FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Τερψιλαρύγγιες γεύσεις

Ημερομηνία: 14-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Αναζητώντας τις σημερινές μας συνταγές που πραγματικά τέρπουν τον ουρανίσκο, ανακάλεσα συνειρμικά λόγω γεύσεων, παλιές μνήμες από ένα ταβερνάκι με πολίτικη κουζίνα κάπου, κάποτε στου Μακρυγιάννη στην Αθήνα, το οποίο δεν ξέρω καν αν υπάρχει σήμερα, το οποίο λεγόταν «Τερψιλαρύγγιος»! Και πέρα από τα υπέροχα φαγητά, είχα εντυπωσιαστεί από το όνομα και κάθε φορά που κάποιες γεύσεις με έλκουν και με απογειώνουν, το θυμάμαι. Το γλυκόξινο μοσχαράκι, η κιμαδόπιτα, οι γεμιστές βαρκούλες, τρία φαγάκια για όλα τα γούστα, παραδοσιακά αλλά και πιο μοντέρνα, γεύσεις ξεχωριστές που αξίζει να δοκιμάσετε. Ειδικά τώρα που αλλάζει σταδιακά και ο καιρός και μένουμε όλο και περισσότερο σπίτι, εστιάζουμε στην καλή κουζίνα που το καλοκαίρι  καθόλου δεν μας απασχολεί αφού το ενδιαφέρον μας είναι στη θάλασσα και τις πάσης φύσεως εξορμήσεις μας.

Παραπονεμένους όμως δεν σας αφήνω, χωρίς ένα γλυκάκι εννοώ, αφού μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα τελευταία ροδάκινα του καλοκαιριού και να κάνετε μια ωραία τάρτα να γλυκαθείτε…

Το γλυκόξινο μοσχαράκι του Αντώνη

Υλικά

500 γρ. μοσχαράκι από κιλότο

1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

2 κουτ. της σούπας μέλι

1 κουτ. της σούπας κρέμα βαλσάμικου

1 κουτ. του γλυκού τζίτζερ σε σκόνη

1 πρέζα κοκκινοπίπερο

αλάτι- μαύρο πιπέρι

½ κούπα ζωμό κοτόπουλου

1/3 της κούπας κρέμα γάλακτος

2 κούπες καστανό βρασμένο ρύζι

Φρέσκο κρεμμυδάκι για το πασπάλισμα.

Εκτέλεση

Α) Κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες το κρέας, κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως της συσκευασίας.

Β) Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μέλι, το βαλσάμικο, το τζιτζερ, το κοκκινοπίπερο, αλάτι – μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Γ) Προσθέτουμε το ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί ο ζωμός. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Δ) Σε πιάτο βάζουμε το καστανό ρύζι, προσθέτουμε από επάνω το μοσχαράκι, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.

Μυστικό: Κόβουμε εύκολα το μοσχαράκι σε λεπτές λωρίδες, εάν το βάλουμε για λίγο στην κατάψυξη να παγώσει.

Πηγή: Kokkinopipero.gr

Βαρκούλες γεμιστές

Υλικά

550γρ αλευρι

11γρ.μαγια

2κουτ.γλ.αλατι

100μλ.γαλα

150μλ.νερο

2κουτ.σουπ.πολυ γεματες – γιαουρτι

3κουτ.σουπ.λαδι

1κουτ.γλ.ζαχαρη

Για την γεμιση:

1 κρεμμύδι, 2 πράσινες, 2κοκκινες πιπεριές, λίγα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες, ντοματα ξεφλουδισμενη, ψιλοκομμένη σε κυβικά, ριγανη, αλάτι, πιπέρι.
400γρ.φιλετο κοτόπουλο βρασμένο, ψιλοκομμένο.
Κασερι τριμμένο

Εκτέλεση

Κοσκινιζω το αλεύρι δύο φορές, ανακατεύω μέσα πρώτα την μαγιά μετά το αλάτι.

Προσθέτω όλα τα υγρα υλικα+ζαχαρη (να είναι χλιαρα), και ζυμωνω. Αφηνω την ζυμη να φουσκοσει σε ζεστό μέρος. Χωρίζω την ζυμη σε μπαλάκια, (όσες βαρκουλες θέλετε να φτιάξετε)

Ανοίγω τα μπαλάκια λίγο με τον πλαστι, τα φτιάχνω σαν βαρκουλες, βάζω την γέμιση. Για την γεμιση-σοταρω τα λαχανικά και μετά προσθέτω το φιλέτο κοτόπουλο το οποίο είναι λίγο βρασμένο και ψιλοκομμένο, το ανακατεύουμε με τα λαχανικά για να πάρει την γεύση τους. Βάζω από πάνω και το κασερι. Ψήσιμο 190°στην κάτω σκαρα με αντίστασης.

Η ζύμη

αυτή ψημένη είναι πολύ μαλακιά και αφράτη, και παραμένει έτσι και την επόμενη μέρα.

Πηγή: Οι συνταγές της Γκόλφως

Κιμαδόπιτα

Υλικά

1 Συσκευασία φύλλο κρούστας

750 γρμ. Κιμάς μόσχου

250 γρμ. Χοιρινός κιμάς

10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

100 γρμ. Βούτυρο

200 γρμ. Σκληρό τυρί τριμμένο

1 μάτσο φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί

Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο μπέικον μαζί με τον κιμά τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό μέχρι να σπάσει ο κιμάς. Έπειτα, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια (το ξερό και το φρέσκο),λίγο αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και αφήνουμε μέχρι να πιει ο κιμάς όλα του τα υγρά, σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πιει όλα του υγρά αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα ταψί κανονικών διαστάσεων απλώνουμε το ένα φύλλο κρούστας, αλείφουμε καλά λάδι με ένα πινέλο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με 3 ακόμα φύλλα.

Αφού έχει κρυώσει η γέμιση προσθέτουμε και τα δύο είδη τυριών και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα που έχουμε τοποθετήσει στο ταψί προσέχοντας να απλωθεί παντού ομοιόμορφα.

Στη συνέχεια καλύπτουμε από πάνω τον κιμά με ένα φύλλο το οποίο λαδώνουμε καλά και επαναλαμβάνουμε με ακόμα 3 φύλλα όπως ακριβώς κάναμε και για τον πάτο του ταψιού. Τέλος, διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα.

Αφού έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία, χαράσσουμε τα κομμάτια της πίτας, καταβρέχουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο. Την αφήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 55 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο και να γίνει τραγανό και η πίτα μας είναι έτοιμη.

Τάρτα με ροδάκινα

Υλικά για τη ζύμη

130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

115 γρ. παγωμένο βούτυρο

2 κ.σ. παγωμένο νερό

2 κ.σ. ξύδι

Υλικά για τη γέμιση

4 ροδάκινα/νεκταρίνια κομμένα σε λεπτές φέτες

4 κ.σ. καστανή ζάχαρη

2 κ.σ. κορν φλάουρ

1/2 κ.γ. κανέλα

ξύσμα από ένα λεμόνι ή lime

1 αβγό (χωρισμένο ασπράδι, κρόκος)

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Για το σερβίρισμα

ζάχαρη άχνη / μέλι / αμύγδαλα / παγωτό / σαντυγί

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να γίνουν σαν τρίμματα ψωμιού. Ανακατεύοντας με μία σπάτουλα, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το ξύδι και το παγωμένο νερό, μέχρι να έχουμε μία μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Την κάνουμε μία μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα φρούτα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.

Πετάμε ότι υγρό βγάλουν τα φρούτα και τους προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, την κανέλα και το ξύσμα. Ανακατεύουμε ελαφριά.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα κυκλικό φύλλο πάχους περίπου 1 εκατοστό. Τη μεταφέρουμε στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και την αλείφουμε με το ασπράδι. Ρίχνουμε το μείγμα με τα φρούτα, αφήνοντας περίπου 2-3 εκ. κενό, γύρω γύρω. Αναδιπλώνουμε τις άκρες προς τα πάνω. Με πινέλο αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο αβγού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει αρκετά.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ή προσθέτουμε μέλι, αμύγδαλα, ή παγωτό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος