FOLLOW US: facebook twitter

Νέες περικοπές συντάξεων σε όσους απασχολούνται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Ημερομηνία: 03-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Πολιτική

koutsoukos

Ερώτηση της Κ.Ο ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ προς τον Υπουργό Εργασίας

 Κοινή ερώτηση προς  την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε η Κ.Ο ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος με θέμα   «Νέες περικοπές συντάξεων στους συνταξιούχους, αγρότες και μη, που απασχολούνται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις» αναφέροντας τα εξής:

« Η κοινωνική ασφάλιση συνιστά κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα στο Σύνταγμα της χώρας και αποτελεί κορυφαία έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Συνιστά, κατά τούτο θεσμική εγγύηση αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Δυστυχώς, η εφαρμογή του νόμου 4387/2016 έχει μετατραπεί σε «μαρτύριο της σταγόνας» για τους πλέον οικονομικά αδύναμους συνταξιούχους και ασφαλισμένους, που βιώνουν καθημερινά νέες περικοπές και επιβαρύνσεις.

Θύμα του ασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου είναι και οι συνταξιούχοι, αγρότες και μη, που απασχολούνται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις για να ενισχύσουν το -πενιχρό συνήθως- εισόδημά τους.

Ενώ το σχετικό θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση των συντάξεων των συνταξιούχων που εργάζονται καταλάμβανε ρητώς και περιοριστικώς μόνο όσους «αναλαμβάνουν εργασία» και περιείχε, επιπροσθέτως, ρητή εξαίρεση για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ  (από το άρθρο 63 ν. 2676/1999, ως το άρθρο 16 ν. 3863/2010), ο ν. 4387/2016 επιφυλάσσει γι’ αυτούς μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη. Προβλέπει, δηλαδή, για πρώτη φορά ότι υφίστανται μείωση 60% στο σύνολο των ακαθάριστων συντάξιμων αποδοχών τους όχι μόνο όσοι αναλαμβάνουν εργασία, αλλά και όσοι «αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α.», χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Δηλαδή, υφίστανται περικοπή της σύνταξής τους όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που απασχολούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και μάλιστα ακόμα και ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Επειδή το μέτρο αυτό συνιστά ένα ακόμα δυσβάσταχτο πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, που βάλλεται συνεχώς και αδιακρίτως από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,

Επειδή αποτέλεσμα εφαρμογής των νέων διατάξεων θα είναι η σημαντική μείωση της αγροτικής παραγωγής πανελλαδικά.

Ερωτάστε: Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να καταστεί δυνατή η απασχόληση των αγροτών που το έχουν ανάγκη, χωρίς δυσβάσταχτες οικονομικές θυσίες γι’ αυτούς;»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος