η κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος κ.ά.

Με αυτή τη «δωδεκάδα» η κυβέρνηση υπολογίζει σε 1 δισ. παραπάνω φόρους το 2018 από την άμεση και την έμμεση φορολογία.

Αν δεν αλλάξει κάτι στον τελικό λογαριασμό, οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να φτάσουν στα 20,8 δισ. το 2018 από 20,4 δισ. φέτος και οι έμμεσοι στα 27,6 δισ. από 27 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για τη φετινή χρονιά.

Τα συνολικά έσοδα του κράτους θα ανέλθουν στα 54,4 δισ., ενώ θα διατηρηθεί η πίεση στις δαπάνες οι οποίες το 2018 θα είναι μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ στα 55,6 δισ.

Κεντρικό στοίχημα του νέου προϋπολογισμού θα είναι η ανάπτυξη, με τον πήχη για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας να τοποθετείται στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2018 από 1,8% φέτος.

Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις, όπου για τη νέα χρονιά προβλέπεται να διατεθούν 6,75 δισ. στην αγορά, ενώ στη «δεξαμενή» αυτή δεν περιλαμβάνονται τα λεφτά που θα δοθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη το προσχέδιο προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 19%, πληθωρισμό 1,2%, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,4% με μείωση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,2% και ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου αυξημένο κατά 12,5% σε σχέση με φέτος.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 175,6% την επόμενη χρονιά από 176,8% φέτος.

Ως απόλυτο νούμερο προβλέπεται να αυξηθεί και να φτάσει στα 327,9 δισ. ευρώ από 318,7 δισ. φέτος εξαιτίας των νέων εκδόσεων που ετοιμάζονται (νέα ομόλογα και ανταλλαγές τίτλων που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο του PSΙ, με νέα ομόλογα) και των 5,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και θα διατηρηθούν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος