FOLLOW US: facebook twitter

Μπύρα προσεχώς και με κριθάρι Ηλείας…

Ημερομηνία: 26-09-2016 | Συντάκτης:

krithari-ileia2

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επεκτείνεται και στην Ηλεία μέσω της συμβολαιακής γεωργίας

Τους… σπόρους, για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιμου  κριθαριού, «σπέρνει» η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προσεχώς και στην Ηλεία, καθώς η  εταιρεία επιχειρεί να διευρύνει περαιτέρω τη συνεργασία με τους Έλληνες παραγωγούς πέρα από τους υπάρχοντες 19 νομούς χώρας, σε Στερεά και  Βόρεια Ελλάδα και ευρύτερα στην Πελοπόννησο. Έτσι και σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, με βάση τον προγραμματισμό της εταιρείας, γίνεται προσπάθεια η συνεργασία με παραγωγούς κριθαριού στην Ηλεία να ξεκινήσει από την τρέχουσα περίοδο. Έτσι κι αλλιώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το τελευταίο χρόνο ασκεί μια στρατηγική παρότρυνσης των παραγωγών προς την συμβολαιακή γεωργία, κάτι που είδαμε και στην προ καιρού επίσκεψη στην Ηλεία του υφυπουργού κ. Μπόλαρη που είχε συνεργασία με τα εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας στο νομό επισκεπτόμενος και καλλιέργειες παραγωγών που έχουν συμβόλαια με τα συγκεκριμένα εργοστάσια.  Βεβαίως αυτή τη στιγμή στην Ηλεία-σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πρωινής από παραγωγούς σιτηρών και δημητριακών, καλλιέργειες κριθαριού υπάρχουν στο νομό ,ωστόσο πρόκειται για ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές και δεν είναι βυνοποιήσιμες. Ωστόσο εκ μέρους της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας  έχουν γίνει ανάλογες επαφές  αξιολόγησης νέων περιοχών για την παραγωγή βυνοποιήσιμου κριθαριού στην Ηλεία και συμμετοχής τους στο πρόγραμμα της εταιρίας και σύντομα θα υπάρχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα σύναψης συμφωνιών. Άλλωστε υπάρχουν δύο τουλάχιστον λόγοι που ευνοούν αυτόν το σχεδιασμό. Ο ένας είναι ο εύφορος Ηλειακός κάμπος με τις μεγάλες πεδινές εκτάσεις που προσφέρονται για μια τέτοια καλλιέργεια και ο άλλος είναι η ύπαρξη ιδιόκτητου ζυθοποιείου στην Πάτρα, γεγονός που σημαίνει ότι σε λιγότερο κι από 50 χιλιόμετρα απόσταση, το κριθάρι θα οδηγείται από την παραγωγή στον τόπο επεξεργασίας του, ελαχιστοποιώντας τα κόστη. Παράλληλα οι παραγωγοί θα είναι σίγουροι για την απορρόφηση του προϊόντος τους.  Το στρατηγικό άνοιγμα στους παραγωγούς της Ηλείας και ευρύτερα της Πελοποννήσου, αναμένεται να αυξήσει και την δυναμική του εργοστασίου της Πάτρας, μειώνοντας παράλληλα όπως προαναφέραμε το κόστος μεταφοράς της πρώτη ύλης για την βυνοποίηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού υπευθύνου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για τη συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού, Βασίλη Κωτούλα, το 2016, η εταιρεία θα απορροφήσει περί τους 40.000-50.000 τόνους κριθάρι, παραγωγή που θα προέλθει από 140.000-150.000 στρέμματα και 2.000 παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην επέκταση του προγράμματος συμβολαιακής, ο κ. Κωτούλας μιλώντας στο ypaithros.gr τόνισε ότι ούτως ή άλλως πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, καθώς, στόχος της εταιρείας είναι να διευρύνει τη συνεργασία της με τους παραγωγούς, πάντα ανάλογα με τις ανάγκες της και εφόσον πληρούνται τα εδαφικά, κλιματικά και άλλα κριτήρια, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ποιότητα του τελικού προϊόντος.

krithari-ileia1

Πειραματικοί αγροί και ιδιαιτερότητες βυνοποιήσιμου κριθαριού

Ο ίδιος εξήγησε ότι «το βυνοποιήσιμο κριθάρι έχει ιδιαίτερες προδιαγραφές. Έτσι, για παράδειγμα, απαιτείται χαμηλή υγρασία κατά τη συγκομιδή, διότι πρέπει να διατηρηθεί η υψηλή βλαστική ικανότητα μέχρι να βυνοποιηθεί, πρέπει να έχει συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μεγάλη διάμετρο κόκκου, καθώς και καθαρότητα ποικιλίας». Να σημειωθεί ότι, κάθε χρόνο, η εταιρεία δοκιμάζει από έξι έως εννέα νέες ποικιλίες, ώστε να εντοπιστούν κάποιες ακόμα καλύτερες από τις υφιστάμενες. Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί 43 ποικιλίες, από τις οποίες 15 έχουν μπει συνολικά στην παραγωγή.

Μέχρι και πριν από οκτώ με εννέα χρόνια, το κριθάρι στην Ελλάδα προοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά και μόνο για ζωοτροφή, κάτι που ως τώρα συνέβαινε και στην Ηλεία  και δεν είχε τις ιδιαίτερες ποιοτικές προδιαγραφές, που απαιτεί το κριθάρι βυνοποιίας.

Η εταιρεία, κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της χώρας για ανάπτυξη ποιοτικών πιστοποιημένων ποικιλιών κριθαριού, παράλληλα με το πρόγραμμα προμήθειας βυνοποιήσιμου κριθαριού, «τρέχει» και πρόγραμμα σποροπαραγωγής, στη βάση του οποίου παράγονται σπόροι α΄ και β΄ αναπαραγωγής στην Ελλάδα σε συνεργασία με σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεχίζει, αυτή την περίοδο, το εγχείρημα των πειραματικών αγρών, που ξεκίνησε το 2011, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ανάδειξη νέων αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διατηρεί τέσσερις πειραματικούς-αποδεικτικούς αγρούς σε Ξάνθη, Χαλκιδική, Αλμυρό και Λειβαδιά.

«Πειραματιζόμαστε στην αντικατάσταση παλαιών ποικιλιών με πιο σύγχρονες, αποδοτικές και ποιοτικές σε τέσσερις πειραματικούς-αποδεικτικούς αγρούς, ενισχύοντας έτσι τη βιωσιμότητα του προγράμματος και καθιστώντας την καλλιέργεια του βυνοποιήσιμου κριθαριού ανταγωνιστική σε σχέση με τις άλλες καλλιέργειες δημητριακών», σημείωσε ο κ. Κωτούλας.

Η Αθηναϊκη Ζυθοποιία σήμερα παράγει και συσκευάζει στην  Ελλάδα μερικές από τις πιο διάσημες μπίρες όπως : Amstel, Amstel Pils, Amstel Bock, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, Buckler, BIOΣ 5, ενώ τα 25 προϊόντα που παράγει και διανέμει  διατίθενται σε 11 χώρες , με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής και πωλήσεων.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος