FOLLOW US: facebook twitter

Νέλσον Μαντέλα (Η δύναμη ενός ονείρου): 35 χρόνια από την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 18-07-2018 | Συντάκτης:
Ημερολόγιο Φυλακής

100 χρόνια από την γέννησή του. (18 Ιουλίου 1918)

Δέκα έξι Μαρτίου 1983. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας στη συνεδριασή του αυτή, ανακηρύσσει τον Νέλσον Μαντέλα, Επίτιμο Δημότη Αρχαίας Ολυμπίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση μετά από εισήγηση του Δημάρχου Σπύρου Φωτεινού και εκτιμώντας το γεγονός ότι ο Μαντέλα  αφιέρωσε την ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Πανανθρώπινης Ειρήνης που γεννήθηκαν και γαλουχήθηκαν στον ιερό τόπο της Ολυμπίας και ότι για χάρη των ιδανικών αυτών φυλακίστηκε για 27 χρόνια.

Στις 21 Μαρτίου 1983 ο Φυλακισμένος Μαντέλα ενημερώνετε για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ολυμπίας και αναφέρετε στο ημερολογιό του για το γεγονός.

Εμβληματική μορφή του αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων, ο Νέλσον Μαντέλα έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του 20ού αιώνα ως ανθρώπου που η αφοσιωσή του στις ελευθερίες του λαού του, ενέπνευσαν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 στο μικρό χωριό Μβέζο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, και του δόθηκε το όνομα Ρολιλάχλα Μαντέλα. Το όνομα Νέλσον το πήρε από έναν δάσκαλό του την πρώτη του μέρα στο σχολείο, αλλά στη χώρα θα γινόταν αργότερα γνωστός και απλά ως Μαντίμπα, που ήταν το όνομα της φυλής του. Μεγάλος φιλέλληνας, που σπούδασε την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ιστορία και ενημερωνόταν πάντοτε για τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Υποδοχή εκπροσώπου Νοτιοαφρικανικού Κογκρέσου

 

Το 1944, γίνεται μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και εργάζεται ενεργά για την εξάλειψη των πολιτικών του απαρτχάιντ του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της δίκης του για την δράση του αυτή, ο Μαντέλα διακήρυξε:

 «Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσων ευκαιριών. Είναι ένα ιδανικό, το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

Ο Μαντέλα καταδικάστηκε σε ισόβια αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει σύμβολο της αντίστασης στο διογκούμενο κίνημα κατά του απαρτχάιντ, αρνούμενος κατ’ επανάληψη να συμβιβάσει τις πολιτικές του θέσεις για να επιτύχει την απελευθέρωσή του. Τελικά, αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990 και ενέτεινε τη μάχη του εναντίον της καταπίεσης για να επιτύχει τους στόχους που αυτός και πολλοί άλλοι είχαν θέσει σχεδόν σαράντα χρόνια πριν.

Ηρακλής Παπαδόπουλος απευθύνει χαιρετισμό

 

Το Μάιο του 1994, ο Μαντέλα ορκίστηκε ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ένα αξίωμα που κράτησε μέχρι το 1999. Προήδρευσε κατά την περίοδο που η χώρα άφηνε πίσω της την διακυβέρνηση από μια μειονότητα και το απαρτχάιντ κερδίζοντας το διεθνή σεβασμό για την προάσπιση της εθνικής και διεθνούς συμφιλίωσης. Κατά την 90ή επέτειο των γενεθλίων του, το 2008, έγινε ένας παγκόσμιος εορτασμός προς τιμήν του, αναζωπυρώνοντας και με τον τρόπο αυτό το παγκόσμιο αίτημα για ελευθερία και ισότητα.

Τα παραδείγματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναρίθμητα. Πρόκειται για ένα ακήρυκτο πόλεμο. Και όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ στις εκθέσεις του πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του πλανήτη μας,  αποδεικνύοντας – δυστυχώς- τη διαχρονική επικαιρότητα του αγώνα του Μαντέλα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράδοση ψηφίσματος Δημοτικού Συμβουλίου

 

Η Χώρα μας βιώνει  πολύ έντονα τις επιπτώσεις από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αφενός μεν με την σύλληψη και παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, που συνελήφθηκαν πραξικοπηματικά και βρίσκονται, μήνες τώρα, έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία, αφετέρου δε με την υποδοχή χιλιάδων εξαντλημένων προσφύγων που καθημερινά καταφθάνουν στην Χίο, Μυτιλήνη κ.λ.π. αναζητώντας ένα κόσμο ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών.

Κρατώντας το ψήφισμα και το κλαδί αγριελιάς

 

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, τιμώντας τον τιτάνιο αγώνα του Μαντέλα και αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη συμβολή του στην προσπάθεια για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία, έχει αναπτύξει εδώ και δύο χρόνια με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αθλητικής Επιστήμης και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Cape Town  και το ίδρυμα Nelson Mantela σχέσεις φιλίας και συνεργασίας σε μια σειρά εκδηλώσεων προώθησης των αξιών αυτών. Ειδικότερα φέτος με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την γεννησή του, αλλά και των 35 χρόνων από την ανακηρυξή του σε επίτιμο δημότη Ολυμπίας και σε συνεργασία με τους δύο φορείς καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να οργανώσει εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στον αγώνα του μεγάλου αυτού οραματιστή για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.

Θα  θυμόμαστε πάντοτε τα λόγια που ο ίδιος είχε καταθέσει:

«Την τελευταία ημέρα της ζωής μου θέλω να ξέρω πως όσους αφήνω πίσω μου θα πουν: Ο άνθρωπος που κείτεται εδώ έκανε το καθήκον του για τη Χώρα και τον Λαό του». Και μείς παραφράζοντας την φράση αυτή του Μαντέλα προσθέτουμε: Ο άνθρωπος που κείτεται εδώ έκανε το καθήκον του για την Χώρα τον Λαό του και την ανθρωπότητα.

Γιώργος  Δεββές

Αντιδήμαρχος Ολυμπίας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος