FOLLOW US: facebook twitter

Μνήμη Γρηγόρη Λαμπράκη στο Κτήμα Μερκούρη

Ημερομηνία: 17-10-2016 | Συντάκτης:

lambrakis

Πολιτιστική εκδήλωση για τον μεγάλο ειρινιστή γιατρό και το Αντιπυρηνικό κίνημα στις 23 Οκτώβρη 2016

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης υπήρξε μια πολύ σημαντική μορφή του Παγκόσμιου Κινήματος για την Ειρήνη, μια προσωπικότητα που έγινε θρύλος και φωτεινό παράδειγμα με τη βάρβαρη δολοφονία του από τις σκοτεινές δυνάμεις του παρακράτους το βράδυ της 22ης Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά την ομιλία του, ένα κύκνειο άσμα του για την ειρήνη.

Το Κτήμα Μερκούρη, τιμώντας τη μνήμη του και τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκε, διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέριστα πλαίσια των ετήσιων πολιτιστικών του εκδηλώσεων, διάλεξη της κ. Μαρίας Αρβανίτη – Σωτηροπούλουμε θέμα:

sotiropoulou

«Η Ιστορία του Αντιπυρηνικού Κινήματος και ο ειρηνιστής γιατρός Γρηγόρης Λαμπράκης».

Η κ. Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου, διακεκριμένη Ιατρός, Λογοτέχνης και Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής», έχει μια δική της ξεχωριστή πορεία στην επιστήμη και στα γράμματα, ενώ έχει να επιδείξει μια πλούσια κοινωνική δράση με τη συμμετοχή της και το έργο της στα κινήματα ειρήνης και πολιτισμού για τα οποία πολλάκις βραβεύτηκε.

Από το 1992 έως και σήμερα είναι Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής», η οποία αποτελεί τον ελληνικό κλάδο της τιμημένης με Νόμπελ Ειρήνης (1985 “International Physiciansfor the Preventionof NuclearWar”. Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΙPPNW και μέλος του Ευρωπαϊκού  κλάδου. Με την ιδιότητα της αυτή πραγματοποίησε δύσκολες και σημαντικές αποστολές στην Τουρκία, Αλβανία, Ιράκ και Γιουγκοσλαβία σε λίαν κρίσιμες περιόδους (΄Ιμια, πόλεμος στο Κόσοβο, Βελιγράδι, Βαγδάτη κ.λ.π.).

          Το 1995 πήρε βραβείο Ειρήνης Ιπεκτσί (Ελληνο-Τουρκικής φιλίας).

          Το 1996 εξελέγη 3η “Ελληνίδα Γυναίκα της Ευρώπης” στον ομόλογο θεσμό.

          Το 2000 Τιμήθηκε με το  δημοσιογραφικό βραβείο του “Συνδέσμου  για τα δικαιώματα της γυναίκας” “ Χρυσό πενάκι – Παύλος Παλαιολόγος.

          Το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο γυναικείας κοινωνικής προσφοράς  “Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου

Συχνά αρθρογραφεί και με την ιδιότητα της πραγματοποιεί δύσκολες και σημαντικές αποστολές σε πολλές χώρες του κόσμου σε κρίσιμες περιόδους.

Το Κτήμα Μερκούρη θα θεωρήσει ιδιαίτερη τιμή την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή του κοινού και ιδιαίτερα των νέων στην παραπάνω εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί  στην αίθουσα  εκδηλώσεων του Οινοποιείου στο Κορακοχώρι την ερχόμενη Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος