FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες Μαγειρικής

Ημερομηνία: 08-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

soufle-tyri-tost

Το… άγιο ψωμάκι!

Συνεχίζω να επιμένω σε εύκολες συνταγές με απλά υλικά, τέτοιες όμως που να μπορούν να σας λύσουν φίλες μου τα χέρια για να ετοιμάσετε όμορφα πράγματα για την οικογένειά σας, χωρίς να φάτε όλη σας την μέρα στην κουζίνα. Σήμερα αφήνουμε στην άκρη τα κρεατικά και σας προτείνω ένα σουφλέ με ψωμί του τοστ, πεντανόστιμο και πανεύκολο που θα κάνουν… πάρτι τα παιδιά μόλις το δοκιμάσουν. Φροντίστε μόνο τα αλλαντικά σας να είναι φρέσκα, μην χρησιμοποιήσετε κάποια που έχουν ξεμείνει στο ψυγείο. Η προετοιμασία είναι δουλειά ενός τετάρτου το πολύ και συνιστώ να το σερβίρεται ζεστό, καλύτερα να περιμένουν λίγο, για να το απολαύσουν περισσότερο.

Για το ψωμάκι σας στο τραπέζι, έχω μια καλή ιδέα, σκορδόψωμο με τυριά και ρίγανη, όπου μπορείτε να αξιοποιήσετε το ψωμί της προηγούμενης ημέρας, αρκεί να είναι ολόκληρο. Συνοδεύει βεβαίως καλύτερα κρεατικά, μην το συνδυάσετε με το σουφλέ ή με πάστες, μακαρόνια κλπ και σας διαβεβαιώνω ότι είναι γευστικότατο και θα κάνει τη διαφορά. Μπορείτε να το σερβίρετε και σε φίλους για να συνοδέψετε ένα κρασάκι.

Για το γλυκάκι μας, παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο, το αγαπημένο γλυκό της Αποκριάς. Τραγανό, ξεροψημένο φύλλο με φρέσκο βούτυρο γάλακτος, που κλείνει μέσα του πεντανόστιμη κρέμα σιμιγδαλιού με άρωμα βανίλιας. Συνταγή κλασική και δοκιμασμένη και επίσης πολύ εύκολη. Προσέξτε μόνο να μην πήξετε πολύ την κρέμα σιμιγδαλιού, γιατί θα γίνει σφιχτό και η… αποτυχία είναι πολύ κοντά. Φιλάκια!

Σουφλέ με ψωμί του τοστ

ΥΛΙΚΑ:

Ενα μεγάλο πακέτο ψωμί του τοστ (χρειαζόμαστε 24 φέτες),

200 γρ. βούτυρο,

24 φέτες τυρί του τοστ,

24 φέτες ζαμπόν (ή φέτες γαλοπούλα),

250 γρ.ρεγκάτο  τριμμένο,

 600 γρ. γάλα,

5 αυγά,

Αλάτι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1)Βουτυρώνουμε το ταψί πολύ καλά και στρώνουμε με φέτες ψωμιού.(Αλείψτε βούτυρο και τις δύο πλευρές.) 2)Από πάνω απλώνουμε πρώτα 12 φέτες τυρί του τοστ και μετά 12 φέτες ζαμπόν. Πασπαλίζουμε την μισή ποσότητα ρεγκάτο πάνω από τα υλικά στο ταψί.3)Συνεχίζουμε με μία δεύτερη στρώση ψωμί.(Αλείψτε βούτυρο και τις δύο πλευρές.) Πάνω από το ψωμί απλώνουμε 12 φέτες τυρί και 12 φέτες ζαμπόν.(Εγώ έβαλα πρώτα ζαμπόν και ύστερα το τυρί). Τελειώνουμε με το υπόλοιπο τριμμένο ρεγκάτι.4) Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και λίγο αλατάκι και απλώνουμε το μείγμα πάνω από όλα τα υλικά μας. (Περιμένουμε 30-40 λεπτά να αποροφήσει το ψωμί το γάλα)Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως

TIPS

Προτιμότερο είναι από το τοστ να χρησιμοποιήσετε μόνο την κόρα και να κόψετε με ένα μαχαίρι γύρω- γύρω τη φλούδα του ψωμιού. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο.

Πηγή: Tithafame simeramanoula/facebook.com

skrdopsomo

Σκορδόψωμο με τυριά και ρίγανη

Υλικά

1 ψωμί χωριάτικο κομμένο σε φέτες

4 κουτ. σούπας βούτυρο μαλακό ή ελαιόλαδο

Ρίγανη

Ι φλιτζάνι φέτα σε κομματάκια ή κίτρινα τυριά

Μισό κεφάλι σκόρδο λιωμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες- καλύτερα να είναι από την προηγούμενη ή παραπροηγούμενη ημέρα το ψωμί-  χωρίς να τις ξεχωρίσουμε και το βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί αφού πρώτα έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Λιώνουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και αλείφουμε φέτα- φέτα με το μείγμα και κατά τον ίδιο τρόπο βάζουμε ενδιάμεσα τα τυριά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά με προσοχή όμως, να μην ξεραθεί και καεί το ψωμί. Για να είναι το ψωμί πιο μαλακό, μπορείτε αν θέλετε να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο και να το ψήσετε πρώτα τυλιγμένο για 15 λεπτά και μετά να το ανοίξετε και να το ψήσετε άλλα 5-10 λεπτά να ροδίσει.

galaktompoureko

Το γαλακτομπούρεκο της Αποκριάς

Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά
1 λίτρο γάλα
1 κούπα ζάχαρη
3/4 της κούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
5 αυγά
200 γραμ, βούτυρο γάλακτος

Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
το χυμό ενός λεμονιού
1 βανίλια

Εκτέλεση

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το σιρόπι για να έχει κρυώσει καλά όταν βγει το γλυκό από το φούρνο.
Βράζουμε σε κατσαρολάκι τις δυο κούπες νερό με τη ζάχαρη για 7-8 λεπτά (για να έχει την σωστή πυκνότητα) αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει το γάλα με τη 1 κούπα ζάχαρη και ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη ή σιλικονούχα κουτάλα ριχνουμε το σιμιγδάλι σα βροχή για να μην σβωλιάσει και τις βανίλιες. Όταν αρχίζει η κρέμα να κάνει φουσκαλίτσες,  την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να εσωματωθεί στην κρέμα. Χτυπάμε τα ασπράδια (με μια υποψία αλατιού) σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε κτυπώντας τους κρόκους έναν – έναν.
Ανακατεύοντας καλά αλλά απαλά προσθέτουμε τα κτυπημένα αυγά στην κρέμα. Το μίγμα μας είναι έτοιμο.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ, απλώνοντας καλά βούτυρο σε κάθε ένα από αυτά. Στρώνουμε το μίγμα μας και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης καλά βουτυρωμένα. Χαρακώνουμε την επιφάνεια και…
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για τα πρώτα 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 170 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 ακόμη λεπτά (καλύτερα είναι να ψηθεί στον αέρα).  Αν ο φούρνος είναι δυνατός, μπορεί να υπάρξει ανάγκη να το καλύψουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το σιροπιάζουμε προσέχοντας να πάει το σιρόπι παντού, το ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά για να το απορροφήσει καλύτερα.

Πηγή: geustikesapodraseis.blogspot.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος