FOLLOW US: facebook twitter

Μνημονιακό «αντίδωρο»

Ημερομηνία: 03-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

desyllas

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης  (Κ.Ε.Α.)

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο προχωρεί ακάθεκτη στην εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής του τρίτου Μνημονίου, εντείνει τη δημαγωγία για «παράλληλο πρόγραμμα», «ταξική μεροληψία» και δήθεν προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.). Πρόκειται για μετονομασία του κακόφημου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Ε.Ε.Ε.) που αποτελεί βασική συνταγή του Μνημονίου, ως ελάχιστο «αντίδωρο» στην ακραία φτώχεια που προκαλεί. Η συγκυβέρνηση και η Υπουργός κα Θεανώ Φωτίου μετονόμασαν το Ε.Ε.Ε. σε Κ.Ε.Α., για να ακούγεται τάχα πιο φιλολαϊκό (όπως το ΠΑΣΟΚ μετονόμαζε παλιότερα π.χ. την Κ.Υ.Π. σε Ε.Υ.Π.)!

Το Νοέμβρη του 2012, με το δεύτερο Μνημόνιο (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) επιβλήθηκαν αντιλαϊκά μέτρα συνολικού ύψους 13,9 δισεκ. ευρώ (Νόμος 4093/2012). Στον ίδιο νόμο, με απαίτηση της «Τρόϊκας», είχε προβλεφθεί ότι θα διατεθούν μερικά ψίχουλα, δηλαδή 20 εκατ. ευρώ, για 6μηνη «πιλοτική» εφαρμογή του Ε.Ε.Ε. από 1/1/2014 στις δύο φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας, στην Ήπειρο και στη Δυτική Ελλάδα. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, για ψηφοθηρικούς λόγους, μετατόπισε την 6μηνη «πιλοτική» εφαρμογή του Ε.Ε.Ε. για το 2015. Την «άπλωσε» από τις δύο Περιφέρειες σε όλη τη χώρα, με σκοπό να μοιράσει τα 20 εκατ. ευρώ σε 13 Δήμους, έναν σε κάθε Περιφέρεια: Δράμα, Έδεσσα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λευκάδα, Μεσολόγγι, Χαλκίδα, Καλλιθέα, Μαλεβίζι, Τρίπολη, Σύρο και Σάμο.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήρε τη σκυτάλη και στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου εφαρμόζει τώρα «πιλοτικά» το Κ.Ε.Α. (πρώην Ε.Ε.Ε.) στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, με χρηματοδότηση 70 εκατ. ευρώ, συνολικά σε 30 Δήμους της χώρας (σε 35.000 οικογένειες). Συγκεκριμένα στους Δήμους: Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια – Άγ. Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Ορεστιάδα, Καβάλα, Κιλκίς, Παύλου Μελά, Κατερίνη, Βέροια, Καστοριά, Άρτα, Ελασσόνα, Τρίκαλα, Λαμία, Γορτυνία, Σικυώνα, Καλαμάτα, Πύργος, Αιγιαλεία, Ρέθυμνο, Ζάκυνθος, Λέσβος, Κάλυμνος και Λέρος.

Μετά την 6μηνη «πιλοτική» εφαρμογή στους 30 Δήμους, η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα προχωρήσει στην καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ σε όλη τη χώρα, από 1/1/2017. Για να βρεί όμως τα λεφτά που χρειάζονται για την καθολική εφαρμογή, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ το χρόνο, η συγκυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους τοκογλύφους δανειστές (ΔΝΤ – ΕΕ – ΕΚΤ) σχεδιάζει τώρα, στα πλαίσια της «δεύτερης αξιολόγησης», να καταργήσει όλα τα προνοιακά επιδόματα που ανέρχονται στο 0,5% του ΑΕΠ (δηλαδή 900 εκατ. ευρώ)! Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που, αφού «θάβει» πρώτα με την πολιτική της τους φτωχούς (κατάργηση ΕΚΑΣ, ΕΝΦΙΑ, συνεχείς περικοπές συντάξεων κ.ά.), μοιράζει ύστερα λίγα «κόλλυβα» σε ελάχιστους πάμφτωχους.

Το ΚΕΑ είναι ένα πολύ μικρό βοήθημα – εισοδηματικό συμπλήρωμα, που κι αυτό χορηγείται σε ένα πολύ μικρό τμήμα απ΄ όσους βρίσκονται και θα βρεθούν σε συνθήκες ακραίας – ακρότατης φτώχειας. Δίνεται με πολύ αυστηρά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, με αυστηρούς όρους, προϋποθέσεις και ελέγχους (συγκροτείται Ενιαίο Μητρώο Επιδομάτων και Εθνικός Μηχανισμός ηλεκτρονικής παρακολούθησής τους). Δύο παραδείγματα: α) Ένα πάμφτωχο ενήλικο άτομο θα παίρνει βοήθημα 200 ευρώ το μήνα, μόνο αν δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα. Εάν έχει άλλο εισόδημα, π.χ. 150 ευρώ το μήνα, τότε θα παίρνει ΚΕΑ μόνο 50 ευρώ το μήνα. β) Μια 4μελής οικογένεια (ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά) θα παίρνει ΚΕΑ 400 ευρώ το μήνα, εφόσον δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα. Εάν όμως ένα μέλος της παίρνει π.χ επίδομα ανεργίας 360 ευρώ το μήνα, τότε το ΚΕΑ θα είναι μόνο 40 ευρώ το μήνα! Αν το ποσό του βοηθήματος υπερβαίνει τα 100 ευρώ το μήνα, τότε το μισό (50%) θα δίνεται σε ρευστό και το άλλο μισό (50%) σε προπληρωμένη κάρτα για αγορές από τα μαγαζιά, για να φτιαχτούν τα «γεμιστά» της κας Θ. Φωτίου. Το ΚΕΑ δεν αντιμετωπίζει την ακραία φτώχεια, αλλά μόνο τις προπαγανδιστικές κυβερνητικές ανάγκες. Η κατάργηση της ακραίας φτώχειας απαιτεί την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο και ανατρεπτικό εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Δημήτρης Δεσύλλας

Μέλος Π.Σ.Ο. ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος