FOLLOW US: facebook twitter

Μπαίνουν ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ Διοικητικοί Γραμματείς στους OTA!

Ημερομηνία: 23-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

patoulis-mpalafas-kourouplis-syskepsi-yp-esoterikon

Αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ με έκτακτη συνεδρίαση

Εντονη αναταραχή και ανησυχία στις τάξεις των Δημάρχων, προκαλεί η πρόταση του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α., κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπό την παρουσία του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού ΕΣ.Δ.Α., Γ. Μπαλάφα, όπου συζητήθηκε η τροποποίηση του άρθρου 6 του νόμου Ν.4369/2016 «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής Προϊσταμένων (διαφάνεια – αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις», να συσταθούν θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της Χώρας, οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται!

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, σχολιάζοντας την παραπάνω, «παρανοϊκή» όπως τη χαρακτηρίζει πρόταση, κάνει λόγο για κατάργηση του θεσμού των Δημάρχων και είσοδο «Πολιτικών Επιτρόπων στους Δήμους», ενώ διερωτάται: «Σε ποια εποχή νομίζουν ότι ζούμε; Στην εποχή των Σοβιέτ;».

Ήδη, για το σοβαρό αυτό θέμα ορίστηκε έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προκειμένου να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν ακόμη και δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην θεσμοθετηθεί η σχετική πρόταση.

Τι προβλέπει η πρόταση του Υπ. Εσωτερικών

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με τη παρουσία του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού, Γ. Μπαλάφα, συζητήθηκε η τροποποίηση του άρθρου 6 του νόμου Ν.4369/2016 «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής Προϊσταμένων (διαφάνεια – αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της Χώρας, οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται. Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει ότι, «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου».

«Στην ουσία, αν θεσμοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, αφαιρείται η δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων και επιβάλλονται Διοικητικοί Γραμματείς και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς», σχολιάζει για το θέμα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης και προσθέτει:

«Ειδικότερα, με το επιχειρούμενο σχέδιο παύει ο δήμαρχος να είναι και προϊστάμενος και επικεφαλής όλων των υπηρεσιών του δήμου και τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας ο Διοικητικός και Αναπληρωτής Διοικητικός Γραμματέας, ο οποίος δεν είναι αιρετός, ούτε υπόκειται σε έλεγχο από το λαό για τις πράξεις και τις αποφάσεις του.

Ουσιαστικά μιλάμε για κατάργηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης έτσι όπως τον γνωρίζουμε. Πλέον η γνώμη των πολιτών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και παραδίδεται η Διοίκηση των Δήμων σε διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους.

Με τον ίδιο τρόπο επιχειρείται η κατάργηση της αυτοδιοίκησης και στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Συγκεκριμένα το άρθρο 8 του σχεδίου του Ν. 4369/2016 προσαρμόζεται και προσδιορίζεται η διαδικασία επιλογής των Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, των Διευθυνόντων Συμβούλων (όπου υπάρχουν) και των μελών των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων των δήμων, όπου πλέον η επιλογή θα γίνεται αποκλειστικά από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Η προσπάθεια αποδυνάμωσης του αυτοδιοικητικού συστήματος επιτείνεται μέσω των σχετικών ενεργειών. Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων διατυπώνονται σοβαρά ερωτήματα ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας επιλογής προσώπων που εντάσσονται στο συγκεκριμένο Μητρώο».

Έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τους Δημάρχους, με στόχο να μην θεσμοθετηθεί η σχετική πρόταση.

Πηγή: epoli.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος